Unen määrän vaikutus aamutreeneissä sekä loppuviikon treenit

16.11.2016 - 12:06

Olen muuttanut muutamia kertoja aamurutiineja ennen aamulla kuntosalille menoa varten. Nyt viimeaikoina tuntuu, että olen löytänyt paremman tavan lähestyä aamun kuntosalitreeniä. Hirveästi en ole muuttanut asioita siitä kun hieman yli vuosi sitten aloin käymään ensimmäistä kertaa aamulla tekemässä ihan kunnon kuntosalitreenin. Oikeastaan muutokset ovat olleet hienosäätöä ainakin aamupalan osalta. Herätyksen suhteen olen tehnyt välillä hieman erilaisia kokeiluja ja tämä nykyinen aikataulutus tuntuu olevan vain parempi.

Viime vuoden puolella ennen aamulla kuntosalille menoa heräsin hieman yli tunti ennen treenin alkamista. Tällöin yritin olla syönyt aamupalan tuntia ennen treenin alkua. Käytännössä taisin herätä 5.15 - 5.20 aikoihin jolloin olin kuntosalilla noin 6.30 aikoihin. Tästä se pikkuhiljaa muuttui siihen, että heräsin tuon tunnin ennen kuntosalille menoa eli 5.30. Ajattelin lopulta ettei tuolla vartilla tai kymmenellä minuutilla ollut mitään merkitystä ruuan sulamisen kanssa. Tällä aikataululla jatkoin myös tänä vuonna kun jatkoin aamulla kuntosalilla käymistä.

Oikeastaan Ruotsin reissusta sain lopulta sen rentouden mennä hieman myöhemmin kuntosalille aamulla joten tuon reissun jälkeen aloin heräämään 6.30 jolloin olin kuntosalille 7.30. Minulla oli alkuvuodesta suunnitelmissa herätä hieman myöhemmin ja mennä hieman myöhemmin kuntosalille, mutta keksin aina itselleni syitä miksi minun piti herätä vain aikaisin jotta pääsin kuntosalille aikaisin. Puolituntia ei saata kuullostaa niin paljolta, mutta olen tuon huomannut positiivisena asiana treenien kannalta.

Ennen sain yleensä nukuttua yleensä seitsemän - kuusi ja puolituntia ennen aamulla kuntosalille menoa, mutta nykyään tuo on ollut siinä seitsemän ja puolen tunnin - kadeksan tunnin välissä. Juuri aamuisin olen huomannut kuinka paljon virkeämmin olen herännyt kun olen saanut nukkua sen puolituntiakin enemmän. Tämä on myöskin saattanut näkyä positiivisina tuloksia kuntosalin puolella, mutta ainakin on auttanut siihen että kroppa on hieman virkeämpi.

Mielestäni aamulla kuntosalille menoa varten kannattaa hieman miettiä kuinka paljon nukkuu yön aikana sillä sen merkitys kuntosalitreeniin on merkittävä. Jos aamulla tekee aerobisemman treenin niin tällöin mielestäni syömisellä ei ole niinkään väliä, mutta nukkumisella on. Kyllä yön tai pari menee vielä jollain kuuden tunnin unilla, mutta pidemmän päälle tuo alkaa näkyä. Tuloksissa sekä yleisessä jaksamisessa. Siksi en suosittele kyllä aamutreenejä ellei ehdi nukkumaan vähintään seitsemää tuntia.

Perjantaiaamuna olkapäätreeni

Perjantaina oli vuorossa olkapäätreeni mitä olin nyt hieman yrittänyt siirtää pidemmälle ajankohdalle. Mietin myöskin sitä ratkaisua, että olisin jättänyt olkapäätreenin tältä viikolta väliin. Näin en kuitenkaan tehnyt sillä halusin kuitenkin tehdä olkapäätreenin. Miksi sitten olin venyttänyt olkapäätreeniä loppuviikolle oli yksinkertaisesti se, että olkapään kanssa on ollut viime viikon perjantain olkapäätreenin jälkeen pienempää häikkää. Ei mitään pahaa, mutta jotain ihmeellistä siellä on tuntunut. Tein kuitenkin viime viikon sunnuntaina olkapäätreenin jolloin muutamien liikkeiden aikana tunsin kipua. Tästä huolimatta jatkoin kyseiset liikkeet loppuun ja suoritin olkapäätreenin muutenkin loppuu. Tämän olkapäätreenin jälkeen aloin kyllä miettimään seuraavan olkapäätreenin olevan mahdollisimman myöhään tulevassa treeniviikossa.

Viime viikon lauantaista kivut ovat selvästi laskeneet ja sellainen ylimääräinen mitä siellä on nyt tuntunut niin sitä ei ole tuntunut siellä. Siitä huolimatta olen yrittänyt olkapäätä säästellä ihan sen takia, ettei se sama uusiutuisi mitä siellä olikin. Ajattelin aluksi hieman säästellä olkapäätreenissä ja tehdä sen jotenkin "kevyemmin", mutta en kuitenkaan päätynyt tähän ratkaisuun vaan aloitin olkapäätreenin tuttuun tyyliin pystypunnerruksella. Ajattelin aluksi tehdä yhden käden pystypunnerrusta pitkästä aikaa pitäen vapaata kättä penkillä ottaen tukea, mutta päädyinkin tekemään vipunoston tällä tyylillä. Pystypunnerrus tuli tehtyä ihan normaalilla tyylillä käsipainoilla ja vipunosto sivuille tuli tehtyä yhden käden tekniikalla. Varmaan ajattelin yhden käden pystypunnerruksen olevan hieman liian raskas liike kun jotenkin tietoisesti säästelin olkapäätä.

