20 toiston sarjat pitkässä juoksussa on vaativaa

16.11.2016 - 12:06

"Hyytyminen" jatkui tänään kuntosalilla. En tiedä kuinka paljon viime maanantainen lenkki painaa vielä kropassa vai painaako pelkästään 20 toiston sarjat joita olen nyt tehnyt pari viikkoa. Minulla ei ole kokemusta pitkäjatkoisesta 20 toiston sarjoilla tekemisistä joten tämä on vähän niinkuin uutta. Luulen kuitenkin yrittäväni liian suurilla painoilla tehdä 20 toiston sarjoja ajatellen pidempää aikaväliä. Eihän sitä aina jaksa tehdä kymmenenkään toiston sarjoilla aina "maksimeilla" joten miten sitä voisi pystyä tekemään samaa asiaa puolet pidemmillä painoilla. Tässä tulee juuri esille asia mitä en ole huomannut. Olen varmaan ajatellut jaksavani "aina" tehdä 20 toiston sarjoja hieman pienemmillä painoilla kun kymmenen toiston sarjoa, mutta eihän asia niin ole.

Aloitin tänään treenin hieman liian isoilla painoilla ja huomasin tämän heti ensimmäisen sarjan jälkeen. Silti jatkoin kyseisillä painoilla vielä toisen sarjan ja kokeilin tekeväni niin paljon kuin jaksoin. Paristakympistä jäi puuttumaan muutama toisto ja tämän jälkeen viimeiseen sarjaan pienensin painoja. Tälläistä se on kun luulee jaksavansa tekevänsä suuremmilla painoilla mihin todellisuudessa pystyy. Ensimmäisen liikkeen jälkeen oli helpompi valita liikkeisiin hieman pienemmät painot. Muutamissa liikkeissä "normaaleja" pienemmilläkin painoilla tekeminen oli raskasta ja hyvä kun sain tehtyä kolme 20 toiston sarjaa. Parissa liikkeessä puolestaan painot menivät hieman alakanttiin, mutta parempi niin kuin toisinpäin. Pienemmillä painoilla kun saa tehtyä täydet sarjat ja varsinkin puhtaat sarjat kun liian isoilla painoilla voi saada tehtyä sarjat, mutta toistot eivät ole niin puhtaita.

Voisin alkaa käyttää samankaltaista taktiikkaa kuntosalilla mitä olen käyttänyt pian kymmenen viikkoa juoksun parissa eli hiljaa juokseminen. Mitä sitten hiljaa juokseminen tarkoittaisi kuntosalilla? Pienemmillä painoilla sarjojen tekemistä rauhallisesti. Tässä kohtaa rauhallisuudella tarkoitan liikkeen vientiä rauhallisesti alusta loppuun sekä mahdollisesti pieniä pitoja liikkeen aloittamiseen ja / tai lopettamiseen. Rauhallisuus tarkoittaa myös liikkeen teon muuttuvan raskaammaksi joka tarkoittaa pienemmillä painoilla tekemistä. Suurilla painoilla liikkeen teko on suorastaan mahdotonta tehdä rauhallisesti tai ainakaan montaa sarjaa. Alussa muutamia toistoja voi mennä rauhallisesti, mutta toistojen menevän kokoajan raskaammaksi liikkeen teko nopeutuu. Tämä on automaatio mikä vain tulee automaattisesti kun joku on raskaampaa niin silloin haluaa tehdä asian nopeammin.

Rauhallinen liikkeen teko vaatii myös taitoa osata tehdä liike oikein. Oikeat painot sekä oikea liikerata ovat avain rauhalliseen tekemiseen mitä ei näy hirveän usein kuntosalilla. Tässä on kyse egosta ja näyttämisestä. Liikkeitä ei voi tehdä pienemmillä painoilla, koska silloin joku näkee että on tekemässä pienillä painoilla. Mielestäni pienillä painoilla rauhallisesti olisi paljon hienompi näky kuntosalilla kuin nykyinen liian suurilla painoilla jonka takia liikeradat jäävät liian pieniksi. En käsitä mitä vaikeaa on ottaa pienemmät painot ja tehdä liikettä oikein? Onko se joku trendi tehdä liian suurilla painoilla ja koittaa näyttää jollekkin pystyvänsä nostavansa paljon ja tekevänsä liikettä väärin? Ymmärrän jos tätä näkee alle 18-vuotiaiden tekevän, mutta kun tähän sortuu nuoret ja vähän vanhemmatkin ainakin miehet. Yleisellä tasolla naisilla on paljon puhtaammat liikkeet kuin miehillä ja se johtuu juurikin ylisuurista painoista joilla miehet treenaavat.

Rinta- & ojentajatreeni

  • Alavinopenkki 100kg x20 x17, 80kg x20
  • Vinopenkki 3x20 50kg
  • Kickback taljassa 1x20 15kg, 3x20 20kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa tanko tuettuna vinopenkissä 3x20 40kg
  • Yhden käden ojentajapunnerrus taljassa vastaotteella 3x20 20kg
  • Beck-deck 3x20 3x20 40kg

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.