Paluu normaaliin kyykkyyn low bar kokeilujen jälkeen

23.02.2019 - 11:17

Palasin tällä viikolla käyttämään normaalia tyyliä kyykätessä sillä low bar tekniikka tuntui itselleni huonolle minkä lisäksi sain jälleen kerran käsikipuja. En ole vielä ihan varma miksi näin tapahtui mutta luulen sen johtuneen tekniikka virheistä suurimmaksi osaksi. En ole ihan varma oliko tanko hieman liian alhaalla mutta jotenkin se tuntui alempana varmemmalta pitää asennossa. Tuo juurikin aiheuttaa sen, että mitä alempana pitää tankoa niin sitä huonompaan asentoo kädet joutuvat ja varsinkaan kun en ole ihan niin notkea niin tuo tuottaa vaikeuksia.

Tämä oli helposti huomattavissa kun palasin käyttämään normaalia kyykky tekniikka millä olen aikaisemmin kyykännyt niin en huomannut samankaltaisia käsikipuja. Tietenkään kun tein kolmen viikon aikana kuusi kyykky treeniä low bar tekniikalla niin tuosta oli vielä jäänyt kipuja niin tämän johdosta pieniä kipuja vielä tuntui. Kyseisiä käsikipuja ei normaalisti tuntenut tai huomannut mutta treeneissä mitä pidemmälle treeni eteni ja mitä suurempia painoja käytti niin käsissä alkoi tuntumaan kipuja. Hieman verrattavissa johonkin rasitusvammaan mitä ei normaalisti oikein huomaa, mutta kun kyseinen kohde alkaa samaan rasitusta niin kipu alkaa silloin tuntumaan.

Heti tekniikan vaihduttua huomasin koko tekemisen olevan hauskempaa ja paljon rennompaa kun minun ei tarvinnut miettiä niin paljon tekniikkaa sillä high bar tekniikka luonnistuu itselleni niin paljon low bar tekniikkaa paremmin. Ainoa virhe minkä tein oli tietenkin aika perusvirhe minkä olen useasti tehnyt treeneissä. Liian nopeasti liikaa painoja. Jostain syystä ajattelin, että high bar tekniikka löytyy taas nopeasti kolmen viikon tauon jälkeen ja voin yrittää nousta 200kg painoihin tuosta vain. Olin aikalailla väärässä painojen kanssa sillä 200kg painot tuntuivat todella raskaille. No niin ne ovatkin itselleni raskaat paitsi hyvänä päivänä 200kg tuntuu "kevyelle".

Sain tehtyä 200kg painoilla yhteensä neljä toistoa. Aluksi tein yhden toiston mitä seurasi kahden toiston "sarja" minkä jälkeen tein vielä toiston. Treenin aikana luulin toistojen jääneen hieman liian ylös minkä johdosta ajattelin 200kg olleen aivan liikaa kyseiseen treeniin mutta illalla videolta tekniikkaa katsoessa huomasin kyykkyjen menneen ihan hyvin alas joten jälleen kerran fiilis tekemisestä ja se miten ne oikeasti meni eivät kohdanneet.

Tuon 200kg toistojen jälkeen laskin painot 140kg joilla tulikin sitten treenin parhaimmat sarjat ja toistot. 140kg painoilla pystyin hallitsemaan tekniikan ja pystyin jopa pausettamaan toistoja alhaalla. En ole aikaisemmin käyttänyt pysätystekniikkaa 140kg painoilla mutta tällä kertaa se tuntui jopa helpolta. Tämän johdosta päätinkin nyt käyttäväni tulevissa treeneissä 140kg - 160kg painoja enkä edes lähde tekemään tuon isommilla. Kun pystyn tekemään pysäytettyjä toistoja 160kg painoilla hyvin niin tämän jälkeen siirtymä voi olla pikkuhiljaa ylemmäksi tai tehdä isommilla painoilla ihan normaaleita toistoja.

Kannattaa siis muistaa se asia liikkeessä kuin liikkeessä, että tekniikan vaihtamisen jälkeen kannattaa tehdä liike pienemmillä painoilla kuin mitä toisella tekniikalla on käyttänyt. Vaikka tekniikka muutos voi olla pieni niin ero tekemisessä ja jaksamisessa voi olla suuri. Vaikka ensimmäinen treeni meneekin heikommin niin seuraava voi mennä jo paljon paremmin juurikin sen takia, että tekniikka alkaa muistumaan paremmin mieleen tai muuten kulkemaan. 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.