Hyytyviä kahdenkymmenen toiston sarjoja selkäpäivänä

16.11.2016 - 12:06

Juoksut on käkytännössä vaihtunut pyöräilyyn parin viikon aikana tai oikeastaan viime maanantain pitkän lenkin jälkeen. Viimeviikolla olin vain poikki eikä juokseminen oikein kiinnostanut ja tällä viikolla syy oli jalkatreeni. Maanantaina kävin juoksemassa, mutta keskiviikon juoksu jäi väliin jalkatreenin takia. En ole jaksanut heräillä aamuisinkaan niin aikaisin, että lähtisin juoksemaan aamulla joten tämä on ollut se oikea syy. Kun menen pyörällä töihin niin minun ei tarvitse herätä lähellekkään niin aikaisin kun olisin menossa juoksemaan aamulla. Pyöräily on myöskin hyötyliikuntaa jolla saan samalla kertaa menon toimistolle sekä liikunnan.

Juoksun "vaihtaminen" pyöräilyyn on myös edesauttanut kuntosali harjoittelua. Olen saanut enemmän enemmän unta kun en ole joutunut heräämään aikaisemmin sekä tunnen pyöräilyn olevan kevyempää kuin juokseminen. Tosin nythän olen juossut juoksuni hiljaa, mutta aamulla kevyempikin juoksu on useimmiten raskasta. Tämä on myös tainnut näkyä positiivisesti kuntosalilla varsinkin kahdenkymmenen toiston sarjoja tehtäessä. Tulokseni salilla olisivat väsyneitä jos olisin käynyt aamuisin aktiivisesti juosemassa ja jättänyt mahdollisesti unet vähiin. Viimeviikolla olin väsynyt, mutta se johtui pitkästä lenkistä mikä pisti suunnitelmat uusiksi. Tällä viikolla minun piti käydä juoksemassa keskiviikkona, mutta tiistain jalkatreenin jäljiltä katsoin parhaimmaksi jättää juoksut väliin. Olen siis oppinut hieman esimerkiksi vuodentakaisesta jolloin olisin varmasti mennyt juoksemaan.

Tänään jatkui pitkien sarjojen tekeminen selällä. Kolmannen viikon kolmas päivä takana kahdenkymmenen toiston sarjoilla ja pikkuhiljaa toistos alkavat olemaan väsyneempiä. Terävyys on melkein kadonnut ja pienilläkin painoilla tekee tiukempaa tehdä täysiä sarjoa. Minun piti aloittaa treeni tänään kahdenkymmenen toiston sarjoilla good morningissa, mutta treeni tuli aloitettua "selänmurskaajalla" maastaveto + good morning supersarjana. Tässä oli suunnitelmana aloittaa hieman kevyemmällä ja jatkaa samaa rataa, mutta aloitinkin raskaalla liikkeellä ja loput liikkeet menivät kevyemmin. Oikeastaan jos treeniä vertaa "normaaliin" suoritukseen niin selänmurskaajaa oli ainoa liike missä painot olivat "isot" sillä muihin liikkeisiin otin hieman pienempiä painoja millä olisin aloittanut normaalisti. Tämä oli loistava ratkaisu sillä selänmurskaaja meni hyvin hien tullessa ja loput liikkeet olivat hieman väsyneempiä. Painot eivät sinällään tuntuneet raskaille, mutta jostain syystä liikkeiden tekeminen oli vain raskasta. Olen kyllä huomannut eroavaisuudet kymmenen toiston sekä kahdenkymmenen toiston sarjoissa erilaisia. Kymmenen toiston sarjoissa painot tuntuvat paljon raskaammilta kun kahdenkymmenen toiston sarjoissa liikkeen tekeminen vain hyytyy eikä painot edes tunnu raskaille. Tälläin minulle kävi taas tänään 3/4 liikettä. Maastaveto + good morningin tekeminen tuntui raskaalle, mutta loppuissa liikkeissä tekeminen tuntui vain hyytyvän.

Jos kahdenkymmenen toiston sarjoista täytyy sanoa se epäsopivin lihasryhmä niin se on ehdottomasti selkä. Mitä tahansa muuta lihasryhmää pystyy tekemään hyvin kahdenkymmenen toiston setteinä helposti, mutta selkätreeniin ei mielestäni pitkät sarjat sovellu hyvin. Liikaa hyytymistä sekä epäsopivia liikkeitä pidemmille sarjoille. Jopa korotus- sekä tiputussarjatkin toimivat mielestäni paremmin selkään kuin pitkät sarjat. 

Selkätreeni

  • "Selänmurskaaja" supersarja 3x maastaveto 130kg x7 + good morning 60kg x10
  • Yhden käden kulmasoutu tangolla 3x20 10kg
  • "Vinotalja" narulla (Lat Rope Yankers) 4x10 30kg
  • Ylätalja kapea 3x20 35kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.