Maastavedon ennätyksen jälkeinen selkätreeni

16.11.2016 - 12:06

Piti vähentää aamuisin kuntosalilla käymistä, mutta tänäkin keskiviikkoaamuna kuntosalilta vain itseni löysin. Tätä asiaa aloin miettimään jo edellisenä päivänä ja heti tiistai-illan kuntosalitreenin jälkeen aloin miettimään menisinkö aamulla kuntosalille vai en? Valvoisinko hieman pidempään kun voisin nukkua pidempään? Tälläin tulin miettineeksi jo tovin kunnes illalla jostain syystä päätin herätä aamulla kuntosalille.

Maanantaiaamun tapaan tänä aamuna tuli tehtyä noin parinkymmen minuutin vatsa- & kylkitreeni. Tänään tulin vaihtaneeksi yhden liikkeen sitten maanantain treenistä joten aika samalla kaavalla tuli tehtyä. Käytännössä ainoa vaihto oli vaihtaa kuntopallolla tehty vatsaliike dipissä tehtyyn vatsaliikkeeseen. Tein myöskin johonkin väliin yhden sarjan jotain kiertoja kuntopallolla millä kiersin pallon puolelta toiselle.

Tänään tulin myöskin huomanneeksi heti ensimmäisellä toistolla maanantaiaamun vatsatreenin vaikuttavan pohjalla. Heti ensimmäisestä toistosta lähtien vatsassa tuntui, että viime kerrasta ei ollut pitkäaika ja varsinkin vatsarullaus oli tuskaa. Tein täll kertaa vatsarullaa maasta kun maanantain käytin stepperiä polvien alla. Tämä oli ihan tietoinen valinta sillä ajattelin maanantain rullauksien vielä tuntuvan  niinkuin ne tuntuivatkin. Tämän aamutreenin seurauksena minun ei sitten "tarvitse" mennä illalla kuntosalille tekemään tätä treeniä kun sen jo aamulla tein.

Ennätyksien jälkeiseltä treeniltä odotan vain jotenkin enemmän

Eilen tiistaina oli jälleen kerran treeni mihin valmistauduin viime viikkoisen ennätyksen jäljiltä. Tiesin treenistä tulevan vaikea sillä minulla on yleisesti aina ennätystyksien jälkeiset treenit vaikeita. Ihan vain sen takia kun sitä sitten yritän ehkä hieman liikaa. Ajattelen saavani nyt parempia sarjoja suurilla painoilla kun kerran uusi ennätystä on tehty. Voi myös olla, että alan kokeilemaan jopa parantaa ennätyksiä vaikka juuri sellainen on tehty.

Vaikka tiedoston tämän asian niin silti meinaan välillä aina tehdä liikaa. Tälläkin kertaa treeni meni todella hyvin vaikka tekohetkellä tuntui siltä, että voisi mennä paremmin. Olin tyytymätön toistojen määrään maastavedossa missä lopulta käytin puolituntia aikaa. Puolituntia aikaa lähinnä suurilla painoilla tehdessä maastavetoa. Jokainen "sarja" oli maksimissaan kolme toistoa. Periaatteessa käytin yhden tai kahden toiston "sarjoja" kun yritin tehdä tällä kertaa suurilla painoilla. Alun lämmittelyissäkin käytin "vain" kolmen toiston sarjoja kun ajattelin säästävän voimia tulevaan.

Aloitin tekemisen 100kg mistä nousin 220kg painoihin ja tämän jälkeen lopetin 180kg painoilla. Käyttämäni painot olivat tällä kertaa 100kg, 140kg, 180kg, 220kg, 200kg sekä 180kg joista eniten toistoja tein 220kg, 200kg sekä 180kg painoilla. Niin sanotut "sarja" painot olivat tällä kertaa juurikin nuo 220kg, 200kg sekä 180kg joilla tein pääsääntöisesti 3 "sarjaa". 200kg painoilla tein vain kaksi "sarjaa".

Vaikka tekeminen tuntui raskaalta niin alaselässä ei tuntunut mitään ihmeellistä treenin aikana eikä nyt jälkeen päin seuraavana päivänä. En loppujenlopuksi jaksanut kuvauttaa ainuttakaan settiä vaikka olisi tehnyt mieli katsoa miten se selkä sieltä aina tulee. Pääasia oli vain, että sain tehtyä päivän kunnon mukaan mahdollisimman isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa kuitenkaan selkää rikkomatta.

Tämän jälkeen jatkoin treeniä kulmasoudulla käsipainoilla missä käytin seisonta tekniikkaa eli siis en laittanut toista jalkaa penkille vaan molemmat jalat olivat maassa ja minulla oli hieman korkeampi asento. Tällä kertaa kokeilin tehdä liikettä 50kg käsipainoilla ja huomasin sen menevän ihan hyvin. Kyseisesssä liikkeessä yritin tehdä mahdollisimman puhtaita toistoja, mutta pääasia oli kuitenkin saada kovat painot ja tätä kautta hieman epäpuhtaampi tekniikka.

Seuraavaksi olikin sitten vuorossa ristikkäisvedot taljassa missä vaihtelin painoja 60kg ja 70kg välillä. Välillä pienempää ja välillä isompaa. Menin hieman tuntuman mukaan ja kun alkoi olemaan väsynyttä tekemistä niin silloin otin käyttöön 60kg painot. Käytin myöskin liikkeen tekemisessä kääntämistä kuten melkein aina kyseistä liikettä tehtäessä. Käytännössä alkuasennossa kädet vaaka-asennossa ja loppuasennossa enemmän pystyssä kämmenet eteenpäin.

Tämän jälkeen vuorossa oli vielä alatalja sekä ylätalja leveällä otteella istuen väärin päin. Alataljassa otin viime viikkoiseen tapaan mahdollisiimman suuret painot millä yritin vain saada tehtyä liikettä mahdollisimman puhtaasti siten ettei perse nousisi penkistä. Suurilla painoilla kun tämä asia tapahtuu hyvinkin helposti minkä johdosta painon vetämisestä tulee helppoa kun siihen saa extra vauhtia. Alataljan jälkeen tein vielä ylätaljaa leveällä otteella ja vielä istuen väärin päin mitä en ole tainnut käyttää juurikin leveällä otteella. Kapella kahvalla, narulla sekä niskan taakse olen käyttänyt väärin päin istuen tekniikkaa.

Selkätreeni

  • Maastasveto
  • Kulmasoutu käsipainoilla
  • Ristikkäisvedot talja
  • Alatalja
  • Ylätalja leveä istuen väärin päin

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.