Tänään oli se päivä kun kaikki muuttui taas normaaliksi

16.11.2016 - 12:06

Palasin tänään kuntosalille yli viikon tauon jälkeen jonka aikana olin kipeä. Minulla oli koko alkuviikon polte päästä treenaamaan ja tänään päätin aloittaa treenaamisen vaikka kunto ei ole ihan vielä 100%. Juoksemisen aloitan vasta ensiviikolla, mutta tällä viikolla menen vielä huomenna ja sunnuntaina kuntosalille. Kamala halu treenata + kunto ei 100% on huono yhdistelmä lähteä treenaamaan ja se tuli tänään taas huomattua. Kun aloitin treenin niin en oikein ajatellut mitään ihmeellisiä vaan aloitin treenin kovaa ja vedin tämän jälkeen kropan mukaan. Minulla oli tänään selkäpäivä ja aloitin treenin "selän murskaajalla" eli maastaveto + good morning supersarjana. Laitoin normi painot mitä olen kyseisessä seteissä käyttänyt eli maastavetoon 130kg ja good morningiin 60kg. Tein vielä tänään maastavedossa kympin sarjoja kun yleensä olen tehnyt jotain kuuden - kahdeksan väliltä. Olin tänään maastavetojen jälkeen suhteellisen puhki, mutta muuten supersetti meni hyvin. Tämän jälkeen tein loput shotgun row:n sekä ylä- & alatajalan "vähän" kevyemmin ja lähinnä tunnustelin kropan kestoa.

Kun olen puhunut monta kertaa supersarjoista niin supersarja tarkoittaa kun kaksi samaa lihasryhmää koskevaa liikettä tehdään peräkkäin ilman taukoa. Yhteen aikaan en tehnyt paljoakaan näitä supersarjoja kun taas jossain vaiheessa tein tiettyjä liikkeitä supereina sekä tämän vuoden puolella olen lisännyt supersarjoa. Jos on tekemässä supersarjoja niin suosittelen tekemään niitä yhden per treeni, koska muuten se alkaa menemään yli. Olen koittanut tehdä tänä vuonna yhden treenin kokonaan supereina ja se oli raskas treeni. En osaa sanoa montako supersarjaa kannattaa tehdä viikossa, mutta tässä ei taita olla mitään maksimi suositusta viikko tasolla. Minun suositukseni on tehdä supersarjoja aina silloin tällöin, maksimissaan yksi supersarja per treeni ja maksimissaan joku 2 supersarjaa viikossa. Supersarjojen teossa kannattaa tehdä normaalia pienemmillä painoilla vaikka olisit tekemässä melkein mitä tahansa, koska ainakin kolmen sarjan tekeminen supereina on jo muutenkin raskasta.

Laitetaan loppuun vielä hyvää treeni musiikkia eli uusi bongaus meikäläisen soittolistalle minkä löysin.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=o3jT7tdzxc8]

Selkätreeni

  • Supersarja maastaveto 3x10 130kg + good morning 3x10 60kg
  • Shotgun row 3x10 16.25kg
  • Alatalja 3x10 70kg
  • Ylätalja taakse 3x10 60kg

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.