Bluesound Node 2i & BluOS kokemuksia

24.05.2021 - 11:10

Olen nyt käyttänyt Bluesound Node 2i suotatoistolaitetta nyt päivittäin BluOS sovelluksella kun en "uusinut" tai oikeastaan tilannut Roon palvelua 60-päivän kokeilujakson päätyttyä. Roon palvelun 60-päivän kokeilujakso oli vielä käynnissä kun hankin Bluesound Node 2i suotatoistolaitteen niin BluOS sovellusta ei tullut aluksi hirveästi käytettyä muuhun kuin Bluesound Node 2i laitteen asetuksien muuttamiseen. Kuitenkin kun Roon palvelun 60-päivän kokeilujakso oli päättymässä aloin kokeilemaan BluOS sovellusta enemmän kun tajusin mitä sillä oikein pystyi tekemään sekä vaihtoehtoa Roon palvelulle.

Olen pärjännyt toistaiseksi BluOS sovelluksella vallan mainiosti ja ainoa suurempi asia mitä kaipaan Roon palvelusta on laajemmat metatiedot ja niiden kautta uuden musiikin löytäminen. Myöskin Roon sovelluksen käyttöliittymä on paljon selvempi ja helppokäyttöisempi kuin BluOS:n mutta mitä enemmän BluOS sovellusta on käyttänyt niin siihen on alkanut tottumaan. BluOS sovelluksen kautta on mahdollista kuunnella Radio Paradisen radio kanavia MqA laadulla mikä ei ollut mahdollista Roon:ssa.

Bluesound Node 2i & BluOS kokemuksia

BluOS järjestelmällä voi hakea Radio Paradisessa soitavaa kappaletta suoraan Tidalista minkä johdosta olen käyttänyt tätä tapaa uuden musiikin löytämiseen. Tämä kyseinen kappale & artistihaku toimii ihan niistä suoratoistopalveluista mitkä BluOS järjestelmään on lisätty. Olen nyt pääsääntöisesti kuunnellut Bluesound Node 2:llä Radio Paradisen radiokanavia kun ne ovat saatavilla MqA äänenlaadulla eikä tuolloin tarvitse miettiä mitä sitä kuuntelisi. 

Olen jo kirjoitellut ensimmäisiä Bluesound Node 2i kokemuksia mikä keskittyi enemmän Bluesound Node 2i laitteen asennukseen ja käyttöönottoon. Bluesound Node 2i kokemuksien lisäksi kirjoittelin BluOS kokemuksia missä muun muassa vertailin BluOS sovellusta Roon sovellukseen. Käytännössä minulla ei ole näihin kirjoituksiin nähden sen suurempia lisäyksiä. Bluesound Node 2i on mielestäni loistava suoratoistolaite mitä voi hallita langattomasti BluOS tai Roon sovelluksella ja on juuri sellainen kun tarvitsin.

Halusin käyttööni laitteen millä pystyy hallinnoimaan Tidal palvelua parhaimmalla MqA laadulla langattomasti. Ennen Bluesound Node 2i laitteen hankintaa käytin Tidalia joko vanhemmalla Iphonella kiinnitettynä Denon X3600H vahvistimeen DragonFly USB DAC muuntimella tai AirPlayn kautta Roonilla sekä Tidalin omalla sovelluksella. AirPlayn suurin ongelma on se, että se ei tue MqA äänenlaatua niin tällöin Tidalista ei saa kaikkea irti. Bluesound Node 2i tukee MqA  äänenlaatua langattomasti BluOS sovelluksen kautta ja nykyään myöskin suoraan Tidal connect avulla minkä takia itse hankin Bluesound Node 2i  suoratoistolaitteen.

