Jalkapärssissä kaksi tiputusarjaa sekä jalat alkoivat hieman kramppaamaan treenin aikana

16.11.2016 - 12:06

Mietin torstai-iltana kuntosalitreenin jälkeen mitä tekisin perjantaiaamun kanssa. Menisinkö aamulla kuntosalille tekemään aerobisen treenin vai nukkuisinko hieman pidempään ja jättäisin aamutreenin väliin. Tätä asiaa tuli mietittyä ja päätin asiasta juuri ennen nukkumaan menoa. Muutenkin olin torstaina suhteellisen väsynyt joten menin muutoinkin mahdollisiman aikaisin nukkumaan. Kun menin aikaisin nukkumaan niin ajattelin hieman meneväni sitten aamulla kuntosalille. Päädyin kuitenkin ratkaisuun olla menemättä aamulla treenaamaan sillä ajattelin pidemmän unen olevan parempi suunnitelma.

Herättyäni perjantainaamuna huomasin olevani väsynyt vaikka sain nukuttua kahdeksan tuntia. Ehkä viikolta oli hieman univelkoja joltain päivältä / päiviltä tai sitten torstain treeni vain painoi kropassa. Tällä kertaa tulin huomanneeksi, että tein oikean ratkaisun olla menemättä aamulla kuntosalille. Jostain syystä olen nyt jälleen käynyt mielummin kuntosalilla tekemässä aerobisen treenin kun olisin mennyt pihalle juoksemaan vaikka säät ja lämpötilat ovat olleet täydelliset tähän aikaan vuoteen verrattuna.

Jalkatreeni jossa pitkästä aikaa alkoi jalat kramppaamaan

Tänään jalkatreeni oli jälleen enemmän normaalitreeni. Jalkatreenissä ei tullut käytettyä niinkään erikoissarjoja vaikka reisikoneet nyt tuli tehtyä hieman normaalista poikkeavalla tekniikoilla. Tietenkin treeniin mahtui pohkeet supersarjana jalkaprässissä plus istuen laitteessa tehtynä sekä kaksi tiputussarjaa jalkaprässissä.

Jalkatreeni tuli aloitettua kyykyllä jossa tuli käytettyä penkki variaatiota. Pienen tauon jälkeen tuli tehtyä kyseistä penkki variaatiota mitä tein ensimmäistä kertaa kesällä. Sen jälkeen on tullut pidettyä taukoa penkkikyykystä kuten viime aikoina koko kyykyn tekemisestä. Viime viikolla tulin tehneeksi kyykkyä isoilla painoilla käyttäen 160kg ja 130kg painoja. Tämän johdosta pystyin vertaamaan tämän päivän tekemisiä viime viikkoiseen ja huomasin, että penkkikyykky ottaa kunnolla etureisiin. Varsinkin liikkeen raskain osuus jossa noustaan penkiltä ylös tuntuu todella paljon etureisissä.

Penkkikyykyn jälkeen tuli tehtyä takareisiä suorin jaloin maastavedolla. Tässä liikkeessä painot tuli pidettyä pieninä sillä hain vielä tekniikkaa ja oletin hieman suurempien painojen ottavan liian paljon alaselkään. Tarkoitus kun oli kuitenkin tehdä takareisiä eikä selkää.

Seuraavaksi olikin vuorossa treenin v-mäisin liike tai oikeastaan sarjat. 25kg tiputussarja jalkaprässissä alkaen 300kg painoista ja päätyen 25kg painoihin. Jokaisella painoilla mahdollisimman paljon toistoja kun vain pystyi. Liikerata alkoi korjaatua sitä myöden mitä vähemmän kelkassa alkoi olemaan painoja. Jos vertaisi suurimman ja pienemmällä painoilla tehtyjä toistoja niin alasviennissä oli varmasti ero. Yritin kuitenkin viedä suurilla painoilla kelkan mahdollisimman alas, mutta jotenkin otin toistot tietynlaisesti varoen kun en oikein kuitenkaan halunnut hajottaa jalkoja. Näitä 25kg tiputussarjoja tuli tehtyä kaksi kappaletta, mutta jälkimmäiseen otin 100kg pienemmän aloituspainon kun ensimmäinen sarja painoi jo pohjalla.

