Raskas treeniviikko: Takareidet

16.11.2016 - 12:06

Rintatreeni taisi olla nyt ensimmäinen treeni kun seuraavana päivänä edellisen päivän treeni on oikein tuntunut. En oikein osaa sanoa miksi juuri rintatreeni on tuntunut treenin jälkeisenä päivä enemmän kuin muut treenit. Ennen rintatreeniä tein vielä enemmän lämmittelyä ja venyttelyä kuin viikon muissa treeneissä joten onko rintatreeni ollut vain kovin treeni tähän asti? Onko rinta ottanut treenin vain paremmin kuin muut treenit? Vai tarvitseeko rinta vain vähemmän ärsykettä?

Tiistaina oli vuorossa takareisitreeni ja vaikka sekin tehtiin hyvillä painoilla ja reisikoneet "nopealla" tahdilla niin lopputulos on sama kuin lauantain etureisitreenin jälkeen. Seuraavana aamuna tuntuu siltä ettei olisi edes treenannut jalkoja edellisenä päivänä. Tämä on ollut ihmeellinen asia sillä lähes jokainen jalkatreeni on tuntunut seuraavana päivänä tavalla tai toisella. Rintatreeni on tuntunut seuraavina päivinä treenin jälkeen, mutta kumpikaan jalkatreeni tai selkätreeni ei ole? Ihmettelen vain asiaa, mutta samapa tuo on.

Takareisitreeni neljällä liikkeellä plus pohkeet istuen

Päivän suunnitelma oli tehdä kolme takareisiliikettä plus pohkeet. Tämä suunnitelma muuttui lopulta neljään takareisiliikkeeseen ja pohkeisiin. Kahdessa ensimmäisessä liikkeessä kului huomattavasti vähemmän aikaa kun olin edes kuvitellut. Tämä ihan sen takia, että teimme molemmat takareisikoneet suhteellisen nopeasti. Kuusia toistoa minkä jälkeen toinen teki kuusi toistoa. Tämän jälkeen vain vaihto ja teimme näin x määrää. Sarjamääristä minulla ei ole mitään tietoa vaikka videolta voisin ne kylläkin laskea. Tämä ei vain minua kiinnosta sillä en tee sarjamäärien tiedolla mitään kun tarkoitus on vain tehdä raskas treeniä. Kunhan vain sarjamäärät ovat vähintään viisi niin se riittää.

Takareisien aloittaminen oli helppoa. Aluksi vain molemmissa takareisilaitteissa maaten sekä istuen kuuden toiston sarjoja väsymiseen saakka. Siihen asti kun huomaa ettei suurilla painoilla oikein jaksa tehdä kunnolla. Vielä hieman väsyneesti käy kun toinen vain auttaa viemään toistot loppuun saakka. Näin teimme molemmissa takareisilaitteissa silloin kun toistot alkoivat jäämään lopusta hieman vajaaksi. Toinen vain auttoi muutamat viimeiset toistot loppuun asti ettei liikerata alkanut jäämään liian vajaaksi.

Takareisilaitteet menivät loisvasti verrattuna treenin kolmanteen liikeeseen suorin jaloin maastavetoon. Tämä liike taisi mennä itseltäni ihan päin sitä. Yritin kokeilla suorin jaloin maastavedossa uutta tyyliä mitä en ilmeisesti osannut. Jalat kolmioasennossa edessä ja polvet yhdessä kiinni. Ongelmani taisi olla tangon vieminen liian alas jolloin selkä alkoi menemään kaarelle. Samalla liike taisi kohdistua enemmän alaselkään kuin takareisiin. Voi myös olla, että minulla oli jo takareidet siinä kunnossa kahden takareisilaitteen jäljiltä ettei tuntuma tuntunut takareisissä vaikka se sinne ottikin. Tässä liikkeessä minulla on kyllä selvästi paljon parannettavaa mitä pitää lähteä parantamaan ja minun pitää kyllä palata normaalimpaan tekniikkaan jotta liike ottaa takareisiin paremmin.

Suorin jaloin maastavedon jälkeen takareisien treenaaminen piti alunperin olla siinä. Kelloa katsoessani tajusin että olimme tehneet takareisilaitteet ajallisesti nopeasti joten aloin miettimään neljättä liikettä. Salikaverilta tuli vielä toive neljännestä liikkeestä joten sumokyykky oli seuraavana vuorossa. Ajattelin alunperin sumokyykky suorin jaloin maastavedon sijaan, mutta halusin jostain syystä tehdä suorin jaloin maastavetoa mikä ei lopulta onnistunutkaan ihan niin hyvin kuin ajattelin. Tämän johdostsa oli kyllä parempikin, että takareisille tuli vielä tehtyä neljäs liike.

Teimme sumokyykkyä smith-laitteessa ja lauantaiseen tapaan halusin käyttää penkkiä. Penkin ottaminen käyttöön oli ihan siksi suunniteltu, että toistot menisivät yhtä alas eikä loppua kohden tulisi mitään vajaita toistoja. Omasta mielestäni penkin käyttäminen kyykyn alla on ollut hyvä asia siinä mielessä, että kaikki toistot menevät yhtä alas ja tietää tarkasti kuinka alas kyykky pitää viedä. Tällä kertaa vaikka penkki oli alla niin emme kuitenkaan pysähtyneet penkille istumaan vaan tarkoitus oli vain hieman koskea penkkiin ja lähteä siitä suoraan ylös.

Neljän takareisiliikkeen jälkeen vuorossa oli vielä pohkeiden tekeminen istuen laitteessa. Istuen laitteessa siksi, että siinä on helpoin antaa tarvitttaessa pakkotoistoja. Aluksi aloitimme ihan normaaleilla kuuden toiston sarjoilla, mutta huomasin muutamien sarjojen jälkeen ettei liike ota kunnolla noin lyhyillä sarjoilla vaikka painoja oli paljon. Tämän jälkeen laskimme hieman painoja ja aloimme tekemään kuuden toiston sarjoilla viiden sekunnin pitoja yllä. Tässä vaiheessa paikat olivat jo siinä kunnossa, että pohkeita alkoi helposti kramppaamaan tai jalkoja vetämään suonesta.

Takareisitreeni

  • Takareidet maaten
  • Takareidet istuen
  • Suorin jaloin maastaveto
  • Sumokyykky smith
  • Pohkeet istuen

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.