Simppeli takareisitreeni suurilla painoilla ja hyvällä lopputuksella

12.04.2018 - 18:25

Jalat on yksi suurin lihasryhmä ja siksi jalkaliikkeissä pitää mielestäni käyttää suuria painoja. Ihmettelen tätä Instagram buumia, että nuoret naiset treenaa "jalkoja" eli pakaroita kumilenkkiliikkeillä. Itse olen sitä mieltä, että suurilla painoilla ja enemmän "runttaamalla" saadaan nopeampia ja yksinkertaisesti parempi tuloksia kuin kuminauhalla tehtyihin tuntuma treeneihin. Tietenkin nämä tuntuma kumilenkki treenit "osuvat" paremmin perille treenatessa, mutta se ei tarkoita automaattisesti kehitystä. Puolestaan suuremmat painot ja enemmänkin "runttaaminen" voi vaikuttaa huonolta tavalta aktivoida lihasta, mutta käytännössä tämä vain toimii paremmin.

Instagram antaa mielestäni liian huonon kuvan jalkatreeneistä sillä omasta mielestäni ne eivät ole jalkatreenejä. Omasta mielestäni jalkatreenejä ovat ne missä tuntee tehneensä treenin kunnolla, että jalat oikein tärisee ja on kunnolla poikki. Pidän eräällä tapaa tuntumaa tässä kohtaan ei niin tärkeässä roolissa sillä jos jaloissa tuntuu enemmän kipu niin se on merkki hyvin tehdystä jalkatreenistä.

Yhdistä tässä käytännössä kivun ja tuntuman tunteen yhdeksi mutta kuvaan sitä kivulla kuin tuntumalla kun omasta mielestäni se sopii jalkatreeniin paremmin. Yleisesti vertaan tässä nyt näitä kumilenkki "jalkatreenejä" oikeisiin jalkatreeneihin sillä jos jalkatreenin aikana liike ei tunnu ottavan etureiteen tai takareiteen liikkeessä mitä teet niin teet sen joko väärin tai liike ei vain sovi sinnulle.  

Huomasin seuraavan olevan hyvä takareisi- & pakaratreeni

Sain tämän viikon ensimmäisessä jalkatreenissä todella hyvän jälkituntuman takareisiin ja pakaroihin seuraavien liikkeiden jälkeen. Tein tässä jalkatreenissä etureisiä sekä takareisiä, mutta takareisipainotteisesti minkä huomasin jo treenin aikana ja varsinkin seuraavana päivänä.

Aloitin jalkojen tekemisen jalkaprässissä, missä käytin sumotyyliä. Jalat leveällä kelkan yläosassa ja vein kelkan aina niin alas kun vain sain ja niin ylös ettei polvet mennyt lukkoon. Painoissa nousin aina 300kg asti mitkä olivat raskaat, mutta ei ihan niin raskaat. Näillä 300kg painoilla tein viisi kymmenen - viidentoista toiston sarjaa minkä jälkeen tein vielä yhden noin 25-30 toiston sarjan kapealla jalkojen otteella kelkan yläosassa.

Seuraavana takareisiliikkeenä tein supersarjana suorin jaloin maastavedon lantionoston kanssa. Tässä oli tietty tarkoitus ja huomasin tämän toimivan minulle. Ensiksi tein kahdeksan toistoa suorin jaloin maastavedossa suurilla painoilla jättäen tangon noin polvien korkeudelle mitä seurasi heti perään kaksitoista toistoa lantionostoja. Suorin jaloin maatavedossa oli siis suhteessa enemmän painoja kuin lantionostoissa. Yleisesti tämän supersarjan tarkoitus oli tehdä ensimmäinen liike "vajaana" ja toinen täydellä liikeradalla. Miksi aina täytyy kaikissa liikkeissä tehdä viimeiseen asti oleva pakarapuristus? Jättää suorin jaloin maastavedon tarkoituksella ylhäältä vajaaksi jolloin ei saa sitä viimeistä venytystä minkä voi ottaa sitten lantionostoissa. Tämän avulla voi ollaa vielä enemmän painoja suorin jaloin maastavetoon ja vaikka vähemmän lantionostoon, että saa tehtyä kunnon venytyksen.

Tälläinen kahden liikkeen tai siis yhden liikkeen ja supersarjan yhdistelmä tuotti minulle todella hyvän tuntuman takareisiin ja pakaroihin. Tämä oli ihan suunniteltua ja näytti toimivan aivan loistavasti. Tällä tavalla sain testattua sen, että suurilla painoilla ja "vajailla" liikeradoillakin saa aivan loistavan tuntuman takareiteen eikä tarvitse tehdä mitään kuminauha pakarapotkuja sun muuta.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.