Jalkatreeni ilman kyykky pitkästä aikaa

20.09.2018 - 22:55

En ollut tehnyt viikon ensimmäistä jalkatreeniä ilman kyykkyä aikoihin ja tällä viikolla näin tapahtui pitkästä aikaa. Lomalla tein pienen muutoksen normaaleihin jalkatreeneihin siinä mielessä, että en kyykännyt viikossa kahta kertaa vaan tein kyykyn pelkästää viikon ensimmäisessä jalkatreenissä. Näin ollen viikon toinen jalkatreeni oli enemmän tai vähemmän "kikkailua". Oikeastaan lomalla viikon ensimmäinen jalkatreeni oli etureisipainotteinen ja viikon toinen jalkatreeni takareisipainotteinen niin tämä asia myöskin puoltaa kyykyn jättämistä yhteen kertaa per viikko.

Tämän viikon syy kyykyn jättämiseen väliin oli alaselän kunto. Lauantaina jouduin jättämään kyykyn tekemisen vähemmälle kun alaselässä tuntui painetta mikä tuntui kyykkyä tehdessä pahalle. Oikeastaan ei olisi pitänyt kyykätä ollenkaan vain jättää koko kyykky väliin kun huomasin alaselän paineen. Tätä samaa painetta / tuntoa huomasin vielä maanantaina selkätreenin aikana niin jo tuolloin ajattelin jättää kyykyt väliin tältä viikolta. Ihan varmuuden vuoksi.

Kun viikon ensimmäisen jalkatreenin se juttu on ollut kyykky niin kyykyn jättäminen kokonaan pois jalkatreenistä tuntui hyvin oudolle. Oikeastaan sille, että nyt ei treenaisi jalkoja ollenkaan. Olin kuitenkin hyvin väärässä ja vaikka treeni tuntui olevan aika höpöhöpöä niin treenin jälkeen minulle tuli hieman heikko olo. Tämä tuli täytenä yllätyksenä sillä kuvittelin treenin olleen aika perustekemistä vailla sen suurempia asioita.

Vaikka jätin kyykyn väliin ja aluksi se tuntui hyvin huonolle asialle niin hyvin nopeasti huomasin saavani jalkatreenin menemään kunnolla perille. Sain paljon erilaisemman tuntuman jalkoihin mitä treeneissä missä ole tehnyt kyykyn. Kun aloitin treenin tekemisen "kunnolla" sellaisilla liikkeillä joilla normaalisti olen lopettanut treenin niin nämä liikkeet vain tuntuvat erilaisille. On aivan erilaista tehdä liike ensimmäisenä liikkeenä kuin viimeisenä liikkeenä.

Tällä kertaa myöskin keskityin tekemään liikkeissä jokaisen toiston enkä lähtenyt vain tekemään toistoja toiston perään. Kun tiesin jättäväni kyykyn väliin eikä minulla ollut treeniin suunnitelmissa mitään ihmeellistä korvaavaa liikettä niin päätin keskittyä tekemiseen enkä painoihin. Ensimmäisinä liikkeinä tein etureisille etureisilaitteen mitä seurasi takareidet istuen. Molempia laitteita tein joku 15 - 20 minuuttia kahdenkymmenen toiston sarjoilla. Sarjamääriä en laskenut mutta 15 - 20 minuuttiin saa monta sarjaa. Painot olivat suhteellisen jopa pienet jos suhteuttaa muihin liikkeisiin millä normaalisti tekee. Sopivat painot millä saa tehtyä kahdenkymmenen toiston sarjoja kontrolloidusti niin tämä riitti saamaan todella hyvän tuntuman niin etureisiin kuin takareisiin.

Näiden parin liikkeen jälkeen tein vielä liikkeen pari etureisille sekä takareisille mitä seurasi pohkeiden tekeminen supersarjana. Aika perustekemistä siis mutta tuntuma jaloissa oli jotain sellaista mitä en olisi oikein uskonut saavani kun käytössä ei ollut suuria painoja eikä mitään ihmeellisiä erikoistekniikoita. Suurin syy treenin onnistumiselle olikin varmaan se, etten ole tehnyt tämän tapaisia treenejä pitkään aikaan sekä kun keskityin tekemään toistot toisto kerrallaan enkä vain hakkaamaan paljoa toistoja.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kunnon jalkatreeni tarvii oikeasti kunnon liikkeitä vapailla painoilla. Jokin kyykky liike tai sumo maastaveto suuremmilla painoilla on kyllä "must". Vaikka sain hyvän tuntuman jalkoihin ja muutoinkin erilaisen jalkatreenin niin siitä huolimatta treeni kaipasi suurempaa liikettä. Tämä on vain oma näkemyksenä jalkatreenejä kohtaan että oikeita tuloksia tehdään isoilla liikkeillä ja suuremmilla painoilla.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.