Olkapäätreeneissä otin erilaisen lähestymistavan jättämällä etuolkapäiden tekemisen vähemmälle

16.11.2016 - 12:06

Viime viikon treenissä tulin jo ajatelleeksi tämän viikon olkapäätreenejä siinä mielessä, että ainakin vähentäisin etuolkapääliikkeitä olkapäätreenissä. Olen käytännössä aina aloittanut olkapäätreenin pystypunnerruksella. Yleensä käsipainoilla tehtynä tai sitten tangolla tehtynä eteen tai taakse ja nyt ajattelin tehdä pystypunnerruksen viimeisenä liikkeenä jos olen ylipäätänstä sitä tekemässä. Viime viikolla aloin jo suunnittelemaan vähentäväni etuolkapäille kohdistuvia liikkeitä. Periaatteessa tämä muutos vaikuttaa nyt enimmäkseen pystypunnerruksen ja vipunostot eteen liikkeiden siirtämistä treenin loppupuolelle tai kokonaan väliin jättämistä. Tällä hetkellä ajattelin keskittyä olkapäätreeneissä enemmänkin sivu- sekä takaolkapääliikkeisiin ihan sen takia, koska käytännössä olkapäätreenini ovat kohdistuneet etuolkapäille sekä sivuolkapäille ja vähiten takaolkapäille.

Tänään jätin pystypunnerruksen ja muutenkin etuolkapäille tarkoitetun liikkeen tekemättä, mutta näin ei ole ihan tarkoitus jatkaa. Välillä ajattelin jättää etuolkapäille kohdistuvan liikkeen väliin, mutta en aina. Suunnittelin aloittavani nyt x ajan olkapääliikkeet sivuolkapääliikkeillä ja jatkavani treeniä takaolkapääliikkeillä. Treenin loppuun sitten viimeiseksi liikkeeksi etuolkapääliike kuten pystypunnerrus. En sitten ole nyt varma tarkoittaako tämä käytännössä neljän ja viiden liikemäärän käyttämistä tulevissa olkapäätreeneissä. Kaksi sivuolkapäille kohdistuvaa liikettä sekä kaksi takaolkapäille kohdistuvaa, mutta entä sitten kun teen eteen kohdistuvan? Otanko silloin yhden takaolkapäille tarkoitetun liikkeen pois vai lisäänkö vain treenin loppuun viidennen liikkeen?

[[{"fid":"492","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Onneksi tuota asiaa ei tarvitse ajatella / päättää nyt vaan ajattelin katsoa sitä ihan päivän mukaan. Mitä päivän kunto sanoo sekä mitä kello jo näyttää sillä viiden olkapääliikkeen tekeminen tietää yhdeksän liikkeen yhteismäärää päivän treeniin. Välillä jo kahdeksen liikkeen tekeminen on raskasta ja minulla on myöskin kokemuksia tehdä yhdeksän liikettä olkapää- & hauistreenissä sillä olen tänä vuonna jo käyttänyt viittä liikettä olkapäätreeneissä. Olen tänä vuonna lisännyt yhden lisäliikkeen takaolkapäille jolloin liikemäärä olkapääliikkeissä on noussut viiteen. Olen kuitenkin huomannut, että tämä muutos ei ole ollut ihan niin raskas sillä yleensä takaolkapääliikkeet eivät ole ihan niin raskaita.

Kun tänään en sitten aloittanut olkapäiden tekemistä pystypunnerruksella niin päädyin aloittamaan treenin hauisliikkeellä. Käytännössä siis vaihdoin tänään lihasryhmien tekemisen päittäin kun yleensä olen tehnyt treenin olkapää, hauis, olkapää, hauis.. niin tänään tein hauis, olkapää, hauis, olkapää... Olen nyt pidempään käyttänyt kahden lihasryhmän päivänä jokatoinen tyyliä kun aikoinaan tein kahden lihasryhmän päivät hieman miten sattui. Välillä tein kaksi liikettä lihasryhmälle kunnes vaihdoin lihasryhmää ja tein x määrän liikkeitä kun tein taas vaihdoin. Olen myöskin käyttänyt tyyliä jolloin olen tehnyt ensiksi toisen lihasryhmän minkä jälkeen sitten vuorossa on ollut toinen. Muistaakseni aikoinani taisin tehdä rintatreenin hauiksen / ojentajien kanssa siten, että aloitin treenin parilla rintaliikkeellä jonka jälkeen tein hauis / olkapääliikkeet joiden jälkeen palasin tekemään vielä loput rintaliikkeet. Olen siis käyttänyt erilaisia tyylejä vuosien saatossa, mutta tällä hetkellä vain tykkään tehdä jokatoinen tyylillä.

