Viikon raskain 4x20 max 45 sekunnin tauot treeni

16.11.2016 - 12:06

Tänään selkätreeni oli niin raskas kuin sunnuntaina ajattelin aloittamalla tekemällä 4x20 settejä max 45 sekunnin tauoilla. En tietenkään tehnyt tänään maastavetoa 4x20 sarjoilla vaan puolitin toistot kymmeneen eli maastaveto meni tänään 4x10 sarjoilla ja max 45 sekunnin tauoilla. Treenin loput kolme liikettä meni 4x20 sarjoilla. Ei ollut ensimmäinen kerta kun tein maastavetoa max 45 sekunnin tauoilla, mutta oli ensimmäinen kerta kun tein näin sarja määrän ollessa neljä. Tein tänään pienen virheen painojen kanssa joita tuli käytännössä hieman liikaa. Tämä näkyi neljännellä sarjalla jolloin jouduin pitämäään pienet lepotauot käytännössä jokaisen toiston jälkeen. Kolmannen sarjan viimeisissä sarjoissa aloin huomaamaan  väsymystä joka jatkui viimeisen sarjan ensimmäisestä toistosta aina viimeiseen. Juuri tässä liikkeessä max 45 sekunnin tuntuivat menevän normaalia nopeammin. Vielä kun tähän lisää sen, että liikkeen aloittaminen piti aloittaa jo hyvissä ajoin reilusti ennen ajan täyttymistä niin tauot menivät hujauksessa. Hieman pienemmät ja liikkeen tekeminen olisi ollut yleisesti hieman kevyempää jolloin myös sarjojen aloittaminen olisi ollut helpompaa.

Maastavedon jälkeen muut liikkeet menivät väsyneesti ja maastavedon jälkeinen kulmasoutu vastaotteella oli todella raskas. Kulmasoudun raskauteen saattoi vaikuttaa liian lyhyt palautuminen maastavedosta sekä hieman suuret painot, jotka olisivat voineet olla 5kg - 10kg pienemmät. Palautumisaika maastavedostakin olisi voinut olla pidempi, mutta en tiedä kuinka paljon se olisi loppujenlopuksi asiaa muuttanut.

Kulmasoudun jälkeen tein vielä molemmat taljat joista ylätaljan tein tänään ennen alataljaa. Olin hieman ajatellut tekeväni ylätaljan sekä vaakasoudun, mutta päädyin alataljan tekemiseen. Näihin molempiin liikkeisiin osasin sitten valita oikean suuruiset painot jolloin molemmat liikkeet menivät hyvin jos niitä vertaa jaksamisen kannalta kulmasoutuun. Oikeastaan nämä kaksi viimeistä liikettä tuntuivat "todella" kevyelle verrattuna kahteen ensimmäiseen liikkeeseen. En sitten tiedä paljonko hieman pidempi palautumisaika vaikutti asiaan sillä kulmasoudun ja ylätaljan väliin tuli enemmän lepoaikaa kuin maastavedon ja kulmasoudun. Ylätaljan ja alataljan väliin jäi taas sitten samanverran lepoa kuin maastavedon ja kulmasoudun väliin. Tätä ei kuitenkaan voi verrata toisiinsa sillä maastaveto on paljon raskaampi liike kuin ylätalja.

Selkäpäivä oli ja on selvästi raskain treeni tälle viikkoo ja edes jalkatreeni ei tuntunut näin raskaalle vaikka raskas olikin. Jalkatreenin ja tämän päivän selkätreenin erona taisi kuitenkin olla se, että osasin valita jalkapäivänä paremmin painot jolloin treenistä ei tullut näin raskasta. Osasin siis ottaa pienemmät painot kuin tänään maastavetoon. Tein jalkapäivänä kuitenkin kyykyn sekä yhden jalan jalkaprässin joten kyllä sielläkin raskaita liikkeitä, mutta "oikeilla" painoilla tehtynä treeni meni yleisesti ottaen paremmin kuin tänään. Tänään voisi sanoa kaiken energian menneen maastavetoon jonka jälkeen muut liikkeet olivat vain taistelua väsymystä vastaan. Saa nyt nähdä kuinka hyvin ehdin palautua huomiseen mennessä eli miten treeniviikon viimeinen treeni tulee menemään. Huomisesta aamulenkistä en ole nyt varma vaikka olin sellaista miettinyt. Tämän illan kuntosalitreenin mennessä näin raskaasti asiaa pitää miettiä ihan sen kannalta, että jaksan mennä illalla kuntosalille. Asiaa pitää miettiä juuri illan kuntosalitreenin kannalta eikä sen kannalta, että saan vuoden juoksukilometrit kasaan.

Selkätreeni

  • Maastaveto 4x10 115kg
  • Kulmasoutu vastaote 4x20 55kg
  • Ylätalja 4x20 40kg
  • Alatalja 4x20 40kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.