Treenaaminen rajoituksien kanssa vs normaalisti tuloksellisesti

08.05.2021 - 01:10

Maaliskuussa tuli treenattua nelisen viikkoa vain kolmena iltana tunnin treenejä kunnes lähdin totaalista salikieltoa pakoon maalle missä pääsi treenaamaan oikeastaan ilman rajoituksia. Heti ensimmäisessä treenissä rajoituksien aikana milloin piti varata etukäteen tunnin aika niin huomasin asioita. Heti ensimmäisessä treenissä maalla ilman rajoituksia huomasin eri asioita kuin rajoituksien aikana ensimmäisessä treenissä. Nämä asiat olivat täysin vastakohtia toisilleen, mutta näistä asioista en kirjoita vielä vaan keskityn aluksi tuloksiin.

Kun tieto tuli sali rajoituksista ja siitä, että kuntosalille tulee pääsemään kolmena iltana viikossa tunniksi niin tein heti päätöksen keskittyä penkkiin, kyykkyyn ja maastavetoon. Kolme tunnin "treeniä" tarkoitti viikolle yhtä penkki, kyykky ja maastavetotreeniä. Käytännössä treeniin ei mahtunut mitään muuta kuin nopea lämmittely ja pääliike sillä pääliikkeen tehtyä aikaa ei jäänyt oikeastaan mihinkään muuhun.

Kun kävin vain kolmena iltana viikossa tekemässä penkin, kyykyn tai maastavedon niin huomasin liikkeiden tuloksien olevan korkealla tasolla kokoajan. Oikeastaan mikään treeni ei mennyt erityisen huonosti vaan sain tehtyä kovilla painoilla jokaisen treenin. Ainoa poikkeus oli penkki sillä en saanut mihinkään treeniin spottia niin näin ollen en voinut käyttää penkissä ihan niin suuria painoja kuin olisin halunnut. Maastavedossa sekä kyykyssä ei näitä ongelmia siis ollut vaan pystyin tekemään maastavedon ja kyykyn suhteessa suuremmilla painoilla kuin penkin joka viikko.

Kun kävin vain kolmena iltana viikossa tekemässä treenin niin huomasin, että olin todellakin palautunut treeneistä ja jaksoin tehdä aina hyvin. Vastaavasti vaikka liikkeet sujuivat painojen suhteen suurina treenistä toiseen niin silti treeneissä oli ylimääräistä paineita ja stressiä. Paineita sen takia, että huono treeni tietäisi sitä, että pääsisin kokeilemaan kyseistä liikettä vasta viikon päästä. Stressiä sen takia, että lämmittelylle ja oikeastaan koko "treeniin" ei ollut aikaa ja kelloa piti oikeastaan katsoa.

Neljän viikon tauon jälkeen kun pääsin maalle normaalisti treenaamaan niin tulokset lähtivät heti seilaamaan. Tuli hyviä treenejä ja sitten tuli huonoja treenejä eikä treeneissä ollut mitään logiikkaa tai selitystä onko hyvä vai huono päivä. Kuitenkin yksi asia oli selvästi nähtävissä. Kun viikossa oli enemmän treenejä niin väsymys alkoi painamaan ja tulokset alkoivat enemmän heilahdella. Huomasin tässä vaiheessa sen, että vähemmän treenejä viikossa tiesi parempia tulostasoja. Tämä ei ole mitenkään uutta minulle tai sellaista mitä en tietäisi, mutta tämä ei haittaa minua ja haluan ennemmin käydä useammin kuntosalilla viikossa kuin tähdätä kovempiin tuloksiin.

Kuitenkin tässä kannattaa myös huomioida se asia, että olin "piikannut" tuloskuntoa rajoituksien alkaessa tai siis minulla oli juuri menossa hyvät tulokset. Näitä tuloksia oli sitten hyvä pitää tai jatkaa neljän viikon ajan ja tämän neljän viikon jälkeen aloin tosiaan käymään normaalisti enemmän salilla milloin tulokset alkoivat heilumaan enemmän. Muuttuvia tekijöitä on tässä yhtälössä todella paljon mistä jatkan myöhemmin, mutta yleisesti vähemmän treenikertoja on parempi lähestymistapa voimatreeneissä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.