Hauistreenissä painotus ensimmäisessä liikkeessä ja olkapäätreenissä takaolkapäissä

16.11.2016 - 12:06

Viime viikolla hauistreeni meni melkein erikoissarjoillla läpi ja tänään hauistreeni meni ihan erilailla. Käytännössä tänään hauistreeni keskittyi ensimmäiseen liikkeeseen jonka jälkeen loput liikkeet tein normaalisti enkä edes yrittänyt mitään ihmeellistä. Aloitin tänään treenin hauiskäännöllä istuen jossa tein pyramiidisarjan. Tämä pyramiidisarja oli loppujenlopuksi todella raskas ja sain hauikseen todella hyvän pumpin. Tämän johdosta päätin etten yritä tänään hauiksen puolella enää mitään ihmeellistä vaan teen "normaalia". Pari viikkoa sitten tein ensimmäistä kertaa yleisesti isoimmilla painoilla pyramiidia mitä olen tehnyt ja tänään jatkoin samoilla painoilla. Ainoa ero tämän ja parin viikon takaisella oli kuntosalille menoaika kun tänään olin salilla puolen päivän aikaan ja pari viikkoa sitten kello seitsemäntoista. Sitä nyt en muista millaisessa kunnossa olin pari viikkoa sitten kun tein saman setin.

Ei kai minun ollut ihan pyramiidillä tänään aloittaa, mutta jostain syystä tulin aloittaneeksi. En ottanut tietenkään tänään sitä asiaa huomioon, että olin tänään normaalia aikaisemmin kuntosalilla. Kaiken maailman syönnit sun muuta oli tietenkin erilailla kuin normaalisti, mutta tälläisiä asioita en tullut tänään ajatelleeksi. Kuten en yleensä tälläisiä ajattele ennekuin sitten ihmettelen miksi ei kulje. Sitä alkaa vasta sitten ajattelemaan asiaa tarkemmin kun treeni ei kulje ja painot eivät tunnu vain nousevan.

Hauiksen puolella treeni alkoi siis pyramiidilla joita tein kolme kappaletta ja loput liikkeet olivat enemmän tai vähemmän "normaaleita" tai en ainakaan hakenut niissä mitään ihmeellisiä painoja. Hauiskääntöä suoralla tangolla, z-tangolla tuettuna vinopenkissä sekä alaristikkäistaljassa kahvoilla. Sinällään normaalia, mutta toisaalta listalta pari viimeistä liikettä ovat hieman "epänormaaleja" siinä mielessä, että ne eivät kuulu sinällään perushauisliikkeisiin. Itse olen vain takonut ihan perusliikkeitä hieman liikaa, että hauiksen puolella on vain tehtävä hieman erilaisia liikkeitä ja koitattava löytää myös uusia liikkeitä / variaatioita.

Jos hauis keskittyi käytännössä ensimmäiseen liikkeeseen niin olkapäätreni keskittyi takaolkapäihin. Käytännössä kaikki liikkeet olivat enemmän tai vähemmän takaolkapäille eikä tänään yksikään liike kohdistunut etuolkapäille. Aloitin olkapäätreenin yhden käden pystysoudulla käsipainoilla. Aloitin liikkeen tekemisen 12kg käsipainolla ja korotin käsipainoja 2kg korotuksilla aina 20kg käsipainoihin asti. 20kg käsipainolla tein sitten kolme kymmenen toiston sarjaa. Yhden käden pystysoutu on minulle niin uusi liike, että tänään taisi olla toinen kerta kun tein liikettä. Tämän johdosta kokeilin aika monta painoa sillä en oikein tiennyt suoraan millä painoilla olisi kannattanut aloittaa. Tämän johdosta päätin korotella painoja ja löytää sopiva sarjapaino.

Tämän jälkeen vuorossa oli olkapään kohautus mitä tein viime viikolla pitkästä aikaa. Tällöin tein kohautusta supersarjana yhdessä takaolkapääsoutu selän takana smithissä liikkeen kanssa. Tänään vuorossa oli ihan normaali sarja ja tein sitten päivän viimeisenä liikkeenä takaolkapääsoutu selän takana smithissä. Näiden liikkeiden välissä tein vipunostoja takaolkapäille tuettuna vinopenkissä. Näin ollen olkapäätreeni keskittyi tänään takaolkapäille joten tämä nyt jatkoi sitä trendiä jota hieman suunnittelin eli jättää etuolkapäitä vähemmälle.

