Alku- ja loppulämmittely salilla crosstrainerilla

19.11.2020 - 10:05

Viime viikon tiistaina aloitin pitkästä aikaa tekemään alku- ja loppulämmittelyä salilla. Tämä sai alkuunsa kun kävin kehonkoostumusmittauksessa. Tuloksien jälkeen kävimme niitä läpi pt:n kanssa ja siinä samalla sitten keskustelimme mitä voisin muuttaa nykyisessä tekemisessä jotta tuloksiin saataisiin muutoksia. Mitään muuta ihmeellistä ei nyt kehoitettu kuin, että alottaisin tekemään alku- ja loppulämmittelyä crosstrainerillä tai soutulaitteella. Tällä tavalla voisin saada aktivoitua paremmin aineenvaihduntaa ja sitä kautta rasvan palamista.

Olen vuosien saatossa tehnyt aktiivisesti alku- ja loppulämmittelyitä mutta nyt viime vuosien aikana se on jäänyt vähemmälle tai olemattomiin. En tiedä varsinaista miksi olen sen jättänyt pois ehkä sen takia, että olen tehnyt jo pidempään alkulämmittelyn kuminauhalla minkä lisäksi en ole viitsinyt tehdä siihen päälle lyhyttä crosstraineriä. Soutulaitteesta ei minulle edes kannata puhua sillä vaikka tiedän sen olevan tehokas niin omat kokemukseni ovat siitä laitteesta, että se on hieman liiankin tehokas itselleni. En halua käyttää liikaa paukkuja alkulämmittelyyn etten olisi liian puhki ennen kuin aloitan varsinaisen treenin.

Olen nyt aloittanut treenin 5 minuutin crosstrainerillä minkä jälkeen teen normaalit kuminauha lämmittelyt mitä olen nyt viimeisen muutaman vuoden aikana tehnyt. Tein vielä sellaisen muutoksen, että käytän lämmittelyn aikana ja ensimmäisien liikkeiden tai sarjojen aikana kevyttä hupparia. Näin lisään ja helpotan lämmön saantia kroppaan millä yritän saada aineenvaihduntaa kiihdytettyä. Sama koskee loppulämmittelyä  minkä kesto on 5 tai 10 minuuttia riippuen mitä kello näyttää ja mitä olen treenannut. Myöskin loppulämmittelyyn otan päälleni hupparin samaan tapaan kuin alkulämmittelyyn.

Aloitan ja pidän alku- ja loppulämmittelyt 5 minuutissa ihan sen takia, että se tulee sitten tehtyä kun se ei ole liian pitkä. Olen vuosien saatossa sortunut siihen, että olen tehnyt liian pitkiä alku- ja loppulämmittelyitä. Kun pääsee tiettyyn pisteeseen että nämä lämmittelyt kestävät pitkään niin ainakin itse tulen helposti siihen ajatukseen että vähempää ei voi tehdä kun on tottunut johonkin tiettyyn aikaan. Sama koskee myös sitä, että jos katson etten ehdi tekemään loppulämmittelyä niin jätän sen rauhallisin mielen väliin eli alkulämmittely on se "pakollinen" asia. Lämmittelyistä ei saa tulla mitään pakkopullia vaan ne voi jäädä jättää välillä tekemättä jos siltä tuntuu, mutta kuitenkin huolehtia ettei se jää päälle mitä helposti voi tapahtua. Tämän johdosta jos olen jättänyt loppulämmittelyn tekemättä niin seuraavalla kerralla teen sen.

Crosstrainer oli valinta alku- ja loppulämmittelyyn ihan sen takia, että saan koko kropan aktivoitua mitä ei tapahdu kuntopyörällä tai juoksumatolla. Joskus olen kuitenkin joutunut tekemään alkulämmittelyn juoksumatolla kävelemällä kun crosstraineriä ei ole ollut vapaana. Kuitenkin kun jatkan lämmittelyä kuminauhalla cardion jälkeen niin saan kuitenkin yläkroppaan liikettä ja pitämällä hupparia päällä niin kyllä siinäkin lämmin tulee.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.