Kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit

08.08.2024 - 18:54

Kesäloma alkaa pikkuhiljaa oleen vietetty ja tässä on ennen lomaa ja loman aikana tullut tehtyä ja kokeiltua taas erilaisia asioita treenien ja hifin osalta niimpä noita asioita voisi jaksaa alkamaan jakamaan. Minun on pitänyt tässä jo viikkoja osa jo ennen lomaa kirjoittaa tänne mutta en ole vain viitsinyt / jaksanut. Lähden tässä nyt niitä sekailaisessa järjestyksessä purkamaan tekstin muotoon ja aloitan tällä kertaa kaiuttimien siltainkaapeleista eli suomeksi jos kaiuttimen takana on neljä johdolle menevää paikkaa niin niiden välissä menevän levyn tai tikun vaihtamista johtoon.

Itselläni on Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet mihin saa bi-wire johdotuksen eli kaiuttimen takana on neljä kaiutin johtopaikkaa niin kuin on myös minun vanhemmissa Wharfedale Diamond 9.1 kaiuttimissa mitkä ovat takakaiuttimina. Tuossa muutama kesä sitten kun vihdoin päätin vaihtaa alkuperäiset kaiutin johdot mitkä ovat olleet minulla aina 2006 vuodesta saakka kunnollisiin kaiutin johtoihin niin silloin en raskinut ostaa bi-wire kaiutinjohtoa kun se olisi maksanut paljon enemmän. Tuosta omasta kaiutinjohto koekuuntelusta ja vertailusta löytyy kirjoitus täältä "Koekuuntelussa Kimber Kable 8PR & Kimber Kable 4TC kaiutinjohdot"

Q acoustics concept 40 kimber kable jumpperit

Tuolloin huomasin selvän eron normaalin halvan kaiutinjohdon ja Kimber Kable 8PR johdon välillä että päätin jostaa kyseiset johdot. Tuolloin en huomannut suurta eroa Kimber Kable 8PR ja hieman kalliimman Kimber Kable 4TC:n väliltä että olisin maksanut niistä. Kimber Kable 8PR johdoista oli saatavana myöskin bi-wire malli mutta en myöskään raskinut maksaa myöskään sitä erotusta ja tosiaan tuolloin kuulin selvän eron jo normaalilla Kimber Kable 8PR johdolla. Ero normaalin kaiutinkaapelin ja Kimber Kable 8PR:n välillä oli ihan kuin olisi kuunnellut eri kaiuttimia.

En muista milloin aloin tutkia ja katsoa kaiuttimien siltainkaapeleita / jumpperi johtoja kaiuttimiin. Nopeasti kuitenkin huomasin että Suomessa oli saatavilla hyvin hyvin rajoitettu valikoima valmiita siltainkaapeleita / jumpperi johtoja. Tarjolla tuntui olevan vain muutamien satojen eurojen johtoja aina tuhansiin euroihin mutta mitään alle 100€ ratkaisua ei ollut ainakaan tarjolla millään suomalaisella hifiliikkeellä. Vastaavasti esimerkiksi Saksan Amazoonissa oli tarjolla jumpperijohtoja aina noin 30€ ylöspäin. 

Siinä sitten mitä enemmän asiaa tutkin niin tajusin sitten että siltainkaapelit voisi tehdä myös itse mitä sitten aloin myöskin harkitsemaan. Millä kun sattuu olemaan keskikaiuttimessa hieman liian noin 2m metrin Audioquestin kaiutinjohto. Ajattelin että siinä voisi leikata Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin jumpperijohdot. Samalla myöskin mietin että mitä jos kävisin hakemassa Tampereen Hifihuoneelta pienen pätkän Kimber Kable johtoa mistä voisin sitten leikata tarvittavat pätkät?

