Vuosi alkoi heti dietillä

04.01.2017 - 12:42

Viime vuosi päättyi "läskiviikkoihin" ja uusi vuosi alkoi dietillä. Mitä tarkoitan tällä "läskiviikoilla" niin paremminkin bodaus mielessä tankkauksella ja yleisellä tasolla eli normaalisti vapaalla syömisellä. Olin noin puolitoista viikko reissussa Vammalassa ja tänä aikana en miettinyt tai laskenut mitä syön enkä myöskään siitä murehtinut. Tällöin tuli vedettyä ihan perus jouluruokaa laatikoineen, muutamat pizzat joulun jälkeen, suklaata, vihreitä kuulia sekä uutena vuotena "normaaliin tapaan" sipsejä pari pussia. Ei tuossa mitään muuta kuin se, että sain vain vatsani sekaisin kun ruokailut poikkesivat normaalista aika radikaalisti. Näin käy nykyään itselläni usein kun alan syömään niin sanotusti vapaasti ja jätän niin sanotun normaalin rytmin ja ruuat pois.

En tiedä yhtään kun en sitten "uskaltanut" edes mennä vaa'alle tuon ajan jälkeen kun oli tullut syötyä mitä sattui. Parempi vain näin sillä olisin varmaan "murehtinut" asiaa. Tällä tavalla kun en käynyt katsomassa missään kohtia painoa niin kaikki oli hyvin. Vaikka aloitinkin ensimmäinen päivä 1.1. dietin niin en mennyt vaa'alle. En siis tiedä yhtään mikä minun lähtöpaino oli kun aloitin dietin niin miten sen voin nyt katsoa onnistuuko dietti? Helposti sillä en keskity nyt tällä dietillä tuijottamaan vaakaa ollenkaan. Katson ja tunnen miten dietti etenee enkä tuijota sitä vaakaa niin ei tule myöskään "hermoiltua" dietin kanssa.

En ole nyt muutenkaan alkanut laskemaan aterioiden kokoja ruokavaa'alla vaan teen ateriat ihan fiiliksen mukaan. En myöskään laske mitään makroja päivää kohden. En siis tiedä tarkkoja lukuja rasvoista, hiilareista tai proteiineista päivää kohden. Menen ihan vain fiiliksen mukaan ja tietoasteikolla noin ja noin paljon. Jos tuntuu sille, että tarvitsen enemmän ruokaa niin sitten syön enemmän ruokaa. Kuitenkin tiedän "kokemuksesta" eli viime kesän ensimmäisestä dietistäni ikinä asioita. Tiedän mitkä ilmeisesti toimi ja tiedän mitä pitää tehdä toisin tai voisin tehdä toisin. Tämän pohjalta päätin olla laskematta mitään makroja ainakin näin alkuvaiheessa.

Aikaa tälle dietille päätin pitää neljä kuukautta mutta saa nyt nähdä kuinka pitkän dietin oikeasti pidän sillä tämäkin oli vain päähän pisto. Aloitin tammikuussa neljän kuukauden dietin minkä sitten aloitin. Itse en meinaan tee mitään uuden vuoden lupauksia kun ei sellaisia oikeasti tule tehtyä. Asiat pitää oikeasti vain tehdä niin ne tulee tehtyä. Tämän johdosta aloitin tämänkin dietin heti ensimmäinen päivä sunnuntaina enkä siirtänyt sitä maanantaille alkavaksi sillä juuri tuollainen ei toimi. Yhtäkkiä päivän siirtäminen johtaa parin päivän siirtymiseen minkä jälkeen viikkoon ja kuukauteen. Pian huomaakin asian olevan tekemättä.

Nämä uuden vuoden lupaukset olen niin useana vuonna kuntosalilla nähnyt, huomannut ja kokenut. Tammikuussa loppiaisen jälkeen kuntosalilla näkyy niin paljon ihmisiä ja varsinkin uusia että huh huh. Pian kun alkaa olemaan helmikuu niin ensimmäinen osa on jo lopettanut. Tämän jälkeen kun maaliskuu tulee niin suurempi osa on jo lopettanut ja viimeistään huhtikuussa kuntosalilla on palautunut arkeen. Tämä tammikuu on se kaikista pahin ja paras rahastus kuukausi kuntosaleille jolloin uuden vuoden lupauksen tehneet astelevat kuntosalille aloittaakseen kuntoilun. Olisivat vain aloittamatta niin me normaalit treenaajat emme kärsisi näistä täysistä kuntosaleista ja pääsisimme treenaamaan tammikuussa myöskin ihan rauhassa. Toivon todella, että älkää aloittako treenaamista jos teillä ei ole mitään ajatustakaan jatkaa kuntosalilla käyntiä parin viikon jälkeen. Ellet ole aloittanut kuntosalilla käyntiä niin et varmaan aloita sitä tällä hetkellä kunnolla tai kokeile käydä kuntosalilla rauhallisempana aikana esimerkiksi toukokuussa tai kesäkuussa. Tällöin kuntosaleilla on muutenkin vähemmän ruuhkaista.

Maanantaina rintatreeni ja tiistaina olkapäätreeni

Treeniviikko alkoi normaaliin tapaan maanantaina rintatreenillä ja pienen pohdinnan jälkeen päädyin tekemään tiistaina olkapäätreenin. Molemmat treenit menivät sinällään aika perus asioilla tai niillä asioilla joita olen nyt viime aikoina käyttänyt. Ei siis mitään ihmeellistä sen osalta. Mahdollisimman paljon vain toistoja joko pitkillä sarjoilla tai monilla sarjamäärillä tai molemmilla. Suhteellisen vähän liikkeitä ja enemmän sarjoja. Painot ovat liikkeestä riippuen olleet joko suuremmat tai pienemmät. Joitakin liikkeitä tykkään tehdä suuremmilla painoilla ja joitakin pienemmillä. 

Tiistaina olkapäätreenissä tuli tehtyä pitkästä aikaa pystypunnerruksessa käsipainoilla tiputussarja. Aluksi tein lämmittelyä 25kg painoilla minkä jälkeen tein tiputuksen 45kg, 40kg, 35kg, 30kg ja 25g painoilla. Suurimmaksi osaksi toistot tippuivat kahdella toistolla alun 12 toiston sarjasta. Kuitenkin viimeisillä painoilla eli 30kg ja 25kg toistomäärät alkoivat hieman nousemaan. Tämän tiputussarjan jälkeen tein käytännössä kaikilla painoilla tämän jälkeen suoria sarjoja toistomäärien liikkuessa siinä kuuden - kahdentoista toiston välissä. Teinkin tällä kertaa pystypunnerrusta varmaan joku 35min - 40min eli aika pitkään. Ennen tätä tein normaaliin tapaan kiertäjä lämmittelyä sekä kahta eri takaolkapääliikettä vipunostoilla takaolkapäille.

Pystypunnerrus kokonaisuutena oli näiden parin päivän treenien "erikoisin" ja ihmeellisin juttu. Muutoin treenit menivät aikalailla siis miten ne ovat menneet ja tein asioita joita olen tässä viime kuukausina tehnyt. Myöskään juuri alkanut dietti ei tuntunut painavan missään eikä vaikuttaneen treeneihin. Sitä en tiedä vaikuttiko alkuviikon treeneissä viime viikon "läskiviikko" vai onko jo nuo hiilarit / sokerit / energiat jo kuluneet viikonlopun aikana.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.