Aktiivinen lenkkeily vaikuttaa kuntosalitreeniin

16.11.2016 - 12:06

Aktiivisempi lenkki rytmi näkyy kuntosalitreeneissä hieman tehon vajeena. Kaikkiin liikkeisiin ei meinaa saada 100% tehoja ja tämä näkyy varsinkin raskaammissa massaliikkeissä. Ei vielä ensimmäisessä sarjassa eikä pakolla toisessa, mutta kolmannet sarjat ovat olleet paikoitellen vaikeita. Myöskin mitä pidemmälle treenit ovat menneet sitä nopeammin väsymys on alkanut tulemaan esille. Tätä samaa oli havaittavissa viime vuoden lopulla sekä alkuvuodesta jolloin kävin ahkerasti lenkillä sekä kuntosalilla. Kevään mittaan sain väsymystä karsittua pois jättämällä lenkkejä vähemmälle. Nyt vain taas pystyy toteamaan, että olen käynyt lenkillä liian tiheään ja välipäivät / levot ovat jääneet vähemmälle. Ja ainoa syy tälle ahkeralle lenkkeilylle on ollut saada juoksu tavoite täyteen. Yritän kuitenkin saada lepopäiviä etten vedä itseäni puhki jolloin myös tavoitteet eivät täyty. Tavoite on kuitenkin sellainen, että minun ei tarvitse ihan mitään älyttömiä määriä juosta eikä jokapäivä jolloin myös välipäiville jää aikaa.

Kävellessäni tänään kuntosalille mietin aika paljon tulevaa maastavedon tekemistä, koska pohjalla oli kuitenkin lenkkejä joten jaksaminen oli pieni arvoitus. Viimeksi tuli tehtyä pyramiidisarja ja nyt halusin tehdä jotenkin toisin sekä katsoin pyramiidin olleen tänään liian raskas. Tosin olisin voinut tehdä pyramiidisarjan pienemmillä painoilla kuin viimeksi. Päädyin lopulta samaan kuin kaksi viikkoa sitten eli viiden toiston sarjoihin. Kaikki sarjat lämmittelyistä viimeiseen painoon tein viiden toiston sarjoilla. Painot menivät ihan samalla kaavalla kuin pari viikkoa sitten eli 100kg, 130kg ja 160kg. Tuo 160kg on myös sellainen paino mitä enempää en ole nostanut aikoihin enkä jaksa myöskään jaksa tarkistaa koska viimeksi olen tehnyt isommilla painoilla. Voisiko olla, että tein viimeksi kesällä 200kg tai yli? Tässä on nyt vain sellainen tilanne, että jos haluan tehdä maastavetoa lähempänä 200kg painoja niin se tulee olemaan raskasta ja muutamat ensimmäiset kerrat tulevat olemaan vaikeita.

[[{"fid":"315","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Maastavedon jälkeen tein normi t-kulmasoutua jota olen käytännössä tehnyt yhden käden variaationa. Tässä kohtaan tuli esille paino ongelma kun en meinannut osata arvata millä painoilla jaksaisin tehdä kahdenkymmenen toiston sarjoja. Päädyin valitsemaan 35kg tangon päähän ihan sen takia, koska enempää painoja ei ollut käden ulottuvilla ja katsoin sen riittävän. Painoja ehkä olisi voinut olla 5 - 10kg enemmän tai ehkä jopa 15kg mutta sain 35kg:llakin todella hyvän tuntuman selkään. Muutenkaan painot eivät tuntuneet liian kevyeiltä.

Tämän jälkeen tein pitkästä aikaa supersarjana shotgun-row:n ja yhden käden ylätaljan jota en ole tehnyt sitten kevään. Shotgun-row:ta olen koittanut istuen, mutta yhden käden ylätaljaa en ole tehnyt sitten kevään. Muutenkaan en ole oikein tehnyt yhdenk käden ylätaljaa yksittäisenä liikkeenä vaan olen tehnyt sitä shotgun-row:n kanssa supersarjana. Mielestäni tämä supersarja on hyvä juuri siksi, koska aluksi saan shotgun-row:lla poikittaisen liikkeen jonka jälkeen saan pystysuunta liikkeen. Nämä yhdistävät hyvin toisiaan olemalla erisuuntaisia vetoja. Käytännössä ala- ja ylätalja supersarja on melkein vastaava liikesarja hieman erilaisilla liikkeillä sekä kahden käden liikkeillä.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 130kg x5, 3x5 160kg
  • T-kulmasoutu 3x20 35kg
  • Supersarja shotgun-row + yhden käden ylätalja 3x20 11.25kg

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.