Hieman jäi fiilis, että jalkatreeni jäi torsoksi liikemäärän takia

16.11.2016 - 12:06

Eilen juoksin ensimmäistä kertaa sitten pienen rasitusvamman. Lenkin aikana ei tuntunut mitään ihmeellistä, mutta ihan kuin lenkin jälkeen olisi hieman tuntunut jotain. Tätä ei kuitenkaan kauaa kestänyt, mutta siitä huolimatta päätin jättää tänä aamuna lenkin väliin. Illalla oli kuitenkin vuorossa jalkatreeni joten katsoin paremmaksi jättää lenkin väliin jotta rasitusvamma ei uusiutuisi. En ole ihan varma minkä takia tuo rasitusvamma viimeviikolla tuli, kun en kuitenkaan ole juossut lenkeilläkään niin paljoa. Tosin viime viikolla kävin useasti lenkillä ja tähän kun lisää jalkatreenin niin rasitusvamma oli tämän tulos.

Vuorossa oli vaihteeksi jalkapäivä ja kun tein sunnuntaina selkäpäivän niin jalkapäivä oli normaalina päivänä eli tiistaina. Tänään liikemäärä "jäi" neljään kun yleensä olen tehnyt viisi liikettä. Tähän vaikutti mitä liikkeitä tein tänään sekä en halunnut saada jalkoja ihan niin tukkoon kun yleensä. Tämän päivän jalkatreeniin ei vaikuttanut yhtään ollut rasitusvamma eli sen puolesta en lähtenyt himmaamaan.

Jalkatreenin aloitin kerran aikaisemmin kokeilemallani Zercher Squat etukyykyllä. Tällä kertaa minulla oli "kunnon" kun ensimmäisellä kokeilu kerralla minulla oli vain 5kg painot tangon päissä. Tänään lähdin tekemään liikettä 15kg painot päissä eli 50kg:lla kun ensimmäisellä kerralla minulla oli painoja 30kg. Tämän noston huomasi muutamassakin kohdin. Liike oli yleisesti raskaampi sekä tanko painoi enemmän käsissä. Yleisesti ottaen painot tuntuivat hyviltä ja olettaisin niiden olevan "oikeat" painot. 60kg voisi olla liikaa ainakin toistaiseksi. Sain liikkeen todella hyvin tuntumaan ja yritin tehdä liikkeen mahdollisimman alas. Huomasin käsien kohdan olleen oleellinen siihen kuinka alas sain tehtyä liikettä. Mitä lähempänä kädet olivat toisiaan niin sitä alemmaksi sain tehtyä liikkeen kun kyynerpäät eivät ottaneet jalkoihin kiinni. Leveämmällä otteella kyynerpäät ottivat helposti polviin kiinni ja liikkeen saaminen alemmaksi oli vaikeampaa. Liian kapealla otteella puolestaan tangon tasapainoa on vaikeampi pitää tasassa joka alkaa olemaan aina vain haastavampaa mitä enemmän painoja on tangossa. Liike on omanlaisensa eikä sitä voi tehdä samoilla painoilla kuin muita kyykkyjä ja se ottaa lisäksi paljon käsiin.

Toisena liikkeenä tein haarovälimaastavedon missä jo viime kerralla aloin miettimään teenkö sarjat tuplata? Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että olen tehnyt aina kymmenen toiston sarjat kahdenkympin sarjoina sekä viime kerralla kahdenkympin sarjat nelikymppeinä. Eihän siinä sinällään ole mitään huonoa päin vastoin olen ainakin tehnyt pitkää sarjaa. Tänään tein sitten sillain kun aikaisemmin olen tehnyt kymmen toiston sarjat niin kahdenkympin sarjoina. Haarovälimaastavedossa en ole ollut ihan varma asennosta ja olen vaihtanut puolta aina joten olen tehnyt sarjan toistomäärän ja vaihtanut puolta. Tämä puolenvaihto taitaa kuitenkin olla "turha" normaalissa käytössä. Tästä syystä olen sitten tainnut tehdä sarjat tuplana.

Kolmantena liikkeenä tein pohkeet seisten smithissä kun se oli vaihteeksi vapaana sillä hetkellä. Tosin halusin tehdä tänään pitkästä aikaa pohkeet smithissä kun ainakin parina viime kertana olen tehnyt pohkeet istuen laitteessa. Vaihtelu on hyvästä ja tällä tavalla vaihtui tyyli kokonaan tehdä pohkeita. Pohkeiden jälkeen tein etureisiä etureisikoneessa korotus- & tiputussarjana. Tämä tiesi samalla treenin loppuvan, koska etureisikone on yleensä se viimeinen liike jalkapäivänä. Hieman jäi kyllä sellainen fiilis, että yksi liike jäi tekemättä, mutta en oikein keksinyt sopivaa juuri sillä hetkellä kun olisin sen tehnyt. Ehkä on kuitenkin parempi jättää välillä liikemäärä viidestä neljään ihan vain vaihtelunkin takia. Eihän sitä ole aina ihan pakko tehdä samoja määriä liikkeitä.

Jalkatreeni

  • Etukyykky tanko koukussa (Zercher Squat) 3x20 50kg
  • Haarovälimaastaveto 3x20 50kg
  • Pohkeet seisten smith 3x20 150kg
  • Etureidet: 5kg korotukset 7 toistoja, tiputus 10kg 7 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg 

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.