Yleisesti en huomannut muuten aamulla mitään ihmeellistä olkapäässä treenin aikana. Pystypunnerrus meni ihan normaalisti ja tämän ollessa treenin raskain liike niin totesin samalla olkapään kestävän tästä eteenpäin. Kun tekee pysypunnerruksen ensimmäisenä liikkeenä eikä silloin olkapäissä tunnu mitään ihmeellistä niin tämä on itselleni merkki siitä, että paikat kestävät treenata treenin loppuun.

Aamun olkapäätreeni

  • Pystypunnerrus käsipainoilla
  • Yhden käden vipunosto sivulle käsipenkillä
  • Ristikkäistalja takaolkapäille
  • Facepull

Iltapäivällä rintatreeni kolmella "isolla" liikkeellä eli isoilla painoilla rintatreeniä

Iltapäivän rintatreeni oli toinen rintatreeni tälle viikolle. Viikon ensimmäinen rintatreeni oli hieman erilainen kun en tehnyt yhtään penkkiliikkeitä joten tämä perjantai-iltapäivän penkkipainotteinen rintatreeni oli vain hyvä asia. Sain täten monipuolisen rintatreenin jos ajattelee molempia treenejä yhteensä. Myöskin toistomäärät vaihteli näiden kahden rintatreenin välillä. Tällä kertaa tuli käytettyä lähes poikkeuksetta kuuden toiston sarjoja ja pari ykköstä kun torstaiaamuna tuli tehtyä kuuden - kymmenen toiston sarjoja.

Sain tällä kertaa nostettua pari kertaa 160kg yhden kerran mitä myös hain. Halusin taas jostain syystä kokeileman päivän maksimia ja päädyin lopulta nostamaan pari kertaa kerran 160kg. En nyt tiedä onko tälläisessä niinkään järkeä vai pitäisikö minun vain keskittyä saamaan pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Tällä tavalla vain kun kokeilen välillä nostaa päivän ykkösiä niin totun kuitenkin isompaan rautaan mikä saattaa kuitenkin jossain tapauksessa auttaa sarjojen kannalta. Tietenkin päivän ykkösiä nostaessa voimavarat tippuvat minkä johdosta sarjojen tekeminen on raskaampaa kuin ilman päivän ykkösiä. Voikin olla, että tälläiset ykkösien katsomiset jäävät toistaiseksi sivuun ja keskitynkin vain sarjojen tekemiseen.

Penkin jälkeen tuli tehtyä vinopenkki smith-laitteessa missä tein itselleni juuri niin isoilla painoilla, että sain nostettua sen juuri ja juuri kuusi kertaa per sarja. Hieman tarvitsin apua viimeiseen nostoon ja sitten kun huomasin tarvitsevani hieman enemmän niin laskin hieman painoja. Ettei lyhyt sarja nyt päätynyt ihan pakkotoistoiksi tekemiseksi. En kuitenkaan tällä kertaa halunnut käyttää pakkotoistoja. Vinopenkin jälkeen tuli vielä tehtyä rintaprässiä kuten torstaiaamunakin ja ihan samalla tavalla. Pakka täyteen ja kymmenen toiston sarjoja. Laitteeseen kun ei enempää painoja saa.

Iltapäivän rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkki smith
  • Rintaprässi

Lauantaina maastavetotreeni

Minun alkuperäinen suunnitelma oli pitää viikonloppu ihan treenivapaana, mutta jostain syystä se taaskin epäonnistui. Päädyin perjantaina suunnittelemaan lauantaille maastavetotreeniä minkä kävin sitten myös suorittamassa. Yleensä olen näitä maastavetotreenejä tehnyt aamuisin aamutreeninä, mutta tällä kertaa tein sen lauantai-iltapäivänä. Muutoin treeni oli käytännössä identtinen aamuun. Treeni kesti sen puolituntia ja tällä kertaa keskityin tekemään minulle isoilla painoilla yhden - kolmen toiston "sarjoja". Painot millä lopulta tein näitä "sarjoja" oli 180kg, 200kg sekä 210kg. Yritin 230kg painoja, mutta ne eivät nousseet paljoakaan maasta.

Dieettiti varmasti vaikuttaa kun syön kuitenkin vähän. En vain tätä asiaa ikinä treenin aikana mieti vaan yritän aina tehdä samalla kaavalla millä aina aikaisemmin. Tämä vain tarkoittaa sitä, että olen treeneihin pettynyt treenin aikana kun "normaalit" painot eivät vain tunnu nousevan. En vain ajattele sitä, että raudan nostaminen ei ole ihan samanlaista alle 100kg kuin esimerkiksi 110kg painoisena. En vain ota ikinä tätä asiaa huomioon kun yritän nostaa ja tehdä treeniä. Ajattelen treenin vain menevän huonosti kun en saa rautoja nousemaan mitkä olen kuitenkin saanut nousemaan.

Maastavetotreeni

  • Maastaveto

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.