Kuntosalille uusia ideoita sekä niiden saaminen

16.11.2016 - 12:06

Uusien ideoiden keksiminen kuntosalille voi olla erittäin haastavaa varsinkin kun liikevarastot alkavat olla laajoja. Alkuvaiheessa uusia ideoita saa helposti kuntosalilta tai melkein mistä tahansa Youtube videosta. Monipuolisen ja oikeaoppisen treenaamisen jälkeen uusien ideoiden saaminen on aina vain vaikeampaa. Oikeaoppisesti liikkeitä pitäisi vaihdella about parin kuukauden välein, mutta käytännössähän tämäkin on omasta mielestä mahdotonta pitkässä juoksussa. Liikkeitä kun vain ei ole niin paljoa, että aina voisi vaihdella niitä. Tietenkin liikkeistä on erilaisia variaatioita paljon riippuen tietenkin liikkeestä, mutta silti en ole itse tätä tyyliä suosinut. En vain jaksa aina miettiä kokonaan uutta treeniohjelmaa parin kuukauden välein, kun minulle se on erittäin työlästä sekä vaikeaa. Nykyään vaihtelu voisi toimia hyvinkin kun liikevarastoista löytyy liike jos toinen, mutta minulla ei vain riitä siihen motivaatio. Suunnitellun liikevaihdoin tilaan olen vaihdellut yhtä tai paria varsinaista liikettä ja / tai tehnyt eri variaatioita liikkeistä. Pienet muutokset kuten esimerkiksi tangon vaihtaminen käsipainoihin, käsipainojen vaihtaminen taljaan sekä käsipainojen vaihtainen laitteeseen tuo jo paljon vaihtelua treeniin.

Kun haluan treeneihin jotain uutta niin haluan vaihtaa yhden tai useamman liikkeen. Kun vaihdan jotain liikettä niin pyrin tekemään jotain vähemmän tehtyä liikettä tai sitten kokonaan uutta liikettä. Uudessa liikkeen teossa on vain se vaikeus, että se pitää keksiä melkein aina keksiä. Tätä varten pitää mennä Youtubeen ja alkaa selaamaan useita videoita. Näissä videoissa on yleensä vain se vika, että melkein kaikki liikkeet ovat jo tiedossa ja uusia liikkeitä on vaikea löytää. Perusjamppojen videoista saa hyviä neuvoja perusliikkeisiin joiden avulla voi hioa tekniikkaa, mutta uusien ideioiden löytämiseen pitää katsoa pro-jamppojen treenausvideoita. Tässä on vain sekin asia, että en seuraa sceneä joten en tiedä oikein nimistä mitään. Tämä vaikeuttaa hyvien videoiden löytämistä, koska henkilön nimellä vain voisi löytää helpommin.

[[{"fid":"195","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"533","width":"400","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Viime viikolla tuli löydettyä yksi olkapääliike mitä minun piti viimeviikolla jo kokeilla, mutta tehdessäni pyramiidisarjoja jätin uuden liikkeen tekemisen täten väliin. Uuden liikkeen tekemisessä painoista ja liikeradoista ei ole oikein tietoa niin aloittaessa on vain aloitettava pienillä painoilla joten liikkeen tekemisessä menee yleensä normaalia enemmän aikaa. Tämän takia en alkanut tekemään uutta liikettä heti pyramiidisarjana sekä painoistakaan ei olisi ollut tietoa. Millä painoilla olisin aloittanut ja mikä paino olisi ollut maksimi kahdeksan toiston sarjaan? Liike mitä olin kokeilemassa on vipunostosta uusi variaatio vipunosto eteen z-tangolla istuen.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=5AxqBFCBGIc&t=11m42s]

Olkapää & hauistreeni

  • Pystypunnerrus 1x10 20kg, 3x10 40kg
  • Vipunosto eteen z-tangolla istuen 2x10 17,5kg, 2x10 22,5kg
  • Hauiskääntö z-tanko 4x10 42,5kg
  • Hauiskääntö maaten alataljassa 3x12 30kg
  • Vipunostot takaolkapäille kaapelilla 3x10 10kg
  • Hauis ristitaljassa 3x10 20kg
  • Supersarja vipunostot sivuille 3x10 12kg + vipunostot eteen 3x10 10kg
  • Vipunostot takaolkapäille 3x10 8kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.