Räkkivetoa vastustus nauhalla 280kg

23.07.2022 - 11:32

Tuli tuossa vajaa parisen viikkoa sitten tehtyä räkkivetoja vastustusnauhalla mikä tuli jalkojen alta mitä olen yleisesti tehnyt. Olen vain kerran tehnyt PTVGYM:llä räkkivetoa milloin myös pääsin tekemään sellaisella räkillä mihin saa laitettua vastustusnauhat. Tuolloin ainoan kerran kun tein PTVGYM:llä räkkivetoja niin sain tehtyä ensimmäistä kertaa 280kg painoilla mutta nyt vajaa parisen viikkoa sitten sain tehtyä saman yhdellä vastusnauhalla mikä tulee jalkojen alta. Juurikin tuo jalkojen alta laitettu vastustusnauha on tuntunut paljon raskaammalta niin tämä jälkimmäinen 280kg oli mielestäni parempi ja raskaampi nosto.

Kun vastustusnauhat saa laitettua räkkiin suoraan kiinni niin se on helpompi käyttää, mutta tarvitsee räkin missä se on mahdollista. Tällöin vastustusnauhat on symmetrisesti samalla tavalla jokaisella sarjalla eikä asettelua tarvitse tehdä jokaiseen sarjaan erikseen muutoin kun tarkistaa tangon kohta. Kun taas vastustusnauha jalkojen alta on käytettävissä yleisesti salilla kun salilla mutta asettaminen on enemmän säätämistä sillä jokaiseen sarjaan joutuu asettamaan vastustusnauhan hyvin tarkkaan paikoilleen. Välillä noston tai sarjan epäonnistuminen johtuu juurikin siitä, että vastustusnauha on mennyt huonosti jostain kohtaan tai on muutoin epätasaisesti.

Tein kyseisessä treenissä kahden toiston sarjoja eli 220kg sekä 260kg painoilla ja oikeasti lähdin hakemaan kahta toistoa myös 280kg painoilla. Kuitenkin jo tuo yksi ja ainoa toisto tuntui niin raskaalle, että päädyin tekemään vain tuon yhden toiston. Vastustusnauhoilla tehdessä nosto vaikeutuu alusta loppua kohden aina sitä mukaan kun vastustusnauha kiristyy. Riippuen vastustusnauhan jäykkyydestä niin varsinkin näin jalan alta tehdessä niin lukitus vaiheessa vastustusnauha on todella kireällä. Näin ollen vedon loppu on todellakin vaikea ja varsinkin mitä enemmän painoja on tangossa.

En tiedä onko se henkistä ja olenko mielen tilassa kun teen vastustus nauhoilla mutta jotenkin tuntuu sille, että saan tehtyä helpommin. Varmaan kun tiedän lopun olevan raskaampi kuin normaalissa toistossa niin jotenkin sitä varmaan valmistuu eri tavalla nostoon. Myöskin tietenkin päivä vaikuttaa sillä jos tekeminen on muutoinkin raskaan oloista niin silloin myös vastustusnauhoilla tekeminen on paljon raskaampaa. Nyt sattui olemaan hyvä päivä sillä 280kg räkkiveto ei taida kuitenkaan olla itselleni jokapäiväistä. Myöskin kun saa tehtyä 280kg räkkivedon vastustusnauhoilla niin käytännössä se tarkoittaa sitä, että ilman vastustusnauhaa olisi tullut 300kg.

Kyllä vastustusnauha on helposti 20kg ero painoissa mitaten ja ellei ole tehnyt aikaisemmin vastustusnauhoilla niin silloin jopa enemmän. Kuitenkaan vastustusnauhaa ei voi ihan verrata painoissa yksi yhteen kuten ei ketjujakaan mutta itse olen tullut siihen tulokseen ihan vertailemalla tuloksia vastustusnauhoilla tehdyn ja ilman välillä. Vastustusnauha kun alkaa siinä puolivälistä alkaen olemaan kokoajan raskaampi mitä kireämmälle se kiristyy. Tähän vaikuttaa tietenkin vastustusnauha itse sekä treenaajan välityksistä eli kuinka korkealle tanko nousee maasta. Myöskin täytyy vielä sanoa se vaikka olenkin sen jo maininnut aikaisemmin niin juurikin nämä vastustusnauhalla tehdyt maastavedot sekä räkkivedot ovat olleet vain positiivisia treenejä ja helpottanut itse normaalia maastavetoa ja räkkivetoa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.