Kuntosalipäiviin muutoksia minkä johdosta viikkoon tulee neljän päivän kuntoslaitreeni putki

16.11.2016 - 12:06

Tänään piti olla välipäivä ja minun oli tarkoitus tehdä huomenna torstaina rinta- & ojentatreeni ja perjantaina jalkatreeni, mutta aikaistinkin molempia päiviä yhden taaksepäin. Tämä tarkoitti silloin sitä, että menin tänään tekemään rinta- & ojentatreenin ja huomenna torstaina olisi sitten vuorossa jalkatreeni. Näin ollen perjantai jää välipäiväksi mikä oli tarkoitus olla tänään keskiviikkona. Aloin tuota asiaa suunnitella hieman jo eilen ja mitä pidemmälle eilinen meni niin sitä varmemmaksi tämä suunnitelma muuttui. Käytännössä tänä aamuna tuo suunnitelma oli lyöty jo lukkoon.

Ajattelin perjantain olevan vain parempi välipäivä sillä minun olisi tarkoitus mennä katsomaan Mission: Impossible - Rogue Nation ja halusin varata päivälle kunnolla aikaa. Toisin sanoen en halunnut elokuvan näytösajan valintaan vaikuttavan omat treeniaikana vaan katsoin paremmaksi vaihtoehdoksi olevan valita elokuvanäytökselle vapaasti ajan kuin valita "huonompi" aika. Sitä asiaa en edes alkanut miettimään, että aikaistaisin perjantaina kuntosalille menemistä sillä viimeksi kun aikaistin treeniä niin se meni todella heikosti. Ajattelin kyllä hieman myöskin perjantain siirtämistä lauantaille jolloin ei olisi tullut neljän päivän putkea, mutta en halunnut siirtää jalkatreeniä viikonlopulle. Näiden siirtojen jälkeenhän minulle tulee nyt neljän päivän putki kuntosalille, mutta tämä ei ole mitenkään uutta. Toisaalta en ole tehnyt neljän päivän putkia hetkeen joten siltä kannalta hieman arvelluttaa jaksaminen.

Kun käytän aikalailla tiettyjä päiviä ja kun teen lihasryhmät tiettyinä päivinä niin välillä tälläiset vaihtelut voivat vaikuttaa treeniin negatiivisesti. Vielä kun treenipäivä oli kolmas putkeen niin tietenkin hieman ajattelin päivän kuntoa ja miten jaksaisin tehdä. Eihän tänään tietenkään mitään muuta suurempaa mietinnän aihetta ollut kuin treenin avausliike penkki. Miten jaksan tehdä eli millaiset painot sekä toistomäärät? Paras tapa oli vain korotella pikkuhiljaa painoja ja katsoa päivän kunto. Päivän kunto oli hyvä ja penkki meni hyvin minkä pohjalta oli hyvä rakentaa päivän treeni.

Tämän päivän treeni oli sekoitus vanhaa, uudempaa sekä uutta tekemistä. Normaaleita sarjoja, lyhyillä tauoilla sekä viiden sarjan setti kuuluivat tämän päivän treenin sisältöön. Yksi ihan uusi variaatio kuului myöskin tämän päivän treeniin mikä oli pitkään suunnitelmissa ollut ranskalainen punnerrus alavinopenkissä. Tätä ranskalaisen punnerruksen variaatiota on ollut jo pidempään suunnitelmissa kokeilla, mutta jostain syystä tein kokeilin sitä tänään ensimmäistä kertaa. Liike oli melkein samanlainen toteuttaa kuten mikä tahansa alavinpenkki. Lähinnä suurin vaikeus oli päästä alkuasentoon painoineen sillä aina alavinopenkissä tangolla tai käsipainoilla tehtynä itselleni vaikein osuus on mennä alkuasentoon. Lähinnä se, että ei valuisi suoraan niskoilleen penkistä on itselleni suurin asia minkä otan huomioon sillä kun menen alavinopenkissä alkuasentoon niin painojen johdosta asento yleensä valuu vielä hieman alemmaksi. Tämän johdosta yleensä ensimmäiset toistot ovat ne vaikein kohta jolloin asento penkissä voi vielä muuttua sillä ensimmäinen toisto voi viedä kroppaa alemmaksi alavinopenkissä. Juurikin sen takia jos asento ei ole vielä tukeva niin painot voivat luisuttaa kroppaa alemmaksi. Siksi olenkin jättänyt aina asennon hieman ylemmäksi ennen ensimmäistä toistoa mikä on sitten laittanut asennon kuntoon.

Olisin halunnut kokeilla tänään ranskalaista punnerrusta alavinopenkissä hieman suuremmilla painoilla, mutta kuten alavinopenkissä käsipainoilla niin myöskään tässä liikkeessä en ole uskaltanut ottaa ihan maksimipainoja. Lähinnä painojen valintaan on vaikuttanut alavinopenkissä pysyminen sekä sieltä pääsemisen takaisin ylös mikä vaikeutuu radikaalisesti jos painoja on liikaa. Alavinopenkillä tekiessäni liikkeitä en myöskään itse käytä painojen tiputukseen alhaalta vientiä eli pään puolelta. Tähän asiaan on vaikuttanut kaksi asiaa miksi tuon painot takaisin yläkautta pois. Ensimmäiseksi olen katsonut yläkautta tuonnin turvallisemmaksi ratkaisuksi sillä alakautta painojen / tangon tiputtaminen voi rikkoa ranteen tai olkapään helposti jos käsi taittuu väärin mikä on helppoa ainakin käsipainoilla. Toinen asia minkä takia tuon painot yläkautta pois on se, että pääsen myös itse paremmin ylös alavinopenkistä tuomalla painot yläkautta. Tällöin saan tarpeeksi tehoa / painoa kropan yläosaan millä saan nostettua itseni alhaalta ylös. Ilman käsipainojen / tangon antamaa lisäpainoa alavinopenkistä pois nouseminen on itselleni vaikeaa. Tämän olen huomannut silloin kun olen koittanut asentoa ilman painoja.

Rinta- & ojentajatreeni

  • Penkki 60kg x10, 100kg x5, 130kg x2, 160kg x2, 140kg x5, 130kg x10
  • Vinopenkki 80kg 8x4 10s tauoilla
  • Ranskalainen punnerrus alavinopenkissä 37,5kg 3x10
  • Viiden variaation ojentajapunnerrus 25kg 3x10
    • Ojentajapunnerrus naru normaali leveä
    • Ojentajapunnerrus naru kädet yhdessä
    • Ojentajapunnerrus tangolla
    • Ojentajapunnerrus tangolla vastaote
    • Ojentajapunnerrus naru pään yli
  • Yläristikkäistalja tuettuna vinopenkki 15kg 3x10
  • Ojentajapunnerrus tanko vinopenkissä eteen 20kg x10, 30kg 3x10
  • Alaristikkäistalja 10kg x10, 15kg 3x10
  • Ojentajapunnerrus käsipainoilla vinopenkissä 16kg x10, 20kg 3x10

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.