Treeniviikosta ja sen toimivuudesta itselleni

16.11.2016 - 12:06

Viime viikolla ei tullut nyt ihan samanlaista treeniviikkoa kuin yleisesti on ollut. Viime viikolla tuli muutamia poikkeuksia ja muutoksia päiviin mutta yleisellä tasolla treenimäärä pysyi aikalailla samana. Näin ollen olen treenannut tällä tietyllä kaavaa aina kesäloman loputtua. Ensimmäinen vai oliko ensimmäiset viikot olivat vielä hieman hakua tähän suuntaan millä olen vienyt treeniviikkoja eteenpäin mutta mitään suurta muutosta ei ole tapahtunut. Näin ollen voin hyvin nyt todeta, että minulla ei ole ollut mitään ongelmia treenata viittä tai kuutta päivää viikossa tuplatreeneinen tai yhden treenin päivillä. Eli tuplatreenejä viikolle on tullut kolme tai neljä joiden lisäksi viikko on sisältänyt pari yhden treenin päivää. Oikeastaan sunnuntait ovat olleet välipäiviä ja kun aloitin tekemään tämän tyylisellä kaavalla myöskin lauantait taisivat olla välipäiviä. Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle siitä, että mietin tosissani kolme plus yksi tyyliä. Kolme treenipäivää minkä jälkeen välipäivä ja uudestaa mikä toimii mielestäni vain tuplatreenaamisella kun tuohon kolmeen päivään saa tehtyä tuolloin koko kropan.

Jostain syystä en vain lähtenyt tekemään tuota kolme plus yksi tyyliä vaan muutamien viikkojen jälkeen treeniviikosta muodostui sellainen kuin se on ollut nämä muutamat viikot. Maanantaina, keskiviikkona, perjantaina sekä lauantaina on ollut tällä hetkellä tuplatreenipäivät ja tiistaina sekä torstaina yhden päivän treenit. Aluksi lauantait olivat välipäiviä ja oliko yhden viikon tain jotain yhden treenin päiviä mutta pian tämä muuttui tuplatreenipäiväksi. Jostain syystä minua ei kiinnosta vain tehdä tuplatreenipäivää viikonloppuna vaan haluan käyttää ajan jotenkin "paremmin". Omasta mielestäni tuplatreenit ovat vain niin helppo ympätä työpäivän ympärille. Aamulla treenaan ennen töihin menoa ja joko suoraan töistä tai siten kun itse teen eli vasta myöhemmin tekemään päivän toinen treeni. Illan tai iltapäivän ajankohdalla on puolensa mutta itse olen kallistunut myöhempään treeniin. Toisaalta heti töiden jälkeen tehtynä treeni olisi jo tehty ja näin illalla olisi yhtenäisempää aikaa jolloin kuntosalille meno ei katkaisisi mitään. Itselläni vain toimii tällä hetkellä hyvin tuo hieman myöhemmin treenaamaan tyyli sillä ehdin tekemään asioita ennen ja jälkeen treenin ihan hyvin.

Vaikka olen nyt muutamia viikkoa käynyt tekemässä lauantaisin tuplatreenejä niin en ole silti oikein "syttynyt" ideaan. Jotenkin tuo ei ole vain tempaissut minua mukaan ja tuntuu sille, että kaksi treeniä lauantaille vain ei meinaa sopia aikatauluun hyvin. Ainakin joutuu tekemään mahdollisia suunnitelmia aikatauluihin mistä en oikein tykkää lauantaisin kun silloin olen muutenkin rennommin. Käytännössä lauantaina tuplatreenit tuntuvat ennemminkin rasitteelta. No vapaaehtoista tämä on eikä minun tarvitse mennä lauantaisin kuntosalille jos en halua ja nyt alan varmaankin karsimaan lauantain treenejä. Mahdollisesti kutistamaan ne yhteen treeniin tai kokonaiseen välipäivään.

Tämä tyyli on siis sopinut itselleni siinä mielessä, että en oli huomannut väsymystä. En niin aamuisin kuin myöskään iltatreeneissä. Painot niin maksimeita ottaessa kuin sarjoissa on ollut "kovia" tai hyviä eikä niissäkään ole väsymisen merkkejä ollut. Tuplatreenipäivinä iltaisin en ole oikeastaan huomannut aamun treenejä pohjalla joten olen myöskin työpäivän aikana ehtinyt palautumaan sekä myöskin virkistymään ennen iltatreeniä. Ongelma tuplatreenaamisessa voi tulla yleisen väsymyksen kanssa tai kropan väsymisen kanssa eli palautumisen kanssa. Kroppa voi palautua mutta pitkätyöpäivä tähän päälle voi ottaa jonkin veron. Vaikka pystyisi palautumaan hyvin aamun treenistä niin sitten tuo työpäivä voi aiheuttaa yleisen väsymyksen mutta itse olen tämän korjannut maltillisella kahvin juonnilla sekä preworkoutilla. Laturi naamaan puolituntia - neljäkymmenentä minuuttia ennen treeniä eikä väsymyksestä ole ollut tietoakaan. Kyllä minua on väsyttänyt töiden jälkeen ennen kuntosalille menemistä sillä ole tässä jokunen viikko sitten nukahtanut sohvalle katsoessani jotain blu-rayta tai netflixiä. Tähän minua auttoi vain preworkoutin juominen ennen treeniä ja tietenkin myöskin ulkoilma. Kun kävelen kuntosalille niin samalla virkistyn että saan myöskin alkulämpöä eli kaksi asiaa kerralla. Raitis ulkoilma kun tekee välillä suuria ihmeitä.

