Vastustusnauhojen käyttö voimaharjoittelussa

12.06.2021 - 12:39

Olen taas pikkuhiljaa ryhdistäytynyt käyttämään vastustusnauhoja eri treeneissä. Yhteen aikaan käytin useasti vastustusnauhoja joko helpottaakseni treeniä tai vaikeuttaakseni treeniä. Nyt olen käyttänyt niitä vain vaikeuttaakseni treeniä ja saamaan pienemmät painot tuntumaan raskaammalta. En nyt muista miksi aikoinaan vähensin ja lopetin vastustusnauhojen käytön mutta ne vain jäi pois treeneistä joksikin aikaa. Olen käyttänyt nauhoja lähinnä penkissä, kyykyssä, maastavedossa sekä jalkaprässissä.

Vastustusnauhoja voidaan käyttää helpottaakseen treeniä jolloin esimerkiksi kyykyssä, maastavedossa sekä penkissä vastustusnauhat tulee laittaa ylhäältä päin kiinni. Tällöin vastustusnauha nostaa tankoa ylöspäin ja vastaavasti päinvastainen tekee liikkeestä raskaamman. Tällöin vastusntusauhat pitää laittaa tulemaan alhaalta päin jolloin vastustusnauhat painavat tankoa alaspäin.

Vastustusnauhojen käyttö toimii niin, että se helpottaa tai tekee raskaammaksi eniten siinä kohtaan missä vastustusnauha on kireimmillään. Näin ollen vastustusnauhojen säätäminen oikealle kohtaan ja kireydelle on tärkeää ja sen oppii vain tekemisen kautta. Kannattaa myös muistaa, että vastustusnauhoissa on eri voimakkuuksia ja riippuen mitä tekee ja kuinka paljon helpotusta tai vastusta haluaa niin vastustusnauhan voimakkuudella on tärkeä merkitys. Tämänkin huomaa vasta oikeastaan tekemällä ja riippuen siitä millaisilla painoilla liikettä tekee.

Itse käytän usein raskaimpia tai toiseksi raskaimpia vastustusnauhoja mitä salilta löytyy sillä käytän muutoinkin suuria painoja liikkeissä. Varsinkin jos käytän vastustusnauhoja helpottaakseni treeniä tai käytän niitä jalkaprässissä saadakseni enemmän vastusta. Muutoin mietin ja kokeilen eri nauhoja ihan sen mukaan mitä olen tekemässä ja millä oikeasti pystyn tekemään järkevästi. Kuitenkin kaikkiin on pätenyt sama sääntö, että tekemällä oppii.

Mitä tulee sitten vastustusnauhojen kiinnittämiseen niin yritän ne saada niin kireälle kuin vain saan. Joko laitan vastustusnauhan kaksinkerroin tai sitten pyöritän päitä vain niin useasti tankon tai pidikkeen ympäri, että vastustusnauha on tarpeeksi kireä. Kannattaa kuitenkin muistaa laittaa kireys kuitenkin niin, että tanko tai kelkka on turvallista saada takaisin. Varsinkin jos tekee yksin. Voimakkaampaa vastustusnauhaa ei tarvitse laittaa aina niin kireälle kuin kevyempää vastustusnauhaa.

Vastustusnauhojen käytössä suurin ongelma on se, että ne pitää saada johonkin kiinni joko ylhäältä tai alhaalta. Näin ei ole aina mahdollista sillä kaikki räkit ja laitteet ovat erilaisia eikä niihin välttämättä saa vastustusnauhoja mitenkään järkevästi kiinni. Vastustusnauhat pitää kuitenkin saada kiinni hyvin tukevasti. Alhaaltapäin vastustusnauhoja voi yrittää saada kiinni käsipainojen tai levypainojen avulla mutta ylhäältä päin ainut tapa on käyttää räkkiä ja kaikkiin niitä ei saa.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.