Joulukinkut on nyt ilmeisesti sulateltu ja kuntosalille palataan toukokuussa kesäkuntoa varten

16.11.2016 - 12:06

Menin tänään kuntosalille reilut puolituntia aikasemmin kuin olen nyt käynyt ja päästyäni perille huomasin kuntosalilla olevan vähän väkeä. Viimeksi torstaina on ollut näin vähän väkeä joulukuussa ja tämä varmisti sen asian, että suurin osa ihmisistä on lopettanut treenaamisen. Tammikuu on ohi joten kinkut on sulateltu ja toukokuussa palataan treenaamaan kesäkuntoa varten. Tämä on niin yleinen tapa suurella määrällä ihmisistä ja ihmettelen tätä. Miksi alkaa treemaan ja lopettaa se jo heti vai vähentääkö ihmiset vain treenaamista kerran pari viikossa tai jotain kerran pari kuukaudessa? Tässä systeemissä ei ole niinkuin mitään järkeä. Jouluna syödään vähän liikaa ja sitten se koitetaan kuluttaa kuntosalilla kuukaudessa tai tehdään joku uuden vuoden lupaus, että nyt alan treenaamaan. Treenaat kuukauden ja kunto nousee suhteellisen nopeasti ja sitten lopetat treenaamisen ja kaikki mitä olet tehnyt häviää. Toukokuussa huomataan, että ollaan ihan rapakunnossa ja kesään on kuukausi aikaa ja sitten taas aletaan paniikissa treenaamaan. Tämä tuntuu olevan niin yleinen tyyli, että huh huh. Kesällä ei sitten treenata ja kun töihin / kouluun palataan niin silloin taas vähän yritetään alkaa treenaamaan, mutta eihän se kestä kuukautta pidempään. En tiedä massan treenauksia, mutta kuntosalin väkimääristä osaa päätellä aika paljon. Alkuvuodesta näkee paljon uusia naamoja joita ei enään hetkenpäästä edes muista ja keväällä näkee yleensä vain perus naamoja keitä näkee ympäri vuoden. Nyt itse on vain parempi käydä kuntosalilla kun nyybät eivät ole tiellä kokoaikaa sekä painoja / laitteille pääsee ilman jonotuksia.

[[{"fid":"103","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"467","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Eilen ajattelin mennä tänään aamulla juoksemaan, mutta iltaa myöden huomasin kropan olevan väsy sekä nukkuminen jäi 7 tuntiin. Aamulla herätessäni kroppani oli ihan poikki ja väsynyt mitä se oli kokopäivän aina ennen kuntosalitreeniä. Lähtiessäni kuntosalille olin väsynyt, mutta sitä väsymystä en enään huomannut kun aloitin treenamisen. Vedin koko treenin hyvillä painoilla ja vaikka minua puuskutti aika paljon niin minulla oli "hauskaa" koko treenin ajan. Minulla oli iloinen ilme koko kuntosalilla oloni ajan, mutta tämä johtui kyllä siittä, että treeni kulki taas tänään. Ennen treenin alkua mietin moneen kertaan olisinko tehnyt tänään sittenkin huomisen treenin eli olkapää & hauistreenin, jotta saisin huomenna tehtyä hyvän juoksutreenin. Päädyin kuitenkin tekemään selkätreenin tänään ja katson aamulla miten juoksu kulkee ja teen sen perusteella jonkinlaisen aamutreenin, koska se nyt on ihan sama miten se menee. Olen miettinyt 400m ja/tai 800m intervallitreeniä huomiseksi, mutta saa nyt nähdä mitä huomenna teen ja miten.

Selkätreeni

  • Supersarja maastaveto 3x8 130kg + good morning 3x10 60kg
  • Kulmasoutu käsipainolla 3x10 40kg
  • Supersarja alatalja kapea 3x10 60kg + alatalja leveä 3x10 60kg
  • Ylätalja 3x10 60kg

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.