Kovin penkkipunnerrus ja kyykky pysäytyksellä 105kg:na

09.09.2024 - 17:57

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Kun arki niin sanotusti muuttuu eli päivät eivät ole niin sanotusti sitä "normaalia" ja olen enemmän eri paikoissa treenaamassa niin tämän johdosta on helpompi päästä "rutiineista" eroon. Silloin kun arki on hyvinkin samankaltaista ja kun käy samoihin aikoihin samassa paikassa treenaamassa niin silloin sortuu helposti kaavamaisuuteen. Kun kesällä jätän vähemmälle lähi ketjusalia niin tämän johdosta minulla vaihtuu tietyt asiat joiden avulla voin enemmän rikkoa treeniä.

Normaalisti käyn lähi ketjusalilla kolmesta neljään kertaa viikosta minkä lisäksi käyn sitten kahdesta kolmeen kertaa viikosta PTVGYM:llä. Tällöin olen suunnitellut että teen tietyt liikkeet ja treenit lähi ketjusalilla ja loppuviikosta teen tiettyjä asioita PTVGYM:llä joita en voi tehdä lähi ketjusalilla. Tästä tulee eräällä tapaa kaavamaisuutta vaikka kuitenkaan treenit eivät ole ihan samanlaisia mutta eräällä tapaa ovat. Toisaalta olen treenit tällä tavalla suunnitellut että saan sitten tehtyä erilaisia treenejä paikasta riippuen ja tämä on kyllä toiminut.

Tämä on sitten muuttunut kesällä kun olen käynyt enemmän PTVGYM:llä treenaamassa sekä kun olen lähtenyt Vammalaan niin siellä sekä Tampereella käydessäni voin tehdä erilaisia treenejä. Myöskin Vammalassa olessa niin puitteiden takia en halua tai voi tehdä tiettyjä treenejä niin siksi haluan tehdä erilaisia treenejä siellä. Myöskin kun paikka ja ympäristö muutenkin muuttuu niin on hyvä välillä muutenkin tehdä erilaisia treenejä ja se on myöskin helpompaa eri ympäristössä. Se sitten että kesällä käyn enemmän PTVGYM:llä johtaa taas siihen että minun ei tarvitse aina treeneissä tehdä niitä tiettyjä liikkeitä koska käyn siellä lähes päivittäin. Näin ollen voin tehdä rauhassa lyhempiä treenejä tai muuten vain erilaisia treenejä koska olen kuitenkin PTVGYM:lle taas pian menosssa.

Mistä päästäänkin sitten viime viikkoiseen mikä sopii hyvin esimerkiksi siihen mitä olen nyt viimeisien kuukausien aikana tehnyt. Maanantaina kävin normaaliin tapaan lähi ketjusalilla tekemässä penkkiä ja käsiä vaikka olin kyllä alunperin suunnitellut käyväni PTVGYM:llä kahdesta eri syystä. Ensinnäkin olisin halunnut mennä PTVGYM:lle penkkaamaan sillä molempien lähiketjusalien penkit tai yleisesti penkkaamis mahdollisuudet ovat huonoja sekä toisekseen olin vastaanottamassa uutta Recliner-sohvaa niin pidin etäpäivän niin minulle ei olisi tullut ihan niin paljon ajoa päivälle.

Tiistaina puolestaan päätin sitten mennä PTVGYM:lle tekemään maastavetoa kun minulla oli aamulla suuhygienisti ja pidin taas etäpäivän. Alkuviikon ensimmäiset treenit olen pitänyt kevyinä ja sitten viikon jälkimmäiset treenit PTVGYM:llä ovat olleet sitten raskaampia ainakin painollisesti. No tiistaina viikon ensimmäisestä maastaveto treenistä tulikin sitten raskaampi kuin kuvittelin ja jälkeenpäin on myös helppoa sanoa niin viikon parempi maastaveto treenikin.

