Viikon tauko treeneihin ja miten se vaikutti

08.07.2019 - 21:01

Jouduin aikaistaan kesälomaa parilla viikolla joten se hieman muutti suunnitelmia mutta yhtä asiaa se ei kuitenkaan sulkenut pois eli viikon taukoa kuntosalista. Laitoin normaalin salikortin loman ajaksi kuukauden jäähylle mikä käytännössä tarkoitti sitä, että minun oli päätettävä olenko käymättä salilla ennen lomaa vai loman päätteeksi. Kesäloma kun on lyhyempi kuin 30 päivää. Päätös oli helppo eli ottaa mielummin loman alkuun taukoa salista kuin loman loppuun sillä haluan kuitenkin päästä normaaliin arkirytmiin niin pian kuin mahdollista. Lomalta paluu kun on aina hieman vaikeaa ja yhdestä kerrasta minulla on jo kokemuksia kun otin salikortin jäädytyksen loman loppuun niin arkeen paluu oli hieman outoa kun illalla ei päässyt treenaan.

Aluksi ajattelin minulle jäävän illoiksi todella paljon aikaa tehdä vaikka mitä, mutta käytännössä tätä ei tapahtunut. Minulla oli pienoisia suunnitelmia mitä voisin tehdä iltaisin kun minulla jää treenissä käytettävä aika käytettäväksi. En kuitenkaan suunnitellut moneksikaan illaksi mitään ihmeellistä mutta siitä huolimatta päivät menivät todella nopeasti. Myöskään mitään suurta kaipuuta treenaamaan ei tullut vaan kaikki meni ihan normaalisti.

Alkuviikosta kävin vielä joko aamulenkillä kävelemässä tai uimassa mutta loppuviikkoa kohden jätin nuokin väliin sillä ajattelin olevan parempi vain olla. Minulla kun on taipumus tehdä jotain liikunnallista silloin kun pidän salista taukoa / väliä syystä tai toisesta. Ennemminkin siitä tuli ihmeellinen olo kun kropassa ei tuntunut mitään kipuja eikä merkkejä treeneistä. Kroppa oli koko viikon levossa enkä huomannut mitään kireyttä mutta toisaalta huomasin kropan olevan kankea / väsynyt. Juurikin niin päin kun ei ollut tehnyt mitään niin tuntui myös sille, että kroppa ei jotenkin ole vireessä.

Jotenkin kun tiesin, että minulle tulee viikon tauko kuntosalitreeneistä niin viimeisissä treeneissä ennen taukoa vedin kovempaa tai ainakin yritin tehdä kovempaa. Eihän tuo nyt niinkään onnistunut mutta yritystä sentään oli. Vastaavasti nyt kun yksi treeni on jo takana tuon viikon jäljiltä niin paluu treenien pariin ei mennyt ihan niin kuin kuvittelin. Ajattelin ottaa hieman rennommin kun takana oli kuitenkin viikon tauko enkä oikein tiennyt mitä odottaa. Tuo ei kuitenkaan mennyt ihan tuolla tavalla kun olin "suunnitellut" tai sitten olin unohtanut suunnitelmat kun olin kuntosalilla.

Ensimmäinen treeni viikon tauon jälkeen piti mennä hieman totutellessa mutta siinä kävi juuri päinvastoin. Tein ensimmäisen treeni tauon jälkeen juuri niin kovaa kun vain pystyin. Olihan kyseessä sentään jalkatreeni heti tauon jälkeen ja treeni alkoi tietenkin kyykyllä. Alun lämmittelyn jälkeen nostin painoja pikkuhiljaa aina päästessäni 210kg painoihin joilla sain neljä toistoa. Ei ihan jokapäiväistä minulle ja treenin jokainen kyykky sarja tuntui menevän "rennosti" ja hyvin. Tuon 210kg neljän toiston jälkeen lopetin kyykyn ja siirryin tekemään hack-kyykkyä. Halusin säästää myöskin hack-kyykkyyn voimia ja minulla oli kuitenkin jo monta sarjaa lämmittelyineen takana kyykyssä niin katsoin paremmaksi vaihtaa liikettä. Se mitä sitten hack-kyykyssä tapahtui niin aivopieruhan sieltä taas kerran syntyi mutta ei siitä sen enempää.

Tämä viikon tauko näyttää yhden treenin perusteella olleen aivan loistava asia. Asia jota en vain osaa tehdä usein. Tämä myös laittoi minut miettimään joskos pitäisin enemmän taukoja treeneistä niin tulokset lähtisivät uuteen nousuun? Tämä on kuitenkin vain teoria sillä päivät ovat kuitenkin yksittäisiä ja treenit menevät miten menevät eikä tauko takaa kuitenkaan sitä, että treeni mini automaattisesti paremmin. Saati sitten tulokset alkaisivat paranemaan automaattisesti.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.