Alavinopenkin tekeminen käsipainoilla ja tangolla kokemuksia

07.02.2018 - 13:15

Olen oikeastaan vasta viimeaikoina alkanut tekemään alavinopenkkiä vapalla tangolla kun yleisesti olen tehnyt alavinopenkkiä käsipainoilla tai smith-laitteessa. Olen jostain syystä "jämähtänyt" tekemään normaalin penkin ihan nomaalissa penkissä ja suosinut vinopenkissä sekä alavinopenkissä enemmänkin käsipainoja. Aina välillä vaihtelun vuoksi olen sitten tehnyt vinopenkin tai alavinopenkin smith-laitteessa. En tiedä miksi olen vinopenkissä sekä alavinopenkissä "karttanut" vuosien aikana vapaalla tangolla tekemistä. Toisaalta kun nyt viime aikoina olen alkanut käyttämään vinopenkissä ja alavinopenkissä vapaata tankoa niin se on tuntunut enemmän "uudelta" mikä on toisaalta vaan hyvä asia, että saa jotain "uutta".

Varmaan itselleni on aina vaikuttanut enemmänkin se, että käsipainoilla on nopeampi ja helpompi tehdä vinopenkkiä sekä alavinopenkkiä. Smith-laiteessa on myös nopea ja helppo tehdä kyseisiä liikkeitä, mutta vapaalla tangolla asiat voivat mennä hieman vaikeaksi. Kaikki riippuu tietenkin siitä, että onko kuntosalilla vino- tai alavinopenkkiä mitkä ovat suunniteltu kyseisten liikkeiden tekemiseen. Yleisesti nämä kyseiset vino- ja alavinopenkit ovat hieman harvinaisempia kuntosaleilla joten tällöin liike pitää suorittaa räkissä.

Jos kuntosalilla on huonosti sopiva räkki niin tällöin liikkeen tekeminen saattaa jäädä vähemälle kuten minulla hieman kävi ainakin vinopenkin tekemisen kanssa vapaalla tangolla. Kun kuntosalin räkki on heikko tai ei oikein sovellu kyseille liikkeelle niin tällöin sitä ei tule myöskään tehtyä. Viimeaikoina itselleäni on tullut tähän parannus ja olen saanut paremmat puitteet tehdä vino- tai alavinopenkkiä minkä vuoksi olenkin "aktivoitunut" tekemään näitä liikkeitä.

Alavinopenkki käsipainoilla vs vapaalla tangolla vs smith:ssä

Alavinopenkin tekeminen käsipainoilla, vapaalla tangolla tai smith-laitteessa ei eroa siinä mielessä, että liikkeen tekemiseen tarvitaan stepperi minkä päälle laitetaan penkki tai vinopenkki siten, että etupää on stepperin päällä ja alapää on maasssa. Ensimmäinen asia mikä alkaa erottamaan tyylejä toisistaan on se, että käsipainoilla ei tarvitse katsoa tangon ja lukituksien kohtia vaan liikettä voi alkaa heti tekemään.

Vapaalla tangolla tai smith-laitteessa tehtynä penkki ja koko viritelmä pitää asettaa oikeaan kohtaan jotta tanko nousee ja laskee oikeassa kulmassa oikeaan kohtaan eikä mitkään lukitukset ota kiinni. Smith-laitteessa kohta on helppo löytää sillä tanko kulkee tietyssä kulmassa niin löytämällä vain oikean ala-asennon niin kaikki on valmiina.

Vapaalla tangolla kaikki asiat ovat hieman eri siinä mielessä, että ensinnäkin pitää löytää hyvä korkeus josta ottaa tanko ja myöskin tangon alle on myöskin päästävä sekä tämän jälkeen pitää katsoa penkin asento siten, että tankoa ei nosta suoraan lukituksiin.

Easy 100kg x20 sets #declinebench #bench #chestday #chestworkout #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Mielestäni käsipainoilla sekä smith:ssä tehtynä alavinopenkkin on turvallisin ja helpoin tehdä kahdesta eri syystä. Käsipainoilla ja smith:ssä on helpoin olla varmistaja sekä molemmissa on helpoin lopettaa liike itse. Käsipainot on suhteellisen helppo tiputtaa ja smithin tangon saa laitettua lukkoon. Kannattaa kuitenkin muistaa käsipainoilla tehtäessä se, että miten tiputut käsipainot sillä tuosta vain tiputtaminen rikkoo helposti kiertäjän tai jonkin muun paikan.