wharfedale diamond 9.1 jumpperit

Kävin lopulta kesäloman aikana Tampereen Hifihuoneella hakemassa kaiutin jalat joista tulen kirjoittamaan jossain kohtaan oman kirjoituksen mutta siinä samalla sitten asioin ja kysyin myöskin noista jumpperijohdoista. Huomasin myöskin että Hifihuoneella oli hyllyssä Kimber Kable jumpperijohtoja joita ei ollut kotisivuilla listauksissa. Kuitenkin huomasin että kyseiset johdot olivat sban-johtoja jolloin ne eivät olisi sopineet omaan tarjoukseen kun tällä hetkellä Kimber Kable 8PR johdot ovat sban-liitännäisiä. Olisin siis tarvinnut Y-haarukan jumpperijohdon jotta nykyinen Kimber Kable 8PR johto olisi vielä mennyt kaiuttimiin.

Lopulta kuitenkin kun siinä asiaa Hifihuoneen myyjän kanssa puhuin ja keskustelin niin hän meni sitten katsomaan että olisiko heillä takahuoneessa pätkä Kimber Kable 8PR johtoa. Hän tuli hetken päästä lyhkäinen noin hieman alle metrin pituinen johto kädessään ja sanoi että jos jaksan itse taiteilla niin saisin kyllä sen johdon minkä myöskin sitten otin. Olenhan aikoinaan jo noiden johtojen kanssa ollut tekemisissä niin se oli aikas nopea operaatio mutta Kimber Kable tapauksessa hieman normaalia työläämpi kun johto ei ole sellainen yhtä ja samaa vaan siinä on neljä pienempää johtoja mustalle ja neljä pienempää johtoa punaiselle. Näin ollen minun piti kuoria kahdeksan päätä per johdon pää että sain tehtyä jumpperikaapelin.

Onko kaiuttimen jumpperikaapeleista hyötyä?

Oliko tuosta operaatiosta hyötyä että tein itse Kimber Kable 8PR johdosta jumpperikaapelit ja korvasin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimissa tulleen metallin pätkän? Vastaus on lyhykäisyydessään KYLLÄ. Onko ero satojen eurojen arvoinen? Vastaus on EI. Itselläni kävi hyvä tuuri että sain ilmaiseksi Kimber Kable 8PR johtoa mistä itse askartelin jumpperikaapelit joilla sain parannettua äänenlaatua eli minun ei tarvinnut maksaa mitään muuta kuin omaa aikaa ja vaivaa.

Ihan ensimmäisenä huomasin että Kimber Kable 8PR tehty jumpperikaapeli toi musiikkiin enemmän bassoa kun ensimmäinen testi kappale sattui olemaan bassovoittoinen ainakin kappaleen alussa. Toisekseen musiikissa on enemmän enemmän "ulottuvuutta" eli kaikki soinnit tulevat enemmän esiin eli erottuvuus on parempaa. Kuulen eron selvästi mutta jos tosiaan tuo muutos pitäisi muuttaa hintaan eli jos ostaisin Suomesta halvimmat jumpperikaapelit noin 200€ hintaan niin sanoisin silti että ei tuo ole parin sadan euron arvoinen ero.

Kuitenkin eron huomaa ja minulla sattui olemaan kaveri mukana kun kävin loman aikana kotona ja laitoin Kimber Kable 8PR jumpperikaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin niin hänkin kuuli saman eron. Ero oli siis kuultavissa minulla sekä kaverillani eli musiikissa eron kuuli selvästi. Minulla ei ole kokemuksia  bi-wire johdoista mutta luulisin nyt tämän saman vaikuttavan tuohon? Niimpä suosittelen vain suoraan ostamaan bi-wire johdon. Puolestaan bi-amp puolesta minulla on kokemuksia siinä mielessä että asensin äitilleni vanhan vahvistimen ja siihen Wharfedale Diamond 9.1 kaiuttimet kiinni bi-amp johdotuksella ja asetuksella. Käytössä on ihan alkuperäiset normaalit kaiutinjohdot -06 vuodelta ja tuon eron kuulee myöskin.

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.