Hauis- & olkapäätreeni

  • Hauiskääntö istuen tuettuna pyramiidisarja 3x 14kg x8, 18kg x8, 22kg x8, 18kg x8, 14kg x8
  • Yhden käden pystysoutu käsipainolla 12kg x10, 14kg x10, 16kg x10, 18kg x10, 20kg 3x10
  • Hauiskääntö z-tanko tuettuna vinopenkki 37,5kg 3x10
  • Olkapään kohautus tanko 60kg x10, 100kg 3x10
  • Hauiskääntö tanko 40kg 3x10
  • Vipunostot takaolkapäpille tuettuna vinopenkissä 8kg 3x12
  • Hauiskääntö alaristikkäitaljassa 15kg 3x10
  • Takaolkapääsoutu selän takana smithissä 40kg 3x10

7km vai 10km tai sitten 10km tai 7km, mutta juoksinkin 15km

Tänään illalla ajattelin aluksi mennä käveleen peruslenkin mitä olen nyt käynyt kävelemässä. AIka nopeasti tästä suunnitelmasta aloin miettimään juoksemaan lähdöstä kun en ole pidempiä lenkkejä nyt juossutkaan. Ajattelin nyt olevan hyvää aikaa mennä juoksemaan jonkin seitsemän tai kymmenen kilometrin lenkin. Katsoessani lämpömittari aloin kuitenkin miettimään kannattaisiko sitä sittenkään lähteä. Mittari näytti lukemaa 26 joten ajattelin siellä olevan hieman liian kuuma kun aloin miettimään viime kesän kolmenkymmenen asteen juoksuja. Tämän johdosta päätin viivästyttää lenkille lähtöä hieman jotta lämpötila viilenisi hieman. Lämpötila mittarin mukaan ei kuitenkaan laskenut, mutta siitä huolimatta päätin lähteä juoksemaan.

Seuraavaksi aloin sitten miettimään lenkin pituutta. Ajattelin aluksi juosta seitsemän kilometriä, mutta samalla mietin myös kymmenen kilometrin juoksemista. Seitsemän kilometriä vaiko kymmenen kilometriä? Tässä oli minulla pieni pulma, mutta onneksi ei suuri sillä kumpikin reitti lähti samaan suuntaan ja noin parin kilometrin kohdalla minun oli tehtävä päätös lenkin pituudesta tai ainakin silloin jos olisin juossut "perusreitin".

Lähtiessäni päätin varmaankin juosta kymmenen kilometriä, mutta jo vähän ajan päästä aloin miettimään viidentoista kilometrin juoksemista ihan sen takia, kun minun pitäisi juosta pidempiä lenkkejä tulevaa Vantaan puolimaratonia varten. Aloin vain enenmmän ja enemmän miettimään viidentoista kilometrin lenkkiä vaikka jaloissani tuntui samaa kipua mitä siellä tuntui jo perjataina tehdessäni jalkatreeniä. Kivusta huolimatta jatkoin suunnitelmaani juosta viisitoista kilometriä mikä oli loppujenlopuksi suhteellisen helppoa. Tänään juoksu alkoi käytännössä rullata vasta kymmenen kilometrin kohdalla ja tällöin aloin jopa miettimään lopun viiden kilometrin "kiriä". Tätä asiaa mietin vain hetken sillä ajattelin vain juosta lenkin loppuun samaa vauhtia mitä olin juossut. Viiden kilometrin kirillä olisin vain saanut jalkani vieläkin huonompaan kuntoon ja muutoinkin kun olin lenkin jälkeen todella väsynyt niin olisin ollut väsyneempi jonka lisäksi minulla olisi jaloissa kamalat kivut.

[[{"fid":"499","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":698,"width":530,"class":"media-element file-default"}}]]

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.