Jalkatreenin alussa polvissa oli pientä kipua mutta tämä ei paljoa haitannut

16.11.2016 - 12:06

Jalkatreeni piti ottaa tänään hieman varoen sillä polvien kanssa oli jotain arvelluttavaa. Aina mennessäni kyykkyasentoon niin jaloissa tuntui pientä kipua tai sellaista kuitenkin ettei ne olleet ihan kunnossa. Tästä johtuen otin sitten tänään hack-kyykyn hieman helpommin enkä laittanut ihan maksimipainoja laitteeseen. Myöskin ajattelin aluksi tekeväni "vain" yhden hack-kyykky variaation kun olen muutoin tehnyt kahta tai kolmea eri variaatiota jalkatreenissä missä olen tehnyt hack-kyykkyä. Päädyin lopulta tekemään kaksi eri variaatiota ja kolmannen jätin väliin.

Tein kolme painon korotusta hack-kyykkyä tehdessä. Aluksi 25kg, 50kg ja viimeiseksi 80kg. Vaikka polvissa tuntui käytänössä jokainen toisto niin siitä huolimatta päädyin tekemään sarjapainoilla viisi sarjaa. Olisi ajatellut, että kolme sarjaa olisi riittänyt ja hack-kyykyn tekeminen olisi ollut tästä päivältä siinä. Jostain kumman syystä päädyin tekemään viisi sarjaa kolmen sijasta. Varmaan kun aluksi ajattelin tekevänin vain yhden hack-kyykky variaation tänään niin tämän pohjalta ajattelin varmaankin tehdä hieman enemmän toistoja.

Viiden kymmenen toiston sarjan jälkeen päädyin vielä tekemään yhden erikoissarjan hack-kyykkyä. Nämä menivät jo sitten paremmin. Ilmeisesti tässä vaiheessa yhteensä seitsemän sarjan jälkeen normaalia hack-kyykkyä polvenikin alkoivat toimivaan paremmin. En oikeastaan treenin yhteydessä huomannut koska polvet alkoivat toimimaan paremmin, mutta siinä vaiheessa kun aloin tekemään päivän toista hack-kyykky variaatota. Tämän jälkeen olikin paljon helpompi jatkaa jalkatreenin tekemistä kun polvissa ei enään tuntunut mitään ihmeellistä.

[[{"fid":"489","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Kahden hack-kyykkyliikkeen jälkeen jatkoin jalkatreeniä pohkeiden tekemisellä. Ensiksi jalkaprässissä ja sen jälkeen seisten. Jatkoin tänään jo noin kuukauden päivät jatkunutta trendiä tekemällä pohjeliikkeet ilman kenkiä sukkasillaan. Tämä tyyli syö painoja, mutta voi auttaa pohkeen loppuvenytykseen positiivisesti varsinkin jos kengät ovat hieman jäykemmät. Itsellä salilla käytettävät kenkäni soveltuvat normaalisti hyvin pohkeiden tekemiseen, mutta sukilla tehdessä saan pohkeideiden hieman paremman loppuvenytyksen. Yleisesti itse en näe pohkeiden tekemisessä painojen olevan se juttu joten yleisesti tuo ei haittaa yhtään, että "joutuu" painoista hieman tinkimään.

Takareidet menivät tänään bulgarialasella askelkyykyllä vaikka myöskin mietin takareisien tekemistä maaten laitteessa juurikin polvien kunnon takia. Polvien tuntuessa treenin edetessä paremmalta päädyin helposti tekemään takareidet sittenkin bulgarialaisella askelkyykyllä joka on raskaampi liike kuin laitteessa. Raskaampi on yleensä parempi liike ja muutoinkin liike on vaikeampi kuin laitteessa. Ihan vain pystyssä pysyminen tuottaa välillä vaikeuksia. Hieman väärä asento sivusuunnassa vaikeuttaa tasapainoa ja liian lyhyt asento pituussuunnassa vaikeuttaa liikkeen saantia kohdistumaan takareisiin. Siksi onkin tärkeää saada kerralla asento kuntoon jotta tasapaino pysyy ja liikkeen saa kohdistettua takareisiin.

Treenin loppuun tein vielä kevyen etureisiliikkeen tekemällä etureisikoneessa pienen korotussarjan.

Jalkatreeeni

  • Hack-kyykky 25kg x10, 50kg x10, 80kg 5x10
  • Hack-kyykky 3x40kg nopeasti ylös / hitaasti alas x4 + hitaasti alas / nopeasti ylös x4 + hitaasti alas / hitaasti ylös x4
  • Pohkeet jalkaprässi 130kg 3x10
  • Pohkeet seisten 110kg 3x10
  • Bulgarialainen askelkyykky käsipainoilla 20kg 3x10
  • Etureidet 5kg korotus 10kg -> 30kg 2x10 / paino ja lopuksi 30kg normaalilla tyylillä 30 toistoa

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.