Torstaina rintatreeni aamulla ja ojentatreeni ilalla

16.11.2016 - 12:06

Keskiviikkona huomasin tiistain selkätreenin painaneen kropassa aika paljon joten pääsin pitää ihan täyden välipäivän. Samalla päätin pitää tulevan viikonlopun olematta treenaamatta. Tiistaiaamun maastavetotreeni olikin sitten loppujenlopuksi paljon raskaampi mitä olin kuvitellut. Ilmeisesti aamulla vetämäni kova maastavetotreeni oli vain niin paljon aamutreeniin, että koko kroppa oli tämän jälkeen puhki. Ei siis kannata ihan samanlaista treeniä vääntää aamuisin sillä useasti tehtynä vastaavanlaiset treenit vetävät kropan vain sellaiseen kuntoon, että kroppaa tarvii oikein palautella kunnolla. Tämä taas johtaa siihen, että treeneissä tarvitsee ottaa kevyemmin sekä mahdollisesti jättää väliin.

Aamun treenien tarkoitus ei ole kuitenkaan vetää kroppaa ihan niin lujille mitä se tiistaina meni. Voisi siis sanoa pelkän maastavetotreenin olevan aamulla hieman liikaa tai sitten olisin voinut tehdä sen hieman erilailla. Lähinnä painojen käyttö olisi voinut olla eri mitä oli, mutta tätä on nyt myöhäistä miettiä.

Torstaiaamuna vuorossa oli rintatreeni ja tiistain selkätreeni tuntui vielä kropassa

Aamulla mennessäni kuntosalille huomasin tiistain treenin vielä tuntuvan kropassa. Samoin huomasin ranteessa olevan jonkin sortin rasitusvamma, mutta ajattelin vain laittaa rannesiteitä tarpean kireille ettei se nyt pahenisi. Mielestäni en huomannut treenin aikana kuten en ole ennenkään huomannut mitään haittavaikutusta ranteessa olevalla rasitusvammalla rintatreenissä. Kunhan käyttää rannesiteitä ja katsoo tekemisiä ranteen mukaan. Jos ranteessa tuntuu huonolle niin silloin tekee jotain toista liikettä tai jättää treenin siihen.

Vaikka aamulla huomasin tiistain selkätreenin painaneen niin siitä huolimatta aloin tekemään rintatreeniä kuten kyseessä olisi ollut aamun rintatreeni. Penkissä laitoin saman painoiset painot mitä olisin käyttänyt illallakin. Ranteessa en huomannut mitään kipuja penkin aikana. Sarjapainot minulla nousi penkissä 120kg jolla jaksoin tehdä kaksi kymmenen toiston penkkisarjaa, mutta viimeinen taisi jäädä kuuteen toistoon. Viimeisessä sarjassa otin varmistajan ja kun huomasin etten jaksa enään niin sanoin vain ottavan 20kg pois ja että jatkan tekemistä samantien. 100kg painoilla taisi mennä vielä joku viisi - seitsemän toistoa. Penkin kanssa supersarjana tein vinopenkkiä laitteessa.

Koko torstain molemmista treeneistä tässä ensimmäisessä supersarjassa minulla oli päivän pisimmät tauot. Lähinnä penkin takia ajattelin pitää taukoja hieman pidempinä mitä olen nyt pitänyt. Käytännössä tauot olivat normaalin pituisia kun olen nyt pari viikkoa käyttänyt lyhyempiä painoja. Tietenkin jos olisin ottanut penkkiin vähemmän painoja niin silloin olisin voinut pitää tauot pienempinä.

Tämän jälkeen parissa seuraavassa supersarjassa nopeutin taukoja. Aluksi seuraavassa alavinopenkki smith plus ristikkäistaljassa pidin hieman pidemmän tauon kuin treenin viimeisesssä supersarjassa peck-deck plus rintaprässi. Lisäksi yritin nyt rintaprässissä käyttää pystysuunnassa olevia käsien asentoja kun olen aina muutoin käyttänyt vaaka-asennossa olevia käsien pidikkeitä. Pystyasennossa pitäessä käsiä liike otti hieman erilailla rintaan sekä loppuvenytyksen sai vietyä hieman taaemmaksi.

Aamun rintatreeni

  • Supersarja 4x Penkki x10 + Vinopenkkilaite x10
  • Supersarja 3x Alavinopenkki smith 10 + Ristikkäistalja x10
  • Supersarja 3x Peck-deck x10 + Rintaprässi x10

Illan ojentajatreeni tuntui jo tekohetkellä ettenhän tässä oikein treenaa mitään kummallista. Liikkeet olivat ensimmäistä supersarjaa lukuunottamatta aika perus tekemiseltä ja viimeinen supersarja oli hieman kevyt siinä mielessä, että tein molemmat liikkeet omalla painoilla ilman mitään lisäpainoja käyttäen. Illan ojentajatreenin pituus ajallisesti oli puolituntia ja treenin jälkeen ajattelin, ettenhän tässä oikein mitään ihmeellistä tehnyt ja oliko treeni tosiaan siinä?

Aloitin treenin tuetulla ojentajapunnerruksella korotussarjoja tehden sekä sen kanssa supersarjana ranskalaisen punnerruksen maassa makaamalla. Varsinkin jälkimmäinen ranskalainen punnerrus tuntui todella raskaalle maassa tehtynä. Tähän ei todellakaan auttanut yhtään ojentajapunnerrus mitää tein setit 5kg korotussarjoilla sekä kymmenen toiston sarjoilla. Sinällään ihan mukava supersarja kun molemmissa liikkeissä ei päässyt huijaamaan heilumalla tai vastaavasti.

Ajattelin tämän jälkeen jatkaa taljassa tekemistä, mutta kuin tyhjästä yhtäkkiä taljaan tunki muita treenaajia tekemään. Tämän jälkeen aloinkin sitten miettimään mitä muuta voisin tehdä ja päädyin käsipaino ratkaisuun. Aluksi käsipainoilla ranskalaista punnerrusta ja heti perään penkki toiseen asentoon missä tate-punnerrusta. Sain molemmissa liikkeissä hyvän tuntuman lihakseen ja ensimmäisen sarjan jälkeen sainkin laskea jo painoja hieman pienempiin.

Tämän jälkeen teinkin vielä yhden supersarjan millä aloitin viime viikolla aamun ojentajatreenin. Dippi plus kevyt kapea penkki eli punnerruksien tekemistä smith-laitteessa. Kumpaankaan liikkeeseen en ottanut yhtään lisäpainoja vaan tein liikkeen ihan omalla painolla. Dippi tuntui heti ensimmäisellä toistolla jo kamalalle. Tuntui ettei ojentajat anna yhtään periksi enkä pääse alas edes liikkeeseen. Jokaisen sarjan ensimmäinen toisto tuntui tälle, mutta heti toinen ja kolmas toisto tuntui paremmalle. Kevyt kapea penkki puolestaan meni viimeistä sarjaa myöden hyvin. Viimeisellä sarjalla jouduin kesken kaiken nostamaan smith:ssä tangon korkeutta yhden pykälän, että liikkeestä tuli kevyempi.

Illan ojentatreeni

  • Supersarja 3x Tuettu ojentajapunnerrus korotussarjalla + Ranskalainen punnerrus maassa maaten x10
  • Supersarja 3x Ranskalainen punnerrus käsipainoilla x10 + Tate-press x10
  • Supersarja 3x Dippi + Kevyt kapea penkki x10

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.