Keskiviikkona tuplajalkatreeni ja torstaina runttaavampi selkätreeni

25.11.2016 - 13:49

Alkuviikon maanantain sekä tiistain aamutreenit tuntuivat hieman diipa daapalta mutta keskiviikkoaamuna kaikki oli toisin. Keskiviikkoaamuna vuorossa oli tällä kertaa takareisitreeni ja illalla vuorossa oli etureidet. Tämän johdosta halusin keskittää tarkkaan aamun treenin takareisille sillä tuplatreenipäivänä ja vielä jaoteltuna treenit on tärkeää saada treenit kohdistumaan oikein. Sillä ei ole silloin niinkään väliä jos tekee kummassakin treenissä molempia lihaksia. Sanon siksi niinkään väliä sillä treeneissä haetaan tällöin molempia lihaksia jolloin ei ole ihan niin kriittistä jos väärä lihas reagoi treeniin. Katson vaikeammaksi asiaksi jaotellut treenit sillä ei ole mielestäni järkevää jaotella treenejä jollei osaa tehdä etureisiä ja takareisiä erikseen. Se kun on vain niin helppoa saada aktivoitua väärä lihas liikkeen tekemisen aikana. Etureisiä tehdessä voidaan todella helposti aktivoida myöskin takareisiä ja omasta mielestäni takareisiliikkeissä on todella helppo aktivoida etureisiä. Tämä ongelma voi olla henkilöstä riippumatta joko etureidet tai takareidet jotka tuntuvat yleisesti olevan vaikeampi treenattava.

Etureisien ja takareisien jakaminen erikseen on vaikeaa varsinkin silloin kun yritetään oikeasti kohdistaa treeniä pelkästään kyseiselle lihakselle. Tässä asiassa vaikuttavat liikkeet ja liikkeissä liikeradat. Kohdistetussa treenissä pitää miettiä ja tietää liikkeen teko kulmat jotkut sopivat itselleen. Kyykyt kuin jalkaprässin erilaiset variaatiot kun voidaan tehdä niin erilailla ja erilaisilla kulmilla jolloin se pieni muutos voi vaikuttaa siihen kumpaan lihakseen liike oikeasti ottaa. Omasta mielestäni tuntuu että valtaosa ei edes tiedä yleisesti mihin osaan kaikki jalkaliikkeet ottavat saati sitten kulmien ja asentojen erot. 

 

Here is #legpress #dropset todays #legworkout which was last set of legpress. #legday #heavyworkout #gym #gymlife

A video posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Itselleni takareidet tuottavat suuremmat vaikeudet lähinnä siinä mitä eri liikkeitä tekisin. Itse vain tiedän mielestäni enemmän variaatioita etureisille. Itselleni myöskin etureisien tekeminen on helpompaa ja liikkeitä voi rauhassa tehdä välillä isommalla painoilla ja runttaamalla. Takareisille tuo ei oikein ikinä onnistu vaan itselleni takareisien tekeminen on paljon vaikeampaa ja tarvitsee joka toistolla keskittymistä. Tällä kertaa tein yleisellä tasolla enemmän nytkyttämisen näköisiä toistoja mutta huomasin tämän ottavan todella hyvin perille. Tein sumokyykky sekä yhden jalan jalkaprässin takareisille enemmän lyhyemmällä liikeradalla. En tätä asiaa ihan suunnitellut vaan menin enemmänkin tuntuman mukaan ja tällä kertaa se tuntui toimivan. Sain mielestäni liikkeet osumaan hyvin perille, mutta en ole sitten siitä ihan varma miten lyhyempi liikerata vaikutti yleisellä tasolla takareiden kehitykseen.

 

Morning hamstrings #legworkout #sumosquats #squat #legpress #gym #gymlife #legday #superset

A video posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Keskiviikkona tein aamulla sekä illalla hyvinkin saman tyyppisiä liikkeitä käyttäen kyykkyä sekä jalkaprässiä. Kyykyssä tein sumokyykkyä takareisille ja boxikyykkyä etureisille sekä jalkaprässissä jalat kelkan yläosassa takareisille ja jalat kelkan alaosassa takareisille. Näin pienillä muutoksilla saa aikaan sen mihin liike ottaa. Ei siis tarvitse tehdä ihan eri liikkeitä vaan voi käyttää ihan hyvin kyykkyä sekä jalkaprässiä kummankin lihaksen treenaamiseen vaihtamalla vain hieman variaatiota.

Jalkatreenit

  • Sumokyykky smith
  • Yhden jalan jalkaprässi takareisille
  • Supersarja takareidet istuen + takareidet maaten
  • Boxi kyykky
  • Jalkaprässi etureisille
  • Kapea kyykky smith
 

Evening #legworkout #squats #legpress #legday #gym #gymlife #pausesquats

A video posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Torstain selkätreeni enemmän runttaamalla

Torstaina kävin "vain" illalla kuntosalilla jättäen aamun väliin. Illalla selkätreeni alkoi normaaliin tapaan maastavedolla missä tein isoilla painoilla niin paljon kuin jaksoin. Tälläkään kertaa en jaksanut montaa toistoa kun aloin jo väsymään. Käytännössä käytin 180kg ja 220kg painoja joilla kummallakin tein pari sarjaa taino 220kg painoilla sarjan ja ykkösen. Ajattelin tehdä 220kg painoilla pari kolme sarjaa mutta enhän minä sitten jaksanut kuin yhden kolmen toiston sarjan ja tämän jälkeen yhden ykkösen kun en vain viitsinyt runtata pakolla. Tämän jälkeen laskin painot takaisin 180kg millä tein vielä muutaman sarjan.

Maastavedon jälkeen tekeminen jatkui "runttaamalla" kun tein kulmasoudun, t-soudun sekä vaakasoudun enemmän tain vähemmän runttaamalla. Kuitenkin siten runttaamalla, että tekeminen meni selälle eikä käsille. Otin sellaiset painot joilla pystyin runttaamaan "puhtaasti" jos voidaan edes runtata puhtaasti. Sarjamäärät olivat aina vain väsymiseen saakka eikä tyyliin kolme, neljä tai viisi sarjaa. Olen huomannut tämän tyylin olevan hyvä, että tekee liikettä x määrää vaikka siihen saakka kunnes painot alkavat tippua tai kyllästyy. Kuitenkin liikkeen menessä hyvin perille. En siis käyttäisi tätä tyyliä sen kaltaiseen liikkeeseen mikä ei itselleni menisi hyvin perille, koska siinä ei olisi mitään järkeä. Paukuttaa liikettä väsymiseen saakka vaikka liike ottaisi johonkin muualle?

 

180kg, 220kg x3, 220kg and 180kg #deadlift #backworkout #gym #gymlife #back

A video posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Argumentti tässä on se, että miksi vaihtaa liikettä jos se menee hyvin perille? Suurin osa liikkeistä menee kuitenkin samaan kohtaan tai melkein samaan kohtaan. Miksi siis pakolla vaihtaa liikettä vaikka periaatteessa tekee samaa? Tietenkin tällöin kun vaihtaa liikettä niin kannattaa vaihtaa sellaiseen liikkeeseen mikä ottaa hieman eri paikkaan tai sopii muuten treenin kulkuun. En siis lähtisi vaihtamaan vain liikettä ihan sen takia, että kolme sarjaa tulee täyteen tai saadaksesi treeniin monia liikkeitä. Vain vaihtamisen ilosta?

Selkätreeni

  • Maastaveto
  • Kulmasoutu vastaote
  • T-soutu
  • Vaakasoutu

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.