Treeni viikko päätökseen käsitreenillä

16.11.2016 - 12:06

Eilinen kuntosalitreeni poikkeasi viikon muista kuntosalitreeneistä sillä, että muut kuntosalitreenit menivät aamutreeneinä ja eilinen iltapäivätreeninä. Tämä oli suunnitelma viime viikonlopusta jolloin suunnittelin viikon treenejä. Olisin voinut mennä tarvittaessa eilenkin tekemään kuntosalitreenin aamulla mutta katsoin tämän olevan olematonta. Ei kaikkia treenejä tarvitse tehdä samoihin aikoihin vaan tärkeintä on tehdä itse treeni. Eilisen treenin tyyli pystyi samankaltaisena viikon muihin treeneihin nähden eli pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Ensi viikonkin on suunnitellut tekeväni samalla tavalla kuin tämän viikon. Aamutreeni kuntosalilla pidempiä sarjoja ja iltapäivällä / illalla mahdolliset juoksut. Tälläinen suunnitelma ihan vain sen takia, että saan juoksukorttini kertoja kulutettua sekä tulee tehtyä aerobistakin treeniä hieman enemmän. Näillä näkymin taidan käydä kolme tai neljä kertaa hallissa juoksemassa sekä keskiviikkoaamuna käyn tekemässä aerobisen treenin kuntosalilla ja iltapäivällä menen halliin juoksemaan.

Tuplatreeni viikkoja kuntosalilla on jo takana viikkoja eikä tarkoitukseni ollut muutenkaan tehdä kuntosali tuplatreenejä ihan hamaan loppuun saakka. Tämä ihan sen takia kun tarkoitus on kuitenkin myös juosta eikä vain panostaa kuntosaliharjoitteluun. Keväällä tulee myös pyöräily kuvioihin, mutta ei niinkään treeninä vaan lähinnä työmatkoihin mikä kyllä toisaalta vaikuttii "kaikkeen". Kun menee töihin pyörällä eikä autolla niin tällöin pitää hieman miettiä mitä tekee aamukuntosalin kanssa tai siis miten sekä aamulenkit eivät oikein luonnistu tällöin. Kerran olen käynyt juoksemassa aamulenkin kun olen ensiksi mennyt pyörällä töihin. Alakerrassa on vain pyörävarusteet vaihtuneet juoksuvarusteisiin. Tuolloin kyllä huomasin tämän olevan hieman liikaa kun aluksi pyöräilee sitten menee hetki juoksemaan ja iltapäivällä taas pyöräilee. Aamukuntosalin kanssa pitää miettiä hieman miten tuon tekee, koska repussa pitää kuljettaa kuitenkin normaaleita vaatteita mukana eikä siihen enään kuntosalivaruisteita vaatteineen oikein saa. Olenkin alustavasti miettinyt asiaa ja ratkaisu on joko mennä pyörällä / autolla kuntosalille jonka jälkeen käy kotona vaihtamassa kuntosalivarusteet normaaleihin vaatteisiin ja lähteä tämän jälkeen pyörällä töihin. Se hyvä puoli tuossa on se vaikka joutuisikin käymään kuntosalin jälkeen kotona on se ettei kiertomatka kuntosalilta töihin kodin kautta ole pitkä. Helpoin ratkaisuhan olisi mennä suoraan kuntosalilta töihin, mutta tuo ei ole oikein mahdollista kaikkine vaatteineen ja varusteineen. Onneksi tämä ei ole vielä ajankohtainen asia enkä ole vielä tietoinen käynkö tuohon aikaan aamuisin kuntosalilla vai en.

[[{"fid":"350","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Aloitin eilisen treenin suurinpiirtein samoilla painoilla kuten olen nyt aamuisinkin treenin aloittanut. Heti ensimmäisen sarjan ensimmäiset toistot tuntuivat kevyemmiltä kuten myöskin koko ensimmäinen sarja. Tämä sama rata jatkui aina koko ensimmäisen liikkeen ajan, mutta tästä huolimatta en lähtenyt nostamaan missään kohtia painoja. Aloitin perjantain käsitreenin triplasetillä mitä olen nyt monia kertoja tehnyt, mutta kaikki kerrat ovat olleet aamulla tehtyjä. Eilen tein siis ensimmäistä kertaa kyseistä seittiä muutoinkin aamulla ja otin oletuksena samat painoit kuin aamuisin. Tämä kuitenkin taas osoitti sen, että aamulla tehoja on vain vähemmän mikä tarkoittaa automaattisesti hieman pienempiä painoja "normaaleista" painoista millä jaksaa tehdä iltapäivällä / illalla. Vaikka tunsin ensimmäisessä liikkeessä painoja voivan olla enemmän niin tein kyllä loputkin liikkeet melkein samoilla painoilla kuten aamulla. En siis alkanut yleisesti lisäämään painoja liikkeisiin. Oikeastaan ojentajapunnerrus narulla taisi olla ainoa liike mitä tein niin suurilla painoilla vain kun sain kahdenkymmenen toiston sarjoja. Viimeinen liike yhden käden ojentajapunnerrus päänyli taljassa oli raskas ja sarjat menivät juuri ja juuri mutta olin jo tässä kohtaa enemmän väsynyt kuin käytin liian suuria painoja. Painoja minulla oli tässä vaiheessa "vain" 10kg millä tekeminen teki tiukkaa.

Huomasin siis eron aamutreenin ja iltapäivän / illan välillä painoja ajatellen. Painojen erot riippuvat liikkeestä, mutta ne eivät ole suuria. Voisikohan ero olla karkeasti 20% siitä millä jaksaa tehdä iltapäivällä verrattuna aamuun. Ero ei ole suuri mutta sen huomaa. Sitä en osaa sanoa kuinka kehitys vaikuttaa toisiinsa eli meneekö kehityksen yksi yhteen toistensa kanssa. Esimeriksi jos aamulla saa nostettua liikkeen maksimi 10kg:lla niin miten tämä vaikuttaa iltapäivän maksimitulokseen? Vähemmän vai ei ollenkaan? Ainakaan tuota samaa se ei kehity.

Käsitreeni hauis & ojentajat

  • Tripla hauis istuen 3x 15kg normaali vastaote x8, normaalilla tyylillä hitaat alasviennit x4 sekä hammer ylös normaali alas x6 
  • Ranskalainen punnerrus maaten 3x20 27,5kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen 3x7 37,5kg
  • Ojentajapunnerrus talja naru 50kg x20, 3x20 60kg
  • Hauiskääntö 20kg levyllä 3x20
  • Yhden käden ojentajapunnerrus pään yli taljassa 3x20 10kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.