Siirtyminen 4K aikaan osa 3 - Apple TV 4K äänet vanhempaan vahvistimeen mikä ei tue 4K:ta

29.03.2020 - 16:30

Kun mietin 4K:hon siirtymistä niin tiesin sen vaativan useamman laitteet päivittämistä 4K aikaan. Samalla olin hyvin tietoinen siitä etten tulisi päivittämään kaikkia laitteita televisiota, vahvistinta, Apple TV:tä & bluray-soitinta samaan aikaan vaan siirtymä vaihe olisi vaiheittain. Yhdeksi ongelma kohdaksi näin aluksi Apple TV 4K:n sillä se sisältää vain yhden HDMI ulostulon ja kun olin päivittämässä vain televisiota niin miten saisin monikanavaäänet vahvistimeen? Tätä kyseistä ongelmaa ei ole suurimmassa osassa 4K bluray-soittimia sillä ne sisältävät usein 2 kpl HDMI ulostuloja. Tällöin kuva viedään toisella ulostulolla televisioon ja toista ulostuloa käytetään äänen viemiseen vahvistimeen.

Kun asiaa oikeasti mietti niin mitään ongelmaa ei loppujenlopuksi ollut tai tullut vaan sain Apple TV 4K:n äänet hyvin ja helposti toimimaan vanhalla Onkyo TX-NR609 vahvistimellani. Useimmissa 4K bluray-soittimissa on lähes kaikki striimauspalvelut 4K sisältöä varten kuten Netflix & Primevideo, mutta tarvitsin Apple TV 4K:n kuitenkin iTunes 4K elokuvia varten. Apple TV 4K ja myöskin normaalia bluray-soitinta minkä liitin suoraan televisioon jotta sain 4K-skaalauksen päälle tarvisin ratkaisun saada monikanavaäänet vahvistimeen.

Ratkaisu ongelmaani sada Apple TV 4K:n äänet vanhempaan vahvistimeen oli HDMI ARC (Audio Return Channel). Yleisesti television takana HDMI 2 sisääntulon kohdassa lukee suluissa ARC eli äänen palauttava kanava. Käytännössä tämä tarkoittaa HDMI kanavaa mikä voi lähettää ääntä ulospäin vahvistimelle tai soundbar:lle kuten Sonos Beam. Minun piti vain varmistaa, että laitoin vahvistimesta tulevan HDMI-johdon televisiossa kiinni HDMI (ARC) paikkaan mikä LG OLED 55 C8:ssa oli HDMI 2. Tämän jälkeen kävin laittamassa LG OLED 55 C8:ssa ARC asetuksen päälle asetuksista ja vahvistimen puolelta kävin laittamassa asetuksen päälle mikä vastaanottaa television ääntä.

HDMI ARC toimii yleisesti ilman mitään ihmeellisyyksiä sillä se toimii kuin ihan mikä tahansa muu äänijohto mihin ei tarvitse kiinnittää huomiota. Vahvistin ja esimerkiksi Sonos Beam tunnistaa automaattisesti äänilähteen joten televisiosta valitaan vain mitä ollaan katsomassa oli se sitten televisio tai jokin HDMI sisääntulo kuten bluray, Apple TV tai vaikka Chromecast. HDMI ARC toimii HDMI 1.4 versiolla joten se ei tue uusia ääniformaatteja kuten ATMOS tai DTS X, mutta niin ei tue kyllä vanhat vahvistimetkaan niin tämä ei niinkään vaikuta mihinkään. Uusi tuleva eARC mikä tulee HDMI 2.1 version mukana tulee tukemaan uusia ääniformaatteja, mutta tässä vaiheessa itsellänikin on ennemmin uusi vahvistin kuin eARC käytössä.

En edes muista kuinka monessa kirjoituksessa kesän aikana ja sen jälkeen olen maininnut IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassut. Tutustuin ja aloin tutkimaan IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassuja kesän aikana oikein kunnolla ja tulin hyvin nopeasti siihen tulokseen että voisin ostaa IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassut jos ne sopisivat sen hetkisiin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin. Olin kesällä normaaliin tapaan pois kotoa kun näitä asioita alas jostain syystä tutkimaan ja miettimään. Minulla oli kyllä pienoinen epävarmuus että Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassuja ei saisi kiinni.

Kirjoitus hetkellä ollaan sunnuntai-illassa ja ensimmäinen päivä uusien kaiuttimien kanssa alkaa olemaan takana päin. Mennään ajassa taaksepäin pari viikkoa kun tämä koko prosessi alkoi yhtäkkiä ja hieman extemporeen vaikka olen kyllä kaiuttimia tässä jo katsellut tovin. Varsinkin kesällä tuli mietittyä yksiä Focal kaiuttimia jotka olivat Tampereen Hifihuoneellta tarjouksessa kun olivat poistuva pari. Olin kyseisiä Focal kaiuttimia muutama vuosi sitten Helsingin Hifimessuilla koekuunnellut ja kysyin silloin myöskin tarjousta. Mietin oikeasti kyseisiä Focal kaiuttimia mutta ongelma oli hieman kun halusin saman sarjan keskikaiuttimen mutta sitä ei ollut enää saatavilla.

Kirjoitus hetkellä ollaan sunnuntaissa jolloin olen kokeillut WireWorld Shielded Mini Electra virtakaapelia toista päivää. Mennään nyt ajassa taakse päin suurinpiirtein kesään kun aloin miettimään virtajohtojen päivittämistä hifi järjestelmään. Virtajohdot ovat sellainen kiistanalainen asia hifin parissa että se jakaa niin paljon mielipiteitä kumpaankin suuntaan. Itselläni ei ollut kokemusta virtakaapeleista ennen kuin viikko sitten ostin Tampereen Hifihuoneelta IsoTek Initium EVO3 virtakaapelit Denon x3600h vahvistimeen sekä NAD C298 päätevahvistimeen.

Kävin torstaina ensimmäistä kertaa Helsingin Audiokaupassa mistä lähti mukaan testiin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin. Eilen lauantaina tein päätöksiä ja kävin palauttamassa lainassa olleen Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen mutta mihin tulokseen ja päätökseen tulin? Laitoin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen torstaina heti käyttöön kun tein etäpäivää kotona ja laitoin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimeen kiinni Denon x3600h vahvistimen, NAD C298 päätevahvistimen, Apple tv:n, Bluesound Node 2i:n sekä Sony x93j television.

Kävin tänään ensimmäistä kertaa Helsingin Audiokaupassa samalla reissulla kun kävin hieronnassa. Helsingin Audiokauppa on pari korttelia hieronta paikasta niin ajattelin nyt käydä katsomassa ja kysymässä virtasuodattimista. Viime kesänä kävin ensimmäisen ja ainoan kerran Tampereen Audiokaupassa kun siellä oli loppuunmyynti mutta mitään en silloin ostanut. Kuitenkin aktivoiduin stereo- / päätevahvistimen kanssa eikä tuosta mennyt kuin muutama viikko niin ostin NAD C298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta käytettynä.