Perus jalkatreeni takana

16.11.2016 - 12:06

Jalkatreeni tänään jossa tajusin kaksi asiaa joista toinen oli kyllä jo tiedossa. Ensimmäinen asia oli sumokyykyn toistomäärät käsipainoilla tehdessä. Huomasin kymmenen toistoa olevan vähän kyseiseen liikkeeseen. Kun olen tehnyt 20 - 25 toiston sarjoja saan liikkeestä paljon enemmän irti. Vaikka otin tänään kymmenen toiston sarjoja varten hieman suuremmat painot niin mielestäni kymmenellä toistolla tehtynä liike ei tunnu lähellekkään samalle. Painot olisivat voineet olla hieman suuremmat, mutta luulen silti toistomäärän noston olevan parempi ratkaisu. Sumokyykky käsipainolla 20 - 25 toistoa ja nopeatempoisina niin liike tuntuu hyvin ja sykkeet nousevat. Toinen asia olikin jo tiedossa, mutta taas se tuli huomattua. Takareisien tekeminen istuen laitteessa on parempi tehdä vähintään 15 toiston sarjoja kuin vähemmän. Tein viime viikolla kymmenen toiston sarjoja ja tänään nostin sarjat viiteentoista yksinkertaisesti sen takia, että kymmenen toistoa on liian vähän. Liikkeen tekeminen alkaa tuntumaan kunnolla vasta jollain kuudennella tai seitsemännellä toistolla ja kun tekee kymmentä toistoa niin silloin sarja jää vain torsoksi. Tämän olen huomannut istuen laitteessa eikä sama koske maakuulta laitetta. Itselleni nämä kaksi liikettä sumokyykky käsipainoilla sekä takareidet istuen ei siis sovellu kymmenen toiston sarjoille.

Yleisestiottaen tämän päivän treeni meni melkein samalla kaavalla kuin viime viikkoinen treeni. Aloitin treenin hack-kyykyllä kuten viime viikolla jonka jälkeen tein pohkeet seisten. Tämän jälkeen treeni erosi hieman kun tein sumokyykyn käsipainolla sekä askelkyykun smith-laitteessa vaaka jalkaprässin sijaan. Lopuksi tein vielä takareidet istuen sekä etureidet etureisikoneessa.

Suuremmat painot ja kymmenen toistoa ovat tuoneet treeniin omat vaihtelevaisuutensa. On ollut raskasta sekä outoa tehdä liikkeitä pienemmillä toistomäärillä sekä suuremmilla painoilla. Painot ovat varmasti ainakin hieman tippuneet siitä kun tein aktiivisesti kymmenen toiston sarjoja, mutta en ole tätä asiaa sen suuremmin miettinyt tai vertaillut. Tämä on ollut yksi asia mikä on ollut alusta asti tiedossa kun siirryin tekemään pidempiä sarjoja pidempi aikaisesti. Toisaalta tällä hetkellä minua ei oikein sinällään kiinnosta mitkään maksimipainot vaan olen keskittynyt saamaan maksimitreenin. Painoilla ei ole niinkään väliä vaan lähinnä sillä, että saan raskaan treenin. Myöskin toistojen puhtaus on nykyään tärkeämpää ja sitä kautta liikkeen saaminen paremmin kyseiseen lihakseen.

Jalkatreeni

  • Hack-kyykky 40kg x10, 3x10 80kg
  • Pohkeet seisten 3x10 150kg
  • Sumokyykky käsipainolla 3x10 32kg
  • Askelkyykky smith 3x10 50kg
  • Takareidet 3x15 120pounds
  • Yhden jalan etureidet ilman taukoa 4x10 40kg 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.