Tidal musiikki striimaus palvelu kokeiluun

10.06.2020 - 21:14

Viime viikolla ostin AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen Iphone, Ipad sekä Macbook Pro käyttöön. Tätä ennen kuulokkeiden käyttö oli kotona ollessa vähentänyt radikaalisti sillä olin siirtynyt käyttämään pääsääntöisesti Sonos Onea Iphonella, Ipadillä sekä Macbook Pro:lla. Käytännössä pääasiallinen käyttö ennen ja jälkeen DragonFly Cobaltin ostamista on ollut Spotifytä kuunnellessa sekä Youtubea katsellessa. Kuitenkin DragonFly Cobaltin hankinnan myötä minulle oli tullut ajatus hankkia Tidal musiikki striimaus palvelu käyttöön. Olen joskus aikoinaan kokeillut Tidal musiikki striimaus palvelua kun se saapui Suomeen mutta oikeastaan vasta nyt olen huomannut oikean eron Tidalin ja Spotifyn välillä.

Kun miettii Tidalin ja Spotifyn eroja niin niitä on oikeastaan kolme. Normaalille satunnaiselle musiikin kuuntelijalle Spotify on se parempi vaihtoehto eikä Tidal musiikkia striimauspalvelu oikeastaan edes kannata miettiä. Tidalin tärkein ominaisuus ja miksi olen nyt sitä taas kokeilemassa on musiikin laatu. Spotify tarjoaa maksimissaan 320kbps pakattua mp3 laatua kun taas Tidal tarjoaa pakkaamatonta cd laatua tai vielä korkeampi laatuista 24-bit/96kHz Master laatua. Satunnainen musiikin kuuntelija ei välttämättä huomaa Spotifyn pakatun mp3 320kbps laadun ja pakkaamattoman cd:n laadun eroa. Hieman enemmän musiikista pitävä / kuunteleva ihminen huomaa laadun eron sillä kyseessä on aika merkittävä ero. Tämän johdosta Tidal on valinta sinulle jos musiikin laatu merkitsee sinulle.

Laadusta joudut tässä tapauksessa maksamaan enemmän sillä se vie esimerkiksi enemmän kaistaa. Tämä käytännössä tuplaa hinnan mistä pääsenkin seuraavaan kohtaan eli hintaan. Spotify on niin sanotusti puolet halvempi kuin Tidal ellei tyydy käyttämään Tidalia halvemmalla 10€ kuukausi hinnalla. Tidalin Hifi versio maksaa 20€ kuukaudessa millä saa käyttöönsä juurikin paremman äänenlaadun ja on itselleni juurikin se syy hankkia koko palvelun. En näe itselleni järkeä lähteä vaihtamaan Spotify Premiumia keskenään Tidalin vastaavan kanssa vaan se pitää olla ehdottomasti Tidalin kalliimpi Hifi versio.

Tästä pääsenkin kolmanteen kohtaan mikä on musiikin tarjonta. Ainakin jossain näin lukeneeni kuinka paljon musiikkia pitäisi olla enemmän Tidalissa kuin Spotifyssä mutta ainakaan Suomessa asia ei ole kyllä näin. Mielestäni Spotifyssä on laajempi musiikki tarjonta kuin Tidalissa minkä johdosta suosittelen Spotifytä satunnaiselle kuuntelijalle enemmän. Itse löydän kyllä paljon kuunneltavaa Tidalista ja en vielä oikein kunnolla ehtinyt edes löytää mitä kaikkea Tidalista löytyy. Itse kun kuuntelen enemmän vanhempaa musiikkia ja eritoten Jazzia niin ainakin itselleni Tidalissa on kyllä kuunneltavaa. Itse myöskin olen nyt etsinyt sellaista musiikkia mitä on saatavana parhaimmalla Master laadulla sillä Tidalin koko musiikki tarjonta ei ole saatavana Master laadulla.

En edes muista kuinka monessa kirjoituksessa kesän aikana ja sen jälkeen olen maininnut IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassut. Tutustuin ja aloin tutkimaan IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassuja kesän aikana oikein kunnolla ja tulin hyvin nopeasti siihen tulokseen että voisin ostaa IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassut jos ne sopisivat sen hetkisiin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin. Olin kesällä normaaliin tapaan pois kotoa kun näitä asioita alas jostain syystä tutkimaan ja miettimään. Minulla oli kyllä pienoinen epävarmuus että Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin IsoAcoustics GAIA iii kaiutin tassuja ei saisi kiinni.

Kirjoitus hetkellä ollaan sunnuntai-illassa ja ensimmäinen päivä uusien kaiuttimien kanssa alkaa olemaan takana päin. Mennään ajassa taaksepäin pari viikkoa kun tämä koko prosessi alkoi yhtäkkiä ja hieman extemporeen vaikka olen kyllä kaiuttimia tässä jo katsellut tovin. Varsinkin kesällä tuli mietittyä yksiä Focal kaiuttimia jotka olivat Tampereen Hifihuoneellta tarjouksessa kun olivat poistuva pari. Olin kyseisiä Focal kaiuttimia muutama vuosi sitten Helsingin Hifimessuilla koekuunnellut ja kysyin silloin myöskin tarjousta. Mietin oikeasti kyseisiä Focal kaiuttimia mutta ongelma oli hieman kun halusin saman sarjan keskikaiuttimen mutta sitä ei ollut enää saatavilla.

Kirjoitus hetkellä ollaan sunnuntaissa jolloin olen kokeillut WireWorld Shielded Mini Electra virtakaapelia toista päivää. Mennään nyt ajassa taakse päin suurinpiirtein kesään kun aloin miettimään virtajohtojen päivittämistä hifi järjestelmään. Virtajohdot ovat sellainen kiistanalainen asia hifin parissa että se jakaa niin paljon mielipiteitä kumpaankin suuntaan. Itselläni ei ollut kokemusta virtakaapeleista ennen kuin viikko sitten ostin Tampereen Hifihuoneelta IsoTek Initium EVO3 virtakaapelit Denon x3600h vahvistimeen sekä NAD C298 päätevahvistimeen.

Kävin torstaina ensimmäistä kertaa Helsingin Audiokaupassa mistä lähti mukaan testiin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin. Eilen lauantaina tein päätöksiä ja kävin palauttamassa lainassa olleen Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen mutta mihin tulokseen ja päätökseen tulin? Laitoin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen torstaina heti käyttöön kun tein etäpäivää kotona ja laitoin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimeen kiinni Denon x3600h vahvistimen, NAD C298 päätevahvistimen, Apple tv:n, Bluesound Node 2i:n sekä Sony x93j television.

Kävin tänään ensimmäistä kertaa Helsingin Audiokaupassa samalla reissulla kun kävin hieronnassa. Helsingin Audiokauppa on pari korttelia hieronta paikasta niin ajattelin nyt käydä katsomassa ja kysymässä virtasuodattimista. Viime kesänä kävin ensimmäisen ja ainoan kerran Tampereen Audiokaupassa kun siellä oli loppuunmyynti mutta mitään en silloin ostanut. Kuitenkin aktivoiduin stereo- / päätevahvistimen kanssa eikä tuosta mennyt kuin muutama viikko niin ostin NAD C298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta käytettynä.