Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin: Hyötyä vai rahan haaskausta?

20.10.2024 - 01:34

Kävin torstaina ensimmäistä kertaa Helsingin Audiokaupassa mistä lähti mukaan testiin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin. Eilen lauantaina tein päätöksiä ja kävin palauttamassa lainassa olleen Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen mutta mihin tulokseen ja päätökseen tulin? Laitoin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen torstaina heti käyttöön kun tein etäpäivää kotona ja laitoin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimeen kiinni Denon x3600h vahvistimen, NAD C298 päätevahvistimen, Apple tv:n, Bluesound Node 2i:n sekä Sony x93j television.

Kuuntelin musiikkia Node 2i:llä sekä katselin muutamia bluray:tä ja Apple TV:n kautta elokuvia ja sarjoja. Aloitetaan helpommasta asiasta. Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin sisältää televisiolle optimoidun kaapeli paikan ja jos foorumeita on uskominen niin joillakin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin on parantanut television kuvanlaatua. Itse en huomannut mitään eroa Sony x93j television kuvanlaadussa katsoin sitten bluray:tä tai Apple TV:tä mikä oli myöskin kiinni Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimessa. Sony x93j television kuvanlaatu oli ihan samanlainen vaikka television sähköjohto oli kiinni Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatimessa.

Sitten se tärkeämpi asia eli paransiko Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin äänenlaatua musiikissa, televisiosarjoissa tai elokuvissa? Aluksi luulin että asia on näin ja aloin miettimään ostaisinko tämän Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen vai pitäiskö minun "tyytyä" hieman halvempaan Supra LoRad ylijännitesuojattu jakopistorasiaan? Aloin miettimään jopa kalliimpaa IsoTek V5 Polaris virtasuodinta ihan sen takia kun ostin IsoTek Initium EVO3 virtakaapelit Denon x3600h vahvistimeen sekä NAD C298 päätevahvistimeen ja niissä huomasin äänenlaadullisen eron.

Olin testannut torstaina sekä perjantaina Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatinta ja lauantaina minulla ei ollut mitään ihmeellistä niimpä ajattelin käyttää aikaa Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen testaukseen ja käytä palauttamassa sen. Olin tosiaan alkanut jo miettimään erilaisia vaihtoehtoja kuten halvampaa Supra LoRad ylijännitesuojattu jakopistorasiaa sekä IsoTek V5 Polaris virtasuodinta joista olin myöskin Youtubesta muutamia arvioita katsonut. Lopulta kaikki tuo mietintä oli ihan turhaa kun sain lauantaina testattua Audioquest PowerQuest 3 virtasuodattimen.

Luulin että Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatin paransi hieman äänenlaatua, voimensi bassoa sekä että musiikki kuullosti kovemmalta samalla äänenvoimakkuudella kuin ilman Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatinta. Kuitenkin olin väärässä kun vaihdoin Denon x3600h vahvistimen, NAD C298 päätevahvistimen sekä Bluesound Node 2i:n virtajohdot takaisin APC:n jatkojohtoon. Musiikki kuullosti ihan yhtävoimakkaalta, äänenlaadussa ei kuullut yhtään eroa sekä basso kuullosti ihan yhtä voimakkaalta.

Kuuntelin lauantaina muutamia samoja kappaleita aluksi Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatimen kanssa minä jälkeen vaihdoin virtajohdot takaisin APC jatkojohtoon ja vielä kerran takaisin Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatimeen. Missään vaiheessa en kuullut mitään eroja enkä edes lähtenyt yrittämään kuulemaan pieniä eroja sillä kyllä nyt 400€ laite hankinnalla pitäisi eron kuulla jos on kuullakseen. Päädyin myöskin siihen tulokseen että jos en kuule eroa 400€ Audioquest PowerQuest 3 virtasuodatimella niin ainakin vähemmän tulen kuulemaan halvemmalla Supra LoRad ylijännitesuojattu jakopistorasialla ja mitään järkeä ei ole lähteä maksamaan vieläkin enempää kuin 400€  IsoTek V5 Polaris virtasuodimesta.

Tuo vanha APC:n jatkojohto on jotain 15 - 20 vuotta vanha ja niitä minulla on kaksi hifijärjestelmässä sekä yksi vielä peli pc:ssä. Nuo APC jatkojohdot sisältävät ylijännitesuojat niin edes sitä varten minun ei tarvitse ostaa halvempaa Supra LoRad ylijännitesuojattu jakopistorasiaa. Nuo APC:n jatkojohdot ovat niin vanhaa mallia että niistä saatavaa tietoa on hyvin vähän saatavilla mutta jos oikein olen sitä tulkinnut niin niissä pitäisi myös olla jonkin sortin sähköhäiriön poistoa mukana.