Maanantaina jälleen selkätreeni suorilla sarjoilla ja illalla rintatreeni erilaisilla sarjoilla maksimista pitkään sarjaan

Maanantaina en suunnitellut yhtään mitään etukäteen vaan meinasin mennä enemmänkin sillä tavalla kuten viimeaikoina maanantaisin olen mennyt. Näin siis ainakin liikkeiden osalta mutta sarjojen osalta ei. Varsinkin maanantain treenit ovat olleet nyt viikosta toiseen hyvinkin samankaltaisia. Tämä johtuu muutamasta asiasta enkä näe siinä mitään haittaa. Ensinnäkin maanantaiaamun selkätreenit olen nyt suorittanut Elixia Salmisaaressa missä teen tiettyä asioita mitä Länsiväylällä ei voi tehdä. Sitten puolestaan illan rintatreenissä teen enemmänkin raskaampia massaliikkeitä jättäen tiettyjä liikkeitä perjantaiaamuun: Myöskin perjantaiaamun rintatreenejä olen Salmisaaressa käynyt tekemässä joten säästän muutamia liikkeitä sinne joita on parempi Salmisaaressa suorittaa. Lähinnä suorituspaikat vaikuttavat mitä teen ja myöskin sillä on merkitystä onko kyseessä aamutreeni vai iltatreeni varsinkin massaliikkeiden osalta.

Periaatteessa maanantaiaamun selkätreeni tuli tehtyä suorilla sarjoilla. Jokainen liike tuli käytännössä tehtyä kolme kertaa kymmenen eli ihan perusmeiningillä. Illan Rintatreeni olikin sitten ihan erilainen tapaus missä aloin hakemaan hieman liikaa. Penkissä tuli tehtyä tiputussarja mitä seurasi vinopenkissä pidempiä sarjoja ja yksi viidenkymmenen toiston sarja. Tämän jälkeen peck-deckin suoritin kolme kertaa kolme kertaa kuusi kymmenen sekunnin palautuksilla. Näin ollen liikkeet tuli suoritettua erilaisilla erikoistekniikoilla.

Selkätreeni

  • Leuanveto
  • Kulmasoutu
  • Alatalja
  • Ylävipuvarsi

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkki smith
  • Peck-deck

Tiistaina olkapäätreeni hyvällä kivulla alusta loppuun

Tiistaina olkapäitä särki käytännössä ensimmäisestä liikkeestä lähtien. Tällä kertaa sillä hyvällä kivulla vaikka aloitinkin olkapäiden tekemisen pystypunnerruksella. No oikeastaan aloitin tekemisen vipunostoilla takaolkapäille mutta ensimmäinen kunnon liike oli pystypunnerrus. VIpunostot takaolkapäille oli vain lähinnä lämmön ottamista mitä olen nyt tehnyt ja huomannut olevan erittäin hyvä lähestymistapa pystypunnerrusliikkeisiin. Ennen pystypunnerrusliikettä on siis mielestäni hyvä tehdä yksi liike takaolkapäille mikä taitaa edesauttaa siihen, ettei pystypunnerrus aiheuta sitä pahaa kipua mitä ei kaivata.

Olkapäätreeniin mahtui myöskin yksi uusi kokeilu kun tein supersarjana kolme kertaa kolme kertaa kuusi kymmenen sekunnin palautuksilla. Vipunostot sivuille seisten sekä istuen supersarjana missä molemmat liikkeet tuli tehtyä tällä kolme kertaa kuusi kymmenen sekunnin palautukset tyylillä ja näitä supersarjoja tuli tehtyä kolme. Vipunostot seisten tein aikalailla ei tekniikka edellä sillä heiluttua tuli, että sain liikkeeseen edes hiemane enemmän painoja kuin istuen. Kuitenkaan tuntuma ei kadonnut eikä heilunta ollut ihan mitään mitä sattui vaan kontrolloitua. 

Olkapäätreenissä tuli tehtyä myöskin pitkästä aikaa pystysoutua tangolla. Tällä kertaa otin suoraan tankoon "vain" 5kg painot päihin ja tein viidentoistoa toiston sarjoja ja pääpaino oli tuntuman saanti. Tulin huomanneeksi kuinka hyvin liike otti perille kun liikkeessä ei ollut ylisuuria painoja vaan teki oikeasti tuntuma edellä.

Olkapäätreeni

  • Vipunsotot takaolkapäille istuen
  • Pystypunnerrus
  • Supersarja Vipunsotot sivuille + Vipunsotot sivuille istuen
  • Pystysoutu
  • Takaolkapääsoutu selän takana smith
  • Takaolkapäälaite

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.