Tämän jälkeen oli vuorossa pohkeet joissa palasin tekemään pohkeita jalkaprässissä sekä istuen laitteessa. Tämä ihan sen puolesta kun pari viime kertaa tuli tehtyä pohkeet vapalla tangolla sekä yhden jalan variaationa smith-laitteessa. Tämä on sitä vaihtelua mitä aina välillä tarvitsee tehdä x viikon ajan jälkeen ja muutenkin ettei ala tekemään samoja asioita treenistä toiseen. Toistoja tuli pohkeille taas paljon ja tekeminen oli aika vauhdikasta sarjasta toiseen niin minulla alkoi hieman krampata pohkeita jälkimmäisessä istuen laitteella. Kramppien alkaminen kylläkin tuli ilmi aina melkein silloin kun sain hieman apuja nostamiseen kun oma nostaminen alkoi jäämään hieman vajaaksi ylhäältä.

Pohkeiden jälkeen vuorossa oli reisikoneet jossa tuli tehtyä liikkeet hieman normaalisti poikkeavalla tavalla. Etureisikone tuli tehtyä siten, että varmistaja auttoi nostamaan jalkatuen ylös asti. Tämä käytännössä tarkoitti sitä, että nostin itse jalat niin ylös kun nyt sain ja varmistaja auttoi minua nostamaan reisiä vielä hieman ylemmäs. Tällöin liikkeestä sai hieman enemmän irti kun jalat sai vietyä normaalia asentoa ylemmäs milloin reisille tuli oikeasti kunnon tunne. Muutenkin painot olivat tekiessä suhteellisen pienet sekä tempo oli muutenkin rauhallinen niin ylös kuin alas. En sitten ole varma miksi vasenta etureittä alkoi tässä kohtaan hieman krampata. Vaikuttiko normaalia ylempi liikerata tähän tai se, että takana oli kuinkin jo paljon toistoja sekä jalkarpässissä pari tiputussarjaa? Viimeinen sarja etureisikoneessa tuli testattua myöskin toistoa uutta tyyliä jossa toisto koostui käytännössä täydestä toistosta sekä 1/3 tai 1/2 osaa toistosta. Aluksi ihan normaali toistoa alhaalta ylös mitä seurasi hieman lyhyempi toisto jolloin toisto aloitettiin suhteellisen korkealta jolloin tämä lyhyempi toisto otta käytännössä kunnolla vain etureiteen. Näitä tälläisiä toistoja tuli tehtyä yhteensä kymmenen.

Takareisikone maaten olikin sitten päivän viimeinen liike ja se tuli tehtyä tyylillä jolla lopetin etureisikoneen. Aluksi alhaalta ylös toisto minkä jälkeen pienempi toisto putkeen mikä tehtiin suhteellisen ylhäältä lähtien. Yksi toisto oli siis normaali toisto plus jotain 1/3 - 1/2 osaa normaalista toistosta. Näitä tälläisiä toistoja tuli tehtyä normaali kymmenen per sarja. Painoja tälläisiä toistoja tehdessä oli normaaliin verrattuna pieni sillä nuo pienet toistot normaalien sarjojen välissä olivat raskaita. Lähinnä kun alasvienti piti lopettaa aikaisin minkä jälkeen painot piti nostaa takaisin ylös suhteellisen ylhäältä niin tämä toi toistoon paljon raskautta. Tuollainen puolitoisto kun on raskaampi tehdä vaikka liikerata on paljon lyhempi, mutta liikkeen lähtiessä ylhäältä verrattuna alas on vain niin suuri ero. 

Jalkatreeni

  • Penkki kyykky
  • Suorin jaloin maastaveto
  • Jalkaprässi 25kg tiputussarja 300kg -> 25kg ja 200kg -> 25kg
  • Supersarja 3x Pohkeet jalkaprässi x10 + Pohkeet istuen x10
  • Etureisikone rauhallisesti ihan ylös asti varmistajalla x10
  • Takareisikone toisto + puoli toistoa = yksi toisto x10

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.