Nykyinen treenijako sekä prioriointi

20.01.2019 - 15:27

Tammikuussa olen jatkanut lähes samalla kaavalla kuin millä treenasin joululomalla. Joululomalla tuli treenattua jokatoinen päivä jalkatreeni ja jokatoinen oli sitten selkä- tai rintatreeni painotteinen treeni joiden ohessa tein olkapäät sekä kädet. Nyt olen vaihtanut tuon älyttömän jokatoinen päivä jalkatreenin pois ja teen käytänössä kaksi kertaa viikossa rinta-, selkä sekä jalkatreenin joiden ohessa teen kädet sekä olkapäät. Näin ollen saan tehtyä kuuteen treeniin kaikki lihasryhmät kaksi kertaa.

Kun treenaa lihasryhmän kaksi kertaa viikon sisällä läpi niin tämä antaa eräällä tapaa enemmän vapauksia. Varsinkin kun treenaa tällä tavalla kuin minä eli fiiliksen mukaan ilman sen suurempia treenisuunnitelmia. Näin ollen voin keskittyä viikon molemmissa rintatreeneissä penkkiin tai tehdä toisessa rintatreenissä penkkipainotteisin treenin ja toisessa keskittyä tekemään aivan muita liikkeitä. Selkätreeneissä voin tehdä kummassakin treenissä maastavetoa tai sitten tehdä maastavetopainotteisen treenin ja toisen ihan eri liikkeillä.

Rintatreenin ohessa olen tehnyt olkapäätreenin ja selkätreenin ohessa käsitreenin. Mikään ei estä sekoittamasta näitä treenejä keskenään että tekisin rintatreenin ohessa käsiä ja selkätreenin ohessa olkapäitä. Myöskään se ei ole aina varma kummalla treenillä aloitan viikon. Välillä olen aloittanut rintatreenillä ja välillä selkätreenillä mitä seuraa keskiviikkoisin jalkatreeni. Tämän jälkeen torstai ja perjantai ovat menneet käytännössä siten, että torstaisin olen tehnyt rintatreenin ja perjantaisin selkätreenin mitä on taas sitten seurannut lauantaina jalkatreeni.

Käytännössä keskiviikon ja lauantain jalkatreenit ovat vakiopilareita ja viikon muut treenit ovat menneet fiiliksen mukaan. Myöskin se, että aloitanko rinta- & olkapäätreenin rinnan osuudella vai olkapäiden osuudella vaihtelee ihan siitä mikä on fiilis ja sama koskee myöskin selkätreeniä / käsitreeniä. Ainoa asia selkätreenin osalta on vain maastaveto mikä on ensimmäinen liike jos edes teen maastavetoa.

Tällä nykyisellä treenijaolla saan tehtyä kaikki lihasryhmät kaksi kertaa ja kun pidän edelleen olkapää- & käsitreeniä priorioinnin alapäässä niin tämä käy hyvin. Oikeasti rinta- & olkapäätreenin pääpaino on rinta vaikkakin liikemäärä ei välttämättä tätä kerro ja sama on selkä- & käsitreenin kanssa missä kädet ovat toissijainen treeni. Tämä on muutoin samankaltainen treenijako kuin mitä käytin ennen joulua pitkään mutta vaihdoin oman olkapää- & käsitreenin pois ohjelmasta. Osittain siksi, että syksyllä ja alkutalvesta minulla oli ehkä pienoisia motivaatio ongelmia. Ei niinkään etten olisi mennyt treenaan vaan enemmänkin sen takia ettei treeni sisältänyt mitään niin ihmeellistä. Lisäksi kun torstai-illat olivat muutoinkin viikon hiljaisempia päiviä kuntosalilla niin en saanut itsestäni aina irti. Itse vain välillä tarvitsen sitä, että kuntosalilla on muitakin treenajia jotta saan treeneistä enemmän irti.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.