IsoTek Initium EVO3 virtakaapelit paransivat äänenlaatua kun vaihdoin Denon x3600h ja NAD C298 päätevahvistimien oletus virtajohdot IsoTek Initium EVO3 virtakaapeleihin. Vastaavasti vaikka toiset ovat hehkuttaneet foorumeilla ja Youtubessa että virtasuodattimet olisivat parempi ratkaisu äänenlaadun parantamiseksi niin ainakin oma kokemukseni on että virtasuodatin ei paranna äänenlaatua mutta virtajohto parantaa äänenlaatua. Tämä siis minun kokemukseni omassa hifi järjestelmässä ja suositukseni onkin että testaa ennen ostopäätöstä.

Kävin tänään ensimmäistä kertaa Helsingin Audiokaupassa samalla reissulla kun kävin hieronnassa. Helsingin Audiokauppa on pari korttelia hieronta paikasta niin ajattelin nyt käydä katsomassa ja kysymässä virtasuodattimista. Viime kesänä kävin ensimmäisen ja ainoan kerran Tampereen Audiokaupassa kun siellä oli loppuunmyynti mutta mitään en silloin ostanut. Kuitenkin aktivoiduin stereo- / päätevahvistimen kanssa eikä tuosta mennyt kuin muutama viikko niin ostin NAD C298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta käytettynä.

Viikonloppuna tuli käytyä Tampereen Hifihuoneellta HIFI & HIGH END messuilla ja tällä kertaa reissulla tarttui mukaan IsoTek Initium EVO3 virtakaapelit sekä Kimber Kable Timbre RCA-kaapeli. Olin ennen Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuille menoa miettinyt kyllä etukäteen asioita mistä ainakin olisin kysynyt tarjouksia kun Helsingin Mareksound ei jostain syystä vastaa minulle. Olin muutamia viikkoja sitten Helsingin Hifimessuilla jossa olin AudioQuestin kaapeli a / b testingissä minkä Mareksound järjesti yhdessä AudioQuestin kanssa. Juttelin Hifimessuilla Mareksoudin henkilön kanssa AudioQuestin tuotteista ja sovittiin että ottaisin Hifimessujen jälkeen yhteyttä. Otin vielä viikonloppuna selvää AudioQuestin tuotteista ja laitoin sitten maanantaina sähköpostia Mareksoundille kysyäkseni tarjouksia muutamista eri tuotteista.

Innostuin ja aloin joskus alkukesästä käyttämään ja kalibroimaan enemmän Audio Pro Sub Focus B7 subwooferia mikä minulla on ollut siitä asti kun hankin ja rakensin ensimmäisen kunnon kotiteatterin. Nyt viimeisien vuosien aikana en kuitenkaan ollut käyttänyt Audio Pro Sub Focus B7 subwooferia kun kerrostalossa sen käyttäminen on vähän sellaista. Kuitenkin nyt kesästä alkaen olen vaihteeksi enemmän tutustunut ja kokeillut omaa Audio Pro Sub Focus B7 subwooferia minkä lisäksi katsoin pitkästä aikaa millaisia subwoofereita on nykyään tarjolla ja minkälaisia ne ovat. Mitä enemmän kokeilin ja käytin Audio Pro Sub Focus B7 subwooferia niin muistin ja huomasin sen kuinka se vain "hörppii".

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kaapelien merkityksestä äänenlaadussa ja siitä kuinka järjestelin hieman rca-kaapeleita laitteiden välillä. Kun ostin toissa kesänä NAD C298-päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta niin sain sen mukana QED rca-kaapelit. En tiedä ihan tarkkaan mitkä kaapelit ne ovat mutta kuvien perusteella ne näyttäisi olevan QED Reference Audio 40 RCA. En tuolloin edes miettinyt tekeväni muutoksia nykyiseen järjestelmään muuten ennen kuin nyt viime viikonloppuna jolloin käydessäni Hifimessuilla sain inspiraation kokeiluun.

Tampereen Hifihuone järjestää jälleen kerran HIFI & HIGH END "hifimessut" 12.10 - 13.10. Tämä on ollut minulle lähestulkoon vuosittainen tapahtuma jossa olen käynyt muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. En muista milloin kävin ensimmäistä kertaa Hifihuoneen messuilla ja kuinka monta ketaa tämä on jäänyt välistä mutta yleisti ottaen lähes joka vuosi olen tapahtumassa käynyt. Olen myös useasti löytänyt HIFI & HIGH END messuilta myöskin ostettavaa kuten nykyiset Q Acoustic Concept 40 kaiuttimet sekä Hifiman Sundara kuulokkeet.