MacOS BluOS sovellus

Hallinnoin Bluesound Node 2i suoratoistolaitetta tällä hetkellä aktiivisimmin Ipadin BluOS sovelluksella minkä lisäksi myöskin hieman Iphonella. Näissä kahdessa on käytössä käytännössä sama sovellus mikä toimii todella hyvin eikä mitään kaatuiluja ole tapahtunut kuin harvoin. Itselläni enemmän ongelmia onkin ollut MacOS sovelluksen kanssa mitä käytän Macbook Pro:n kanssa. MacOS:n BluOS sovellus tuntuu olevan paljon herkempi erilaisille ongelmille ja sovellusta on tarvinnut monesti sulkea minkä jälkeen avata uudestaan. Itselläni on BluOS sovellus aktiivisesti auki Macbook Pro:lla enkä sulje sitä kuin ongelma tilanteissa. En tiedä johtuuko BluOS:n ongelmat juurikin tuosta etten sulje sovellusta usein vaan pidän sen koko ajan taustalla auki.

Päivin Bluesound Node 2i mukana tulleen rca-kaapelin Kimber Kable Timbre RCA kaapelilla mikä paransi äänenlaatua. Bluesound Node 2i on kiinni Denon X3600H vahvistimessa Kimber Kable Timbre RCA kaapelilla. Denon X3600H vahvistimesta äänet menevät suoraan Direct asetuksilla Kimber Kable 8PR kaiutinjohdoilla Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Sitä en osaa sanoa oli Kimber Kable Timbre RCA ihan hintansa arvoinen päivitys vai olisiko vähemmälläkin pärjännyt? Kuitenkin voin sanoa, että rca-johdoissa eron kyllä kuulee mutta kannattaa miettiä onko päivitys sinulle sen arvoista ja kuinka paljon raaskit rca-johdoista maksamaan?

Viikonloppuna tuli käytyä Tampereen Hifihuoneellta HIFI & HIGH END messuilla ja tällä kertaa reissulla tarttui mukaan IsoTek Initium EVO3 virtakaapelit sekä Kimber Kable Timbre RCA-kaapeli. Olin ennen Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuille menoa miettinyt kyllä etukäteen asioita mistä ainakin olisin kysynyt tarjouksia kun Helsingin Mareksound ei jostain syystä vastaa minulle. Olin muutamia viikkoja sitten Helsingin Hifimessuilla jossa olin AudioQuestin kaapeli a / b testingissä minkä Mareksound järjesti yhdessä AudioQuestin kanssa. Juttelin Hifimessuilla Mareksoudin henkilön kanssa AudioQuestin tuotteista ja sovittiin että ottaisin Hifimessujen jälkeen yhteyttä. Otin vielä viikonloppuna selvää AudioQuestin tuotteista ja laitoin sitten maanantaina sähköpostia Mareksoundille kysyäkseni tarjouksia muutamista eri tuotteista.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kaapelien merkityksestä äänenlaadussa ja siitä kuinka järjestelin hieman rca-kaapeleita laitteiden välillä. Kun ostin toissa kesänä NAD C298-päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta niin sain sen mukana QED rca-kaapelit. En tiedä ihan tarkkaan mitkä kaapelit ne ovat mutta kuvien perusteella ne näyttäisi olevan QED Reference Audio 40 RCA. En tuolloin edes miettinyt tekeväni muutoksia nykyiseen järjestelmään muuten ennen kuin nyt viime viikonloppuna jolloin käydessäni Hifimessuilla sain inspiraation kokeiluun.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Kesäloma alkaa pikkuhiljaa oleen vietetty ja tässä on ennen lomaa ja loman aikana tullut tehtyä ja kokeiltua taas erilaisia asioita treenien ja hifin osalta niimpä noita asioita voisi jaksaa alkamaan jakamaan. Minun on pitänyt tässä jo viikkoja osa jo ennen lomaa kirjoittaa tänne mutta en ole vain viitsinyt / jaksanut. Lähden tässä nyt niitä sekailaisessa järjestyksessä purkamaan tekstin muotoon ja aloitan tällä kertaa kaiuttimien siltainkaapeleista eli suomeksi jos kaiuttimen takana on neljä johdolle menevää paikkaa niin niiden välissä menevän levyn tai tikun vaihtamista johtoon.