Mega selkätreeni

16.11.2016 - 12:06

Ennen kuntosalille lähtöä oli todella hyvä fiilis. Kroppa tuntui hyvälle ja fiilis oli mitä mainioin minkä johdosta myös odotukset treeniin oli "korkeat" jos näin voi edes ajatella. Välillä kun ennen treeniä ei mieti treeniä etukäteen ollenkaan kuin toisinaan on huonoja fiiliksiä joskus hyviä. Yleensä minulla ei ole mitään odotuksia ennen treeniä ja jos tälläisiä on niin yleensä on negatiivia jolloin kroppa tuntuu väsyneeltä. Oli millaiset fiilikset vain ennen treeniä niin ne eivät merkkaa mitään. Vaikka olisi hyvä fiilis niin se ei tarkoita onnistunutta treeniä ja huono fiilis ei tarkoita huonoa treeniä. Fiilistä tärkeämpi asia on valmistautuminen sekä sitä kautta ensimmäinen liike. Ensimmäinen liike on minulle tärkeä minkä pohjalta treeni lähtee eteneen.

Aloitin treenin pitkästä aikaa "selänmurskaajalla" eli supersarjana maastasveto + good morning jota en ole tehnyt vähään aikaan. Ajattelin ensiksi kokeilla tehdä maastavetoa mahdollisimman suurilla painoilla, mutta päädyin lopulta selänmurskaajaan. Vielä kun sain pienen odottelun jälkeen kaksi tankoa käyttööni ja telineen niin tämän tekeminen oli mahdollista. Maastavedossa ensiksi seitsemän toistoa ja heti perään good morningissa kymmenentoistoa. Kun olin tehnyt kolme sarjaa niin hetken aikaa mietin teenkö vielä neljännen sarjan vai jätänkö tekeminen kolmeen. Kolmas sarja kun alkoi jo tuntumaan niin ajattelin onko neljäs liikaa. Pienen mietinnän jälkeen päätin tehdä neljännen sarjan mikä meni maastavedon osalta ihan hyvin ja good morningissa oli jo tiukempaa. Supersarjojen jälkeen alasellässä tuntui tekeminen, mutta ei kipeällä tavalla vaan oikealla tavalla.

Supersarjan jälkeen oli vuorossa kulmasoutu käsipainoilla joita tein 40kg käsipainolla. Jatkoin liikkeen teossa neljän sarjan tekemistä ja tässäkin liikkeessä neljäs alkoi jo painaa. Samalla jokaisen sarjan jälkeen sai pyyhkiä kamalasti hikeä. Kuntosalilla lämpö ja kosteus olivat hyvät, mutta oma kuumuus alkoi selkänmurskaajasta. Sanoisin että on hyvä tasapainoitella kulmasoudun tekemistä käsipainolla tekemisen ja tangolla tekemisen välillä. Viikon välein vaihto tai kaksi viikkoa ja vaihto niin saa hyvin vaihtelua eikä totu liikaa saman tekemiseen mikä on pidämmässä juoksussa huono asia. Tangolla kun tehdään molemmilla käsillä ja käsipainoilla tehdään yhdellä kädellä joten myös liikkeiden ottaminen selkään on erilainen.

[[{"fid":"239","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Kulmasoudun jälkeen oli vuorossa taljat ensiksi alatalja ja sen jälkeen ylätalja. Viimeviikolla meinasin kokeilla alataljassa 100kg tekemistä, mutta en lopulta uskaltanut joten päädyin 90kg. Viimeviikon hyvin menneiden 90kg sarjojen jälkeen lähdin tänään yrittämään tehdä 100kg:lla. Kaksi ensimmäistä sarjaa menivät alusta loppuun ihan hyvin ja kahdella seuraavalla sarjalla seiskasta kymppiin toistot alkoivat painaa, mutta menivät. Tämä oli ihan hyvä testi, mutta palaan pienempiin painoihin tulevina viikkoina. Alataljan jälkeen vuorossa oli ylätalja jossa en lähtenyt yrittämään tehdä erilaisilla painoilla vaan tein 60kg:lla jolla olen tehnyt nyt jo pitkään. Kolmen liikkeen jälkeen alkoi jo myöskin painamaan ja tekeminen ei ollut enään yhtä rentoa. Tähän minun piti myöskin treeni lopettaa, mutta päädyin vielä tekemään yhden käden vaakasoutua.

Selkätreeni

  • Supersarjana 4x maastaveto 140kg x7 + good morning 60kg x10
  • Kulmasoutu 4x10 40kg
  • Alatalja 4x10 100kg
  • Ylätalja 4x10 60kg
  • Yhden käden vaakasoutu 4x10 80kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.