Kevyet treenit tuntuvat menevän paremmin perille

14.12.2020 - 09:20

En tiedä miten nyt aina onnistun mielestäni saamaan höpöhöpö jumpat menemään paremmin perille kuin normaalit treenit. Olen ollut nyt viikkojen ajan paljon väsyneempi silloin kun en tee isoilla painoilla treenejä vaan teen omasta mielestäni "kevyen" treenin. Nyt viime lauantaina tein takareisitreenin missä keskityin hiomaan enemmänkin muutaman liikkeen tekniikoita pienillä painoilla minkä lisäksi tein treenin loput liikkeen maltillisilla painoilla niin tämä treeni tuntui seuraavana päivänä takareisissä todella paljon. Tätä samaa on tapahtunut käsitreenien ja olkapäätreenien osalta kun en olle tehnyt isoilla painoilla treenejä vaan keskittynyt enemmänkin pieniin painoihin ja suurempiin toistomääriin tai parempaan tekniikkaan.

Tähän on tietenkin monta syytä eikä tämä tarkoita sitä, että treenit ovat oikeasti olleet parempia tai menneet paremmin perille. Tämä vain tarkoittaa sitä, että kroppa on ottanut erilaista rasitusta. Kun olen tehnyt pitkään isoilla painoilla ja hieman lyhyempiä sarjoja niin kroppa on vain tottunut siihen kuin tämä pienillä painoilla paljon pidempiä tai puhtaampia toistoja. Kroppa ja lihakset tarvitsevat kumpiakin treenejä kehitykseen joten tämä on vain hyvä, että teen erilaisia treenejä.

Vaikka tämä minulle itselleni "kevyempi" treenaaminen on nyt tuntunut ottavan paremmin perille niin se on tyyli millä en halua treenata pidempi aikaisesti. Miksi näin en halua tehdä useammin on motivaatio sillä en jaksaisi mennä kuntosalille tekemään aina tämän kaltaisia treenejä vaan tykkään tehdä treenejä suuremmilla painoilla haastaakseni itseäni. Saan vain paremmin treeni motivaation isoista ykkösistä ja kovista suurilla painoilla tehdyistä sarjoista enkä bodaamiseen keskittyvistä treeneistä. En vain jaksaisi tehdä pidempään bodaamiseen tarkoitettuja treenejä vaan aika nopeasti motivaationi häviäisi enkä jaksaisi edes käydä kuntosalilla.

Menen kuntosalille tekemään sitä mitä haluan enkä sitä mikä olisi "paras" tapa kehittää kroppaa. Siksi haluankin tehdä aina sellaisia treenejä miltä tuntuu enkä hirveästi etukäteen miettiä mitä tulen tekemään kun en ikinä tiedä mikä on oikeasti päivän fiilis. Mielestäni on vain parempi tehdä sellainen treeni minkä fiilis antaa eikä väkipakolla tehdä jotain mitä pitäisi tehdä. Tämän johdosta teen aina silloin tällöin kevyitä treenejä jos sille tuntuu ja silloin kun tuntuu oikein hyvälle tehdä isoilla painoilla niin silloin käytän isoja painoja.

Tällä tavalla sekoittamalla treenejä päivien kanssa olen saanut pidettyä motivaatiota mielestäni paremmin yllä. Varsinkin näin kun kuntosalilla on tullut käytyä jo yli 15 vuoden ajan. Sen saman hakkaaminen päivästä toiseen alkaa vain ottamaan päähän oli se sitten voimanostoa tai bodausta. Siksi suosittelen itse enemmän tekemään treenejä fiiliksen mukaan kuin minkään valmiin ohjelman. Tietenkin tämä vaatii enemmän kokemusta ja toimii paremmin kun treenaamisesta on enemmän kokemusta jolloin tietää paremmin miten tehdä treenejä päähän piston mukaan kuin ohjelman. Vähemmän kuntosalilla käyneen on parempi pysytellä mielestäni paremmin tietyissä "ohjelmissa" kunhan muistaa niissäkin vaihdella painoja, sarjoja ja liikkeiden järjestystä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.