Vapaalla tangolla tehtynä varmistus on hankalin toteuttaa varsinkaan jos ei ole käytössä oikeaa alavinopenkkiä sillä räkissä tehtynä varmistajan asento nostamista varten ei ole ideaalinen. Yksin tehtynä alavinopenkissä on kaikki samat riskit kuin normaalissa penkissä mutta hieman suuremmalla riskillä jo asento tekee kaikesta vaikeampaa.

Se millä tavalla kannattaa tehdä niin on minusta ihan sama. Kaikki riippuu siitä teetkö liikettä yksin vai onko sinulla käytössä varmistaja / auttaja joka osaa asiansa. Suurin vaikuttava tekijä on kuitenkin kuntosalin puitteet eli onko sinulla hyvää mahdollisuutta tehdä kyseistä liikettä. Itse suosittelen ainakin kokeilemaan alavinopenkkiä sillä se on ihan eri liike kuin normaali penkki tain vinopenkki ja ottaa täten myöskin ihan eri kohtaan rintaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liike nostetaan eri kulmaan kuin penkki tai vinopenkki.

Viides viikko kolmen penkki treenin viikolla toi taas jälleen kerran ennätyksiä sekä tuloksia joita en ole saanut pitkään aikaa tehtyä. Viikko alkoi maanantaina normaalilla lattia penkillä missä sain tehtyä kaksi sarja ennätystä. Tämän jälkeen keskiviikkona sain tehtyä pitkästä aikaa pysäytys penkkiä 190kg painoilla ja perjantaina vastustusnauhojen kanssa 160kg painoilla. Viides viikko piti siis sisällään lattia penkkiä, pysäytys penkkiä sekä vastustusnauha penkkiä.

Ompas vaikea muistella mitä teki pari viikkoa sitten kun olen vielä kaksi viikkoa jäljessä kirjoituksissa verrattuna missä oikeasti mennään. Olen nyt tehnyt oikeasti tehnyt kuusi viikkoa kolme penkki treeniä viikkoon ja kirjoituksissa on vuorossa neljäs viikko. Onneksi olen tehnyt jokaisesti viikosta Youtube videon ja videoiden kuvauksiin kirjoittanut mitä tuli tehtyä. Nyt kun kävin katsomassa mitä sitä sitä tulikaan tehtyä pari viikkoa sitten niin kyllä tuo viikko muistui mieliin.

Kesällä tulee noin 12 vuotta kun muutin Espooseen ja otin tuohon lähi Elixiaan jäsenyyden mikä oli silloin vieläkin lähempänä. Tuohon aikaan vaihtoehtoja ei ollut niin kuin mitä nyt on tarjolla ja esimerkiksi tässä Ison Omenan lähettyvillä on lähes kaikki ketjusalit mitä voi olla. Elixia oli 200m päässä ulko-ovelta ja silloin mukavasti sattui olemaan vielä avoimet ovet niin sinne pääsi kokeilemaan pari päivää. Lisäksi olin juuri muuttanut maalta kaupunkiin niin en tiennyt mistään mitään. Ainoa kuntosali minkä tiesin etukäteen pääkaupunkiseudulta oli Ruoholahden Mayors Gym.

Vieläkin ollaan tekstin kanssa perässä pari viikkoa kun en jaksanut alkuviikosta heti kirjoittaa toisen viikon perään kolmannen viikon tekstiä. Olen nyt siis kuntosalilla keskittynyt penkkiin nyt oikeasti viiden viikon ajan joista olen nyt kirjoittanut kaksi viikkoa ja tämä tulee olemaan kolmas viikko. Kokeilin vuoden vaihteessa tätä kolmen viikon penkki treenin tekemistä ja sain siitä niin hyvät kokemukset että nyt viisi viikkoa sitten päätin oikeasti kokeilla kolmen penkki treenin tekemistä pidemmällä aikavälillä.

Juuri ennen vuoden vaihdetta kokeilin tehdä kahden viikon ajan kolme penkki treeniä viikkoon. Tuolloin tein aika samanlaisia treenejä ja ainoa suurempi vaihtelevuus oli painot, toistomäärät sekä sarjamäärät. Kuitenkin huomasin että kahden viikon aikana yksikään penkki treeni ei mennyt huonosti eli palauduin treeneistä ja osasin "suunnitella" treenit koska yhdessäkään treenissä ei niin sanotusti epäonnistunut. Tein yleisesti jonkin perus penkin variaation ja useasti ketjuja käyttäen minkä lisäksi tein lattia penkkiä missä sitten saatoin epäonnistua mutta se oli suunniltua.