Uusi pysäytyskyykky ennätys ketjuilla

22.09.2024 - 13:14

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Täytyy kuitenkin muistaa se että penkki on minulle vahvempi liike kuin kyykky ja tulokset penkissä ovat kovempia kuin kyykyssä. Minun kaikkien aikojen kovin penkki tulos on 235kg mikä on vain 20kg vähemmän kuin kyykyn 255kg ennätys. En ole kyykyssä nyt vielä rikkonut tuota 255kg ennätystä kun olen keskittynyt pysäytyskyykkyyn mutta juurikin tuon takia olen nyt saanutkin tehtyä juuri pysäytyskyykyssä erilaisia ennätyksiä.

Miksi sitten olen siirtynyt pysäytyskyykkyyn? Tähän on olemassa muutama syy. Kyykky on heikoin liikkeeni penkistä, maastavedosta ja kyykystä. Olen tehnyt jo vuosia penkkiä pelkällä pysäytystekniikalla niin olen nyt viimein ajatellut että pysäytystekniikka olisi avain myös kyykyn onnistumiselle. Kyykyssä minun pahin ongelmani on päästä ja mennä tarpeeksi alas ja kun teen kyykyn pysäytyksellä niin silloin menen ainakin alemmaksi enkä jää niin helposti ylös. Myöskin painot pysyvät tuloksiini nähden treeneissä helpommin "maltillisina" enkä lähde tekemään ylisuurilla painoilla milloin esimerkiksi syvyys kärsii.

Pysäytystekniikka tekee kyykystä raskaampaa mutta samalla se on vain auttanut minua ja kehittänyt kyykkyäni todella paljon suhteellisen lyhyessä ajassa. Olen kyllä tehnyt pysäytyskyykkyä aikaisemminkin mutta usein "vain" lämmittelyissä minkä jälkeen siirtynyt normaaliin kyykkyyn suuremmissa painoissa. Kuitenkin nyt viime aikoina olen tehnyt vain pysäytyskyykkyä vaikka välillä pysäytys onkin näyttänyt ettei sitä melkein olisi. Tämä johtuu vain siitä että en ole sitten vain uskaltanut niissä painoissa pitää pysäytystä pidempään.

Pysäytyskyykyn lisäksi olen nyt kesästä alkaen alkanut tekemään myöskin vyötöntä kyykkyä ja sitäkin pysäytystekniikalla. Nyt puolitoista viikkoa sitten sain tehtyä uuden ennätyksen vyöttömässä pysäytyskyykyssä 210kg kun edellinen ennätys oli 200kg. Samalla olen nyt vaihtanut kaikki kyykky treenit niin että aloitan tekemään kyykkyä vyöttömällä kyykyllä minkä jälkeen siirryn käyttämään vyötä. Välillä olen sitten kokeillut kuinka paljon saisin vyöttömällä kyykyllä tehtyä mutta yleensä siirryn vyön käyttöön 160kg tai viimeistään 180kg jälkeen.

Olen huomannut että kun teen vyötöntä kyykkyä niin vielä 180kg tuntuu suhteellisen helpolle mutta kun teen vyötöntä kyykkyä pysäytyksellä 200kg painoilla niin siinä kohtaan paketti alkaa hajoamaan helpommin. Kun teen vyötöntä kyykkyä pysäytyksellä 200kg painoilla niin alhaalla ollessa kun teen pysäytyksen niin tunnen sen että rinta alkaa menemään eteenpäin että paketti alkaa hajoamaan. Kun teen saman vyön kanssa niin tätä ei tapahdu vaan vyö auttaa minua pitämään paketin kasassa. Tämän takia voin tehdä sarjoja 200kg painoilla vyön kanssa pysäytyksellä mutta en oikein ilman vyötä juurikin sen takia että paketti alkaa hajoamaan jo ensimmäisessä toistossa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.