895,5 kirjattua kilometriä ja vähän tilastoa - päivitetty

16.11.2016 - 12:06

Kalenteri vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta olen jo nyt tehnyt yhteenvetoa kuluneen vuoden juoksutreeneistä. Tällä hetkellä Runkeeper näyttää minulle 895,5 kilometeriä tällevuodelle, johon eivät kuulu alkuvuoden juoksumattot sekä hallijuoksut eli luulisin oikean lukeman olevan 1100 - 1200km välillä. Minua ei paljoakaan haittaa mattotamppauksien puuttuminen tilastoista, mutta hallijuoksut olisivat saaneet olla. Hallijuoksujen puuttuminen johtuu siitä, kun iPhone ei saanut gps:ää hallissa ja gps-kelloa en siihen aikaan omistanut ja kilometrien laskeminen tapahtui ainoastaan kierroksia laskemalla. Kun kierroksia yrittää laskea päässä juoksun aikana niin pakollakin ne alkavat menemään sekaisin mitä pidemälle juoksu etenee. Juoksun loputtua kilometrit pitäisi ottaa ylös, jonka jälkeen ne pitäisi syöttää käsin ohjelmaan mikä on välillä rasittavaa. Juoksudatan menessä suoraan puhelimesta tai kellosta ohjelmaan niin juoksuja ei puutu tilastoista, koska tietoja ei tarvitse syöttää itse.

Juoksujen määrä oli 117 joista 98 juoksua oli alle kymmenen kilometrin ja 19 yli kymmenen kilometriä. Heinäkuu oli aktiivisin kuukausi 19 juoksulla sekä samalla kilometri määrältää suurin 145.4 kilometrillä. Maaliskuu oli lukemien perusteella hiljaisin viidellä juoksulla, mutta tästä luvusta puuttuvat juoksumatot sekä hallijuoksut. Maaliskuun juoksut tulivat kuukauden viimeisinä päivinä eli 27.3 - 31.3. Oikeasti Elokuu ja Marraskuu 7 juoksulla olivat hiljaisimmat kuukaudet. Lämmin Joulukuu paransi Joulukuun asemia ja sään ollessa toinen Joulukuun 11 juoksua olisivat olleet paljon pienemmät.

Tammikuun alku taitaa näyttää samanlaiselle kuin mitä Joulukuu oli joten saa nyt nähdä millaisen juoksumotivaation saan vuoden alkuun. Joulukuun alusta asti olen miettinyt ja varatunut vuoden alun menevän hallissa, mutta pitää nyt katsoa millaisena sää pysyy ja mennä sen mukaan. Tällä viikolla olin miettinyt suunnittelevani ensivuoden treeniohjelmaa, mutta päädyin siihen tulokseen, että katson viikko kerrallaan. Tällä hetkellä minulla kulkee treenit sekä suunnitelmat eivät ole ennenkään pitäneet niin kuin kävi esimerkiksi puolimaratoonilla, johon minulla oli suunnitelmat.

Tänään sunnuntaina tulee seitsemän viikkoa siitä kun kävin juoksemassa ensimmäisen pidemmän juoksulenkkini aikoihin ja yhdeksän viikkoa kun ajoin "juoksemaan". Yhdeksän viikkoa sitten sain mielijohteesta sellaisen ajatuksen että mitä jos vaihtaisin päiväkävelyt sykealue 2 "juoksuihin"? Käytännössä tämä siis tarkoitti todella kevyen hölkän ja kävelyn yhdistämistä sillä tiesin että minun on hyvin vaikea pysyä sykealue 2:lla. Tiesin tämän jo etukäteen kun olen joskus kauan sitten vuosia sitten kokeillut tätä sekä sillä Youtube videolla mistä kyseisen idean sain päähäni tämä asia tuli esille.

Tänään tuli käytyä juoksemassa 9.4km ja tämä oli nyt viides sunnuntaina kun kävin juoksemassa pidemmän noin kymmenen kilometrin lenkin. Tänä aamuna mietin kyllä hetken aikaa ennen kuin lähdin juoksemaan että lähdenkö edes juoksemaan? Olin kyllä suunnitellut lähteväni juoksemaan niin kuin olin neljänä edellisenä sunnuntainakin käynyt mutta tällä kertaa tunsin kropassa ja varsinkin jaloissa että onko ne oikeasti juoksu kunnossa? Hyvin nopeasti sitten päätin lopulta pidättäytyä alkuperäisesssä suunnitelmassa lähteä juoksemaan.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?