Ensimmäinen lowbar kyykky treeni vuosiin

20.12.2022 - 19:18

Maanantai tuli tehtyä ensimmäinen lowbar kyykky treeni vuosikausiin hieman extemporeen vaikka olin tuota alkanut hieman suunnittelemaan. Kaikki alkoi viime viikolla kun kyykkäsin toisen kerran ikinä 240kg mutta teknisesti se ei tullut hyvin ja jopa kun kyykkäsin vajaa pari kuukautta sitten 245kg niin sekin tuli teknisesti paremmin. Olen nyt ollut jo pidempään jostain kesästä lähtien 200kg kyykky kunnossa treenin kuin treenin ja tämä on ollut ensimmäistä kertaa elämässäni näin.

Kyykky on ollut minulle se vaikein liike ja vuosien saatossa viikon kummatkin kyykky treenit voivat erota keskenään paljon sekä viikkojen väliset. Jos olen saanut kyykättyä helposti 200kg niin seuraava treeni on saattanut mennä heikommin jopa 170kg panoilla tai sitten seuraava on mennyt vielä hyvin mutta sitten on tultu alas ja kovaa. En sitten tiedä mikä tuohon on vaikuttanut? Onko tuo ollut henkistä eli en ole vain uskaltanut lähteä kyykkäämään vaikka olisin jaksanut vai onko tuo ollut teknistä ja osaan nyt vain paremmin kyykätä?

No palataan viime viikkoiseen 240kg kyykkyyn niin jaloissa se tuntui jopa helpolle mutta yläkroppa alkoi pettämään. Mitä ylemmäksi kyykky nousi alhaalta katsoen niin sitä enemmän yläselän tuki alkoi menemään kasaan. Tuon jälkeen aloin heti ajattelemaan että voisin kokeilla lowbar kyykkyä niin yläselkä ei pettäisi? Ongelma oli vain se että olen kaksi kertaa elämäni aikana kokeillut lowbar kyykkyä pidempi jaksoisesti mutta kummallakin kerralla on ollut samat ongelmat. Ensiksi kädet ja kroppa ottaa hirveästi kipuja jolloin kyykkääminen on vain taistelua kipuja vastaan. Toisekseen kun kivut tulevat niin kyykkääminen menettää mielenkiinnon kun tekeminen on vain kipujen kestämistä eikä kyykystä nauttimista.

Näin ollen ajattelin että voisin kokeilla lowbar kyykkyä mutta tarkoitus ei ollut vielä ihan heti. Näin kuitenkin tapahtui ja aloin kyykkäämään lowbar tekniikalla mitä teinkin sitten koko treenin. Tarkoitus oli myös etten tee sitä virhettä kuten aina ennenkin että nostan painoja kovaa vauhtia ylös koska pystyn kyykkään yli 200kg:lla normaalilla tyylillä. Näin ollen keskityin tekemään pienillä painoilla rauhallisia toistoja ja katsomaan vain että tekniikka pysyy kasassa ja jos vaikka saisin pidettyä kivut poissa?

Päädyin lopulta tekemään 210kg painoilla viiden toiston sarjan niin sinällään epäonnistuin treenissä kun nousin noin isoihin painoihin. Toisaalta tekeminen ja varsinkin tekniikka tuntui löytyvän suhteellisen hyvin vaikka minulla oli vaikeuksia saada kyykkyä tarpeeksi alas. Kuitenkin tällä kertaa keskityin pitämään tankoa liikkumatta olkapäiden varassa kun ennen tuo oli yksi ongelma. Minulla lähti varsinkin suuremmilla painoilla tanko välillä liikkumaan kun lähdin alhaalta ylös. Tällä kertaa koko treeni keskittyi enemmänkin pitämään tankoa oikeasssa paikassa liikkumatta. Tuo alas meno oli toissijainen asia tällä kertaa ja siihen pitää sitten alkaa panostamaan kunhan saan hyviä treenejä alle millä saan tangon pysymään oikeassa paikassa ilman liikkumista.

Muuten kyykkääminen tuntui todelta kevyeltä sekä pystyin todellakin keskittymään itse kyykkyyn että tarvitsi miettiä keskikropan kestämistä. Huomasin hyvin nopeasti että juurikin keskikroppa oli paljon tukevampi koko ajan kuin normaalia kyykkyä tehden. Tällä tavoin kyykky tuntui todella kevyelle ja helpolle varsinkin kun tanko pysyi siinä missä sen halusin olevan. Huomasin kyllä sen että aina kun lisäsin painoja niin minulle tuli epävarmuus tangon pysymisestä oikeassa paikalla sillä pelkäsin välillä sen liikkuvan. Tästä johtuen keskityin tekemään lyhyitä sarjoja paitsi viimeinen kyykky mihin päätin tehdä vain niin paljon kuin tulee.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.