Maastavedossa ykkösiä ja muut liikkeet supersarjoilla

16.11.2016 - 12:06

Olen tässä nyt yrittänyt ennen illan kuntosalitreeniä miettiä mitä tuleva selkätreeni supersarjoilla voisi sisältää, mutta tällä hetkellä en oikein keksi mitään. Ehkä ongelma on se, että yritän keksiä treenistä hieman liian monimutkaista kun yksinkertainenkin riittäisi. Supersarjoilla tehtävä treeni ei sinällään kaipaa mitään muita erikoisuuksia supersarjojen lisäksi. Supersarjoihin käy aivan loistavasti perusliikkeet kunhan yhdistelmät toimivat eikä kaikki tekeminen ole ihan samanlaista.

Olen tässä nyt yrittänyt miettiä mitä viikkoja sitten päättyneissä supersarjoilla tehtävissä selkätreeneissä tuli tehtyä ja mitä nyt voisi tehdä. Toisaalta haluasin rakentaa treenin hieman erilailla siihen nähden miten viimeksi tuli treenattua. Ehkä tämän asian takia olen lähtenyt miettimään ehkä hieman liian vaikean kautta asiaa. Tänään soutuliikkeet voisi tehdä enemmän käsipainoilla sillä tangolla tehtyjä soutuja on tullut tehtyä paljon. Tietenkin olen käyttänyt erilaisia variaatioita kulmasouduista tangolla, mutta tanko on kuitenkin tanko ja käsipainot ovat käsipainot.

Jotain liikkeitä sekä yhdistelmiä on nyt tullut mietittyä ennen kuntosalille menemistä, mutta katsoin paremmaksi päättää vasta kuntosalilla mitä sitä sitten oikeasti tekee. Pitää myöskin vähän katsoa paljonko on edes väkeä kuntosalilla sekä mitkä paikat ovat vapaana ja mitkä ovat käytössä silloin kun on tarkoitus aloittaa treeni. Senkin tulen sitten samalla päättämään vasta salilla, että aloitanko taljaliikkeillä vai soutuliikkeillä tämän illan selkätreenin.

Maastavedossa 220kg kolme ykköstä ja 200kg kaksi kolmosta

En oikein tiennyt vielä kuntosalillakaan miten tulen tulevan selkätreenin tekemään. Ajattelin aloittaa selkätreenin sumo maastavedolla, mutta päädyinkin tekemään normaalia maastavetoa. En edes miettinyt miten tulisin sarjat maastavedossa tekemään vaan aloitin tekemällä lämmittelyt yhden - kolmen toiston sarjoilla. Tämän jälkeen mitä enemmän tangossa oli painoja niin toistomäärä oli yksi eli tein ykkösiä. Yritin kyllä tehdä enemmän toistoja kuin yhden, mutta en vain jaksanut enkä yrittänyt pakolla mitään kakkosta. Lopulta sain tehtyä 220kg painoilla kolme ykköstä vaikka yritin tehdä jotain kahden - kolmen toiston sarjoja pari. Tähän en vain pystynyt tänään ja siitä olinkin pettynyt. Jotenkin olin vain odottanut saavani 220kg painoilla jonkin kakkosen tai kolmosen minkä jälkeen seuraavalla sitten kakkosen - ykkösen. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Kolmen ykkösen jälkeen laskin painot 200kg painoihin joilla jatkoin tekemistä. Ihmeellisesti 20kg painon lasku tarkoitti ykkösen nousemista kolmen toiston sarjoihin. Näitä kolmen toiston sarjoja sain tehtyä kaksi. Tämän jälkeen lopetinkin maastavedon tältä päivältä tähän sillä katsoin tämän riittävän. Myöhemmin ajateltuna tänään olis kannattanut tehdä hieman pidempiä sarjoja 200kg sekä 180kg painoilla, mutta tämä menee ensi kertaan.

Maastavedon jälkeen lopputreeni menikin sitten supersarjoilla tehdessä sekä hieman poikkeavia liikkeitä käyttäen. Käytännössä en treenannut lopputreeniä perusliikkeillä. Näihin minun selkätreenin perusliikkeisiin kuuluvat maastaveto, kulmasoutu, alatalja sekä ylätalja. Näistä kyseisistä liikkeistä en tehnyt tänään kuin maastavedon kun kulmasoudunkin tein käsipainoilla vapaan tangon sijasta sekä ylätaljan ristikkäistaljassa maaten istuen. Tämä ei ollut nyt ensimmäinen kerta kun jätin niin sanotusti perusliikkeet tekemättä, mutta tälläisiä treenejä ei ole kuitenkaan kovin montaa takana.

Viime aikoina on tullut tehtyä kulmasoudun eri variaatioita tangolla paljon niin ajattelin tänään jättää tangolla tehdyt soudut väliin. Tulin tänään tehneeksi supersarjana kaksi käsipainoilla tehtyä kulmasoutua. Aluksi kulmasoutu käsipainoilla vinopenkissä minkä jälkeen yhden käden kulmasoutu seisten. Tämä meni loppujenlopuksi siihen, että otin kumpaakin liikkeeseen vain niin paljon painoja kun sain nostettua. Periaatteessa hajoitin tekniikkaa painojen kustannuksella. Käytännössä tein siis tyylillä missä yhdistin isoilla romuilla teon supersarjaan enkä niinkään perinteisempää supersarjaa eli pienemmillä painoilla teknillisempia toistoja.

Käsipainoilla tehdyn supersarjan jälkeen tein kaksi supersarjaa ristikkäistaljaa käyttäen. Aluksi tein Lat Rope Yankersin minkä kanssa tein ylätaljaa narulla istuen maassa. Lat Rope Yankerssissa vinopenkki oli taljaan nähden vinossa joten vinopenkkiä ei tarvinnut siirtää kun vaihdoin liikkeitä. Tämän johdosta kyseinen supersarja oli helppo ja nopea toteuttaa missä liikkeet pystyy tekemään ilman suurempia taukoja. Tämän supersarjan jälkeen tein supersarjana vielä ristikkäistalja vedot sekä pulloverin tangolla.

Selkätreeni

  • Maastaveto
  • Superasrja 3x Kulmasoutu käsipainoilla vinopenkissä + Yhden käden kulmasoutu käsipainoilla seisten
  • Supersarja 3x Lat Rope Yankers + Ylätalja narulla maaten istuen
  • Supersarja 3x Ristikkäistalja vedot + Pullover

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.