Iltarutiinit kuntosalitreenin jälkeen ja aloin tekemään liikkuvuusharjoittelua

06.10.2021 - 10:35

Lähes kuukausi sitten kirjoittelin minun puolen tunnin kävely & "treeni" aamurutiinista ja hyvin pian tuon kirjoituksen jälkeen aloin tekemään myös "iltarutiinia" sekä muutin myöskin "aamurutiinia". Taisi mennä päivä tai pari tuon kirjoituksen jälkeen kun aloin tekemään illalla samoja asioita kuin aamulla paitsi ilman tuota puolen tunnin lenkkiä. Teen töiden jälkeen ja ennen kuntosalille menemistä päivän toisen lenkin ja en nyt näe enää tarvetta käydä kolmatta lenkkiä päivän aikana. Kesällä ja lomalla tein tätä mutta en ihan joka päivä.

Illalla kuntosalilta kotiin päästyäni alan tekemään sellaista iltapalaa minkä pitää hieman aikaa jäähtyä tai laittaa kylmään kuten puuron keittäminen tai smoothien tekeminen minkä laitan jääkaappiin "iltarutiinien" ajaksi. Tämän jälkeen aloitan iltarutiinit joihin kuuluu minuutin lankutus, liikkuvuus harjoite olkapäille & jaloille sekä reisien että pohkeiden venyttely ja rullailu ja tai lihashuoltovasara. Aloitin "iltarutiinissa" uutena asiana liikkuvuusharjoittelun mitä varten minun piti katsoa muutamia Youtube videoita miten ja mitä siinä kuuluu tehdä sillä en ole ikinä tehnyt liikkuvuusharjoittelua.

Hyvin nopeasti otin nuo kaksi liikkuvuusharjoittelua mukaan myös minun "aamurutiiniin" sillä liikkuvuusharjoittelua ei voi tehdä liian vähää. Lankutuksen jälkeen jään maahan makaamaan selälleni ja pidän käsiäni 90 asteen kulmassa pitämällä niitä lattiassa tiukasti kiinni. Välillä siirrän käsiä ylöspäin tai alaspäin pitäen niitä kokoajan lattiassa kiinni. Varsinkin vasen puoli tuottaa ongelmia kun taas oikea puoli tuntuu olevan normaali. En sitten tiedä onko vasemmassa puolessa vain enemmän kipuja vai onko se pelkästään huonompaa liikkuvuutta?

Toinen liikkuvuus harjoite on venyttelyn jälkeen kyykkyasennossa oleminen. Minulla on liikkuvuus ollut niin pahasti vialla että jo ilman mitään pelkkään syväkyykkyasentoon meneminen tuottaa suuria haasteita. Salilla kun minulla on tanko käytössä niin silloin pääsen kyykkyyn mutta ihan normaalisti kyykkyasentoon meneminen tuottaa ongelmia. Tälläisistä lähtökohdista olen siis lähtenyt liikkeelle.

Tämän johdosta teen kyykkyasento liikkuvuusharjoitetta siten että pidä pöydästä kiinni kun menen kyykkyyn. Tämän johdosta pystyn menemään alemmaksi sekä tuomaan painoa eteenpäin sillä nilkkojen liikkuvuudessa on myöskin ongelmia. En ole vielä nilkkaan etsinyt parempaa liikuvuusharjoitetta vaan yritin kehittyä tuossa kyykkyasennossa. Olen huomannut pääseväni jo paremmin normaaliin kyykkyasentoon ilman, että pidän kiinni mistään ja myöskin siinä pystyn itseäni pitämään. Kuitenkin pitämällä kiinni pöydästä pääsen alempaan kyykkyasentoon sekä asento on varmempi pitää yllä. Tämän lisäksi voin tuota kyykkyasentoa enemmän eteenpäin millä toivon olevan vaikutusta nilkkojen liikkuvuuteen.

Avain tähän kaikkeen on se, että nämä harjoitteet ja venyttelyt ovat lyhytkestoisia. Kun teen ne kaksi kertaa päivässä niin se lisää määrää ja siihen käytettyä aikaa minkä johdosta ne voi rauhallisin mielin pitää lyhyinä. Toisekseen oma lähtötasoni on ollut niin venyttelyssä kuin liikkuvuudessa tosi tosi heikko. Olenkin jo vähän aikaa huomannut venyttelyssä tapahtuneen paljon parannusta sillä pääsen mielestäni helpommin asentoihin ja muutoinkin tunnen olevani vetreämpi. Mitä puolestaan muutaman viikon liikkuvuusharjoitteluun tulee niin mielestäni olen kehittynyt siinäkin paljon vaikka se ei siltä näytä ulospäin. Mielestäni tämä on heti alkanut näkyä kuntosalilla kyykkyä tehdessä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.