Hauis- & olkapäätreeni

  • Hauiskääntö pyramiidisarja 3x 14kg x8, 18kg 8, 22kg x8, 18kg x8, 14kg x8
  • Vipunostot sivulle suorin käsin 10kg 3x10
  • Hauiskääntö z-tanko tuettu vinopenkissä 17,5kg x10, 27,5kg, 32,5kg 2x10, tiputussarja 32,5kg x20, 27,5kg x10, 17,5kg x10
  • Vipunostot takaolkapäille tuettuna vinopenkissä 8kg x12, 10kg 3x12
  • Yhden käden hauiskääntö tangolla tuettuna negatiivisia 20kg 8s alasvienti
  • Takaolkapääsoutu köydellä taljassa 25kg 4x12
  • Hauiskääntö alatalja maaten naru 30kg 3x12
  • Yhden käden pystysoutu taljassa 10kg x10, 15kg 3x10

Viides viikko kolmen penkki treenin viikolla toi taas jälleen kerran ennätyksiä sekä tuloksia joita en ole saanut pitkään aikaa tehtyä. Viikko alkoi maanantaina normaalilla lattia penkillä missä sain tehtyä kaksi sarja ennätystä. Tämän jälkeen keskiviikkona sain tehtyä pitkästä aikaa pysäytys penkkiä 190kg painoilla ja perjantaina vastustusnauhojen kanssa 160kg painoilla. Viides viikko piti siis sisällään lattia penkkiä, pysäytys penkkiä sekä vastustusnauha penkkiä.

Ompas vaikea muistella mitä teki pari viikkoa sitten kun olen vielä kaksi viikkoa jäljessä kirjoituksissa verrattuna missä oikeasti mennään. Olen nyt tehnyt oikeasti tehnyt kuusi viikkoa kolme penkki treeniä viikkoon ja kirjoituksissa on vuorossa neljäs viikko. Onneksi olen tehnyt jokaisesti viikosta Youtube videon ja videoiden kuvauksiin kirjoittanut mitä tuli tehtyä. Nyt kun kävin katsomassa mitä sitä sitä tulikaan tehtyä pari viikkoa sitten niin kyllä tuo viikko muistui mieliin.

Kesällä tulee noin 12 vuotta kun muutin Espooseen ja otin tuohon lähi Elixiaan jäsenyyden mikä oli silloin vieläkin lähempänä. Tuohon aikaan vaihtoehtoja ei ollut niin kuin mitä nyt on tarjolla ja esimerkiksi tässä Ison Omenan lähettyvillä on lähes kaikki ketjusalit mitä voi olla. Elixia oli 200m päässä ulko-ovelta ja silloin mukavasti sattui olemaan vielä avoimet ovet niin sinne pääsi kokeilemaan pari päivää. Lisäksi olin juuri muuttanut maalta kaupunkiin niin en tiennyt mistään mitään. Ainoa kuntosali minkä tiesin etukäteen pääkaupunkiseudulta oli Ruoholahden Mayors Gym.

Vieläkin ollaan tekstin kanssa perässä pari viikkoa kun en jaksanut alkuviikosta heti kirjoittaa toisen viikon perään kolmannen viikon tekstiä. Olen nyt siis kuntosalilla keskittynyt penkkiin nyt oikeasti viiden viikon ajan joista olen nyt kirjoittanut kaksi viikkoa ja tämä tulee olemaan kolmas viikko. Kokeilin vuoden vaihteessa tätä kolmen viikon penkki treenin tekemistä ja sain siitä niin hyvät kokemukset että nyt viisi viikkoa sitten päätin oikeasti kokeilla kolmen penkki treenin tekemistä pidemmällä aikavälillä.

Juuri ennen vuoden vaihdetta kokeilin tehdä kahden viikon ajan kolme penkki treeniä viikkoon. Tuolloin tein aika samanlaisia treenejä ja ainoa suurempi vaihtelevuus oli painot, toistomäärät sekä sarjamäärät. Kuitenkin huomasin että kahden viikon aikana yksikään penkki treeni ei mennyt huonosti eli palauduin treeneistä ja osasin "suunnitella" treenit koska yhdessäkään treenissä ei niin sanotusti epäonnistunut. Tein yleisesti jonkin perus penkin variaation ja useasti ketjuja käyttäen minkä lisäksi tein lattia penkkiä missä sitten saatoin epäonnistua mutta se oli suunniltua.