Keskiviikkona oli sitten vuorossa viikon ensimmäinen kyykky treeni lähi ketjusalilla ja se nyt meni ihan ok. Tein pysäytys kyykkyä 200kg painoilla ja se jotenkin tuntui erittäin raskaalle mutta luulen että juurikin paikalla oli merkitystä sillä kyykky ei oikein tunnu sujuvan lähi ketjusalilla. Kyykyn jälkeen tein sitten reisikoneita etureisille sekä takareisille pysäytyksillä minkä lisäksi loppuun pohkeita. Aika tuollainen perus jalkatreeni lähisalilla.

Torstaina oli vuorossa viikon toinen penkki treeni PTVGYM:llä mitä en kyllä oikein suunnitellut etukäteen yhtään. Maanantaina penkki tuntui menevän raskaasti mutta toisaalta viikon ensimmäinen penkki treeni tuli tehtyä lähi ketjusalilla missä nyt muutoinkin penkki treeni menee heikommin jo välineiden ja ilmapiirin johdosta. Kuitenkaan en tiennyt yhtään mitä odottaa torstain penkki treenistä mikä lopulta meni ihan hyvin. 

Pari viikkoa sitten penkkasin pitkästä aikaa Turun PTVGYM:llä 180kg painoilla toiston ja 200kg painoilla epäonnistumisen kun nyt kesäloman jälkeen olen tehnyt suunnitellusti jotain sarjoja tyyliin 3x3, 4x4 tai 6x6. Kuitenkin tuolloin pari viikkoa sitten tuo Turku PTVGYM treeni oli viikon kolmas penkki treeni ja muutenkin tunsin olevani jo väsynyt. Niimpä ajattelin tuolloin että kokeillaan nyt kun ei oikein helpolle tunnu. Jotenkin nyt torstaina oli jotain vastaavaa ja siinä kun oli hyvää varmistusta saatavilla niin miksi ei?

Ensiksi tuli otettua 180kg ja sen jälkeen 185kg pysäytyksellä tietenkin. Tämä taisi olla nyt ensimmäistä kertaa ikinä kun penkkasin 105kg:na 185kg pysäytyksellä. Normaalia penkkiä olen kyllä 100kg:na saanut 200kg ja 105kg:na 210kg nostettua mutta nuo eivät olleet mitään pysäytyspenkkejä. Tuon 185kg noston jälkeen tein vielä 150kg painoilla kaksi kuuden toiston sarjaa.

Perjantaina piti olla viikon kova maastaveto treeni mutta se nyt kyllä jäi tekemättä ja olisi ollut parempi etten olisi lähtenyt ollenkaan kuntosalille. Siinä ennen PTVGYM:lle lähtöä niin autoin kaveria kantamaan hieman huoneja hänen asuntoonsa niin meikä oli tuon keikan jälkeen kyllä ihan poikki. Ei sitä siinä huomannut kun kanniskelin ja autoin tavaroiden kantamisessa mutta sitten kun pääsin kotiin niin iski kyllä sellainen väsymys päälle että oikein mietin treenin väliin jättämistä.

No PTVGYM:lle pääsin sitten lopulta puoli yhdeksän aikaa perjantai-iltana eikä siitä treenistä kyllä oikeasti tullut mitään. Jo 220kg tehty maastaveto tuntui niin väsyneeltä että olla ja pois. Siitä huolimatta kaivoin jotenkin yhden toiston 250kg painoilla ja se treeni oli kyllä siinä. Hieman nyt vielä ylätaljaa loppuun tein mutta joo. Olisi ollut vain parempi jättää treeni väliin.

Lauantaina olikin sitten vuorossa jalkatreeni ja viikon toinen kyykky. En kyllä nyt tiennyt yhtään mitä odottaa treeniltä kun olin vielä enemmän poikki perjantai-iltana kotiin päästyäni. Olin jo taravoiden kuskaamisesta väsynyt niin vielä treeni siihen päälle niin olin vielä väsyneempi. En meinaan sitten yhtään tiennyt miten olin tuosta perjantaista palautunut mutta näköjään loistavasti sillä sain kyykättyä ensimmäistä kertaa ikinä 240kg itse ollessa 105kg.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.