Jalkatreenistä palautuminen & vinkkejä reisikivun vähentämiseen

26.12.2018 - 08:00

Jalkatreenit ovat selvästi kaikista treeneistä ne kaikkein raskaimmat ja veemäisimmät. Tietenkin kaikki riippuu siitä mitä tekee ja miten tekee. Liikkeiden valinta ei niinkään vaikuta lopputulokseen vaan se miten treenin tekee. Raskaista liikkeistä saa helppoja ja helpoista liikkeistä saa raskaista. Kaikki riippuu millaisia painoja käyttää, toistomääristä, sarjamääristä sekä mielestäni ratkaisevin asia millaista tempoa käyttää. Käyttämällä hidasta tempoa liikkeestä saa raskaan ja käyttämällä nopeaa tempoa liikkeestä saa puolestaan helpomman.

Teit sitten millaisen jalkatreenin tahansa niin se tulee tuntumaan eri kohtaan jaloissa ja miten tulet palautumaan siitä riippuu aivan sinusta itsestäsi. Riippuen kuinka paljon aikaa ja vaivaa haluat käyttää palautumisen tehostamiseen niin sen paremmin tulet palautumaan treenistä. Jalkojen palautumiseen ja mahdollisiin tuleviin kipuihin pystyy vaikuttamaan mutta niitä ei pysty ihan 100% karsimaan pois.

Helpoin tapa on mielestäni jättää treenin loppuun yksi tai kaksi kevyempää liikettä joita teet todella kevyellä painolla tai ilman lisäpainoa. Tälläisiä liikkeitä ovat etureisi- & takareisilaitteet kunhan kyseisiä liikkeitä tekee oikeasti kevyillä painoilla sekä jalkaprässi pelkällä kelkalla tehtynä tai muutamalla kiekolla. Tärkeintä on muistaa kuitenkin se, että tekee sellaisen lopetusliikkeen mikä on ottaa kokonaisvaltaisesti jalkoihin jotta koko jalka saa kevyttä rasitusta.

Toinen perusasia on venyttely ja venytysliikkeitä jaloilla on todella paljon. Venyttelyä ei tarvitse tehdä kauaa mutta kunhan huomioi venytellä jalkoja kokonaisvaltaisesti. Niin etureidet, takareidet, sisäreidet kuin pohkeet on hyvä venytellä eikä jättää mitään kohtaan väliin sillä juuri ne paikat menevät sitten jumiin. Tietenkin on hyvä priorisoida jos tuntee jonkun paikan olevan huonommassa kunnossa kuin toisen.

Kolmas perusasia on kuntopyörä / crosstrainer / juoksumatto tai ihan normaali kävely pihalla. Kävelyssä ja pyöräilyssä on kanssa huomioitava vauhti ja matka eli vauhti kannattaa olla rauhallinen jolloin jalat alkavat palautumaan eikä aktivoidu uudestaan. Mielestäni kävely auttaa eniten polviin sekä siihen että jaloissa kiertää tasaisesti veri jolloin jalat eivät mene jumiin.

Viimeisenä mielestäni paras jalkojen palautumiseen vaikuttava tekijä on putkirullaus / foam roller. Putkirullaus on myös se kipein vaihtoehto mutta myöskin se jolla saa etenkin reisikivut minimoitua. Putkirullaus ottaa hetken aikaa jotta oppii rullaamaan hyvin kaikki mahdolliset paikat. Mitä enemmän rullaus tuntuu niin sen paremmin se myös ottaa. Tästä johtuen käytän aina vain kovia foam rollereita sillä pehmeällä en saa tuloksia aikaan. Pehmeällä rullalla on tietenkin mukavampi rullata kun se ei tunnu mutta olen vain huomannut sen, että mitä enemmän se tuntuu niin sitä paremmin se ottaa. Tietenkin kohtuus kaikessa sillä kipu ei ole aina hyvästä vaan rullaaminen voi myös pahentaa asiaa ja varsinkin jos rullaa väärin

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.