2x20 maastavetoa kertoo olennaisen

16.11.2016 - 12:06

Tein tänään tempun mitä olen välttänyt. En suosittele sitä, koska se laittaa kropan koville. Sykkeet nousevat ja ilman saanti voi olla vaikeaa. On rankkaa ja tekee mieli lähteä jo pois. Maastavedon tekeminen kahdenkymmenen toiston sarjoilla on jotain mitä olen aina yritellyt välttää. Itselleni jo kymmenen toiston sarjat laittavat kropan lujille ja tähän kun lisätään toiset kymmenen toistoa niin lopputulos on kamala. Oliko minulla liikaa painoja vai onko liike todellakin vain niin raskas? Vastaus on molemmat. Minulla oli tänään hieman liikaa painoja kahdenkymmenen toiston sarjoille, mutta ongelmana oli vähän se kun en ole tehnyt ikinä näin pitkiä sarjoja. Yleisesti teen maastavetoa 5 - 7 toiston sarjoilla ja tähän tottuu vähän liiankin hyvin. Sen huomaa heti kun tekee välillä kymmenenkin toiston sarjan, että puhti on heti pois. Painoja puolestaan saa vähentää huomattavasti kymmenen toiston sarjoja varten. Joku niin sanottu ennätykseni taitaa olla 200kg:lla seitsemän toiston sarja ja näitäkin yksi kappale. Sitä en muista kuinka paljon minulla oli painoja kun olen tehnyt viimeksi kolme kymmenen toiston sarjaa, mutta epäilisin 140 - 160kg.

120kg ja kahdenkymmenen toiston sarjat vievät tästä miehestä kaiken mehun. Tarkoituksena oli alun perin tehdä kolme sarjaa, mutta eipä tästä mitään tullut. Jo ensimmäisen sarjan jälkeen tein jo vähän "kuolemaa" tai siis sykkeet olivat korkealla ja puuskutti. Toinen sarja oli vaikeampi ja jouduin pitämään toistojen välissä taukoja. Aluksi yritin tehdä viisi toistoa ja sen jälkeen pieni happitauko ja jatkaa, mutta loppua kohden täytyi ottaa näitäkin tiheämmin. Pienemmillä painoilla asia olisi ollut helpompaa, mutta päädyin jostain syystä juuri 120kg painoihin kun oletin sen menevän. Ehkä joku 80kg olisi voinut olla lähellä oikeaa lukua, mutta seuraavalla kerralla sitten tietää jos sellaista enään tulee. Ei ollut meinaan kovin mieluisa kokemus.

Kokemuksena kahdenkymmenen toiston sarjat maastavedossa oli kamala. Ei paljoa hymyä irronnut sillä aikaa kun maastavetoa tein ja pidin taukoja. Liikkeen tekeminen oli todella raskasta jo heti ensimmäisistä toistoista. Mitä enemmän toistoja oli takana niin sitä enemmän myös asento rikkui. Alussa toistot olivat vielä puhtaita, mutta kymmenen jälkeen yksikään toisto ei tainnut ollu ihan puhdas. Kyllä siinä väkisinkin selkä alkoi mennä kaarelle, mutta liike ei kuitenkaan niin pahasti hajonnut että selkä olisi tullut kipeäksi tai olisin satuttanut selkää. Tässä täytyykin olla varovainen ja tietää mitä tekee, koska maastaveto pitkillä sarjoilla voi olla turmio selälle juuri sen takia, kun liikettä on vaikea pitää kasassa.

Selkätreeni

  • Maastaveto 2x20 120kg
  • Kulmasoutu tanko 3x20 60kg
  • "Vinotalja" narulla (Lat Rope Yankers) 3x20 30kg
  • Alatalja 3x20 50kg

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.