Hack-kyykky kolmella eri variaatiolla

16.11.2016 - 12:06

Mitä muutakaan voisi odottaa kun pääsee tekemään pitkästä aikaa hack-kyykkyä? Vastaus on tietenkin hack-kyykky painotteinen jalkatreeni kuten viimeksi pääsiäisenä. Viimeksi tein kolmella eri variaatiolla 199 toistoa hack-kyykkä. Tänään tein samat variaatiot mutta tällä kertaa tein vähemmän toistoja ja isommilla painoilla. Toistomääriä vertailemalla suurin ero tuli normaaleissa hack-kyykyissä joissa tein viimeksi 5x20 setin pienillä painoilla ja tänään tein isommilla painoilla korottaen kymmenen toiston sarjoja. Normaalin tyylin jälkeen kaksi seuraavaa variaatiota menivät samoilla toistomäärillä vaikka painoja oli 20kg enemmän.

Hack-kyykky on itselleni uudempi tapaus jalkatreeneissä ihan sen takia koska aikaisemmin kuntosalilla ei ollut hack-kyykkyä ja tällä hetkellä nykyisellä kuntosalilla ei ole hack-kyykkyä. Tämä tarkoittaa automaattisesti aina sitä kun olen käymässä Vammalassa ja käyn täällä treenaamassa niin siirtelen treenipäiviä siten että pääsen täällä tekemään hack-kyykkyä. Hack-kyykky on mielestäni hyvä ja erittäin tehokas jalkaliike mitä kannattaa ehdottomasti tehdä jos vain siihen on mahdollisuus. En itse oikein käsitä sitä miksi jotkin kirjoittelevat etteivät tee hack-kyykkyä ja että se olisi huono liike. Ei taida vain polvet kestää tai muuten liike on liian raskasta tehdä sillä itse en näe mitään syytä jättää hack-kyykkä väliin. Se on kyllä totta että hack-kyykky on myrkkyä polville eli huonoilla polvilla ei hack-kyykkä kannata edes kokeilla ellei halua polvia huonompaan kuntoon.

[[{"fid":"410","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Hack-kyykky vs jalkaprässi on sellainen aihe mitä taidetaan kysyä aika usein mutta helpoin ja yksinkertaisin vastaus on tehdä kumpaakin liikettä. Liikkeet kun ovat erilaisia ja ottavat erilailla niin itse en lähtisi korvaamaan toista liikettä toisella niin kuin monet varmaan tekevät. Ihan sama oli kun näin Youtubessa yhden videon aikoinani mitä liikkeitä ei kannata tehdä. Kyseisessä videossa yksi liike oli etureisikone ja vastaus oli korvaa liike askelkyykyllä. Ehdottomasti väärin ja tälläinen video oli mielestäni turha minkä perusteella joku voi jättää liikkeitä tekemättä sillä perusteella että jollekkin liikkeelle on "parempi" korvike. Tällä tyylillähän liikkeet kutistuu aikalailla ja treeneistä alkaa tulemaan suhteellisen tylsiä kun jotain liikettä "ei voi tehdä" kun on olemassa "parempi" liike. Mahdollisimman paljon eri liikkeitä varastoon jotta treeniohjelmiin saa paljon vaihtelevaisuutta. Omasta mielestäni hack-kyykky ottaa laajemmin etureisiin kuin jalkaprässi ja puolestaan jalkaprässi ottaa enemmän pakaroihin sitä takareisiin enemmän kuin hack-kyykky.

Tänään vaikka teinkin hack-kyykky painotteisen treenin niin päivä ei ollut ideaalinen jalkapäivälle. Jalkojani meinaan särki jo hieman ennen treenin alkua ja hack-kyykkyjen jälkeen vielä enemmän. Ilmeisesti jalkasäryt olivat peräisin eilisestä ja varmaankin juuri aamupäivän lenkistä. Vaikka aamupäivän lenkissä oli enemmän selkäkipuja niin eivät jalatkaan ihan rentoina ollut. En sitten tiedä kuinka paljon se vaikutti asiaan että jouduin vaihtelemaan juoksuasennon ja askeleet sen mukaan miten sain selän tuntumaan hyvälle jolloin jalat kärsivät tämän seurauksena. Ja tietenkin nämä seuraukset tulevat esille vasta seuraavana päivänä eli tänään.

Jalkatreeni

  • Hack-kyykky 5x20 20kg
  • Hack-kyykky 3x40kg nopeasti ylös / hitaasti alas x4 + hitaasti alas / nopeasti ylös x4 + hitaasti alas / hitaasti ylös x4
  • Hack-kyykky 3x40kg alhaalta keskelle x7 + ylhäälstä keskelle x7 + normaaleita x7
  • Pohkeet seisten 3x10 140kg
  • Takareidet maaten 10 poundsin tiputus 3x 100 pounds x15 + 90 pounds x15
  • Etureidet 2x10 30kg, 3x10 50kg
  • Bulgarialainen askelkyykky käsipainoilla 3x10 16kg

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.