Penkkiä ja dippiä ketjuilla

03.07.2023 - 10:53

Maanantaina minulla ei ollut oikein treeni fiilistä eikä tekemisen meininkiä kun tein selkä- ja maastaveto treeniä. Muutenkin maanantaina tein asioita normaalilla tavalla miten niitä olen nyt muutenkin pidemmän aikaa tehnyt. Tiistai ei tarjonnut hirveästi mitään ihmeellisyyksiä fiilikseen tai tekemisen meininkiin sillä se oli aikalailla samaa tasoa kuin maanantaina mutta se mitä aloitin tekemään tiistaina muutti koko tämän viikon treenit.

En nyt muista ja tiedä olinko sitä hirveästi pohtinut etukäteen vai oliko se vain tiistaina saatu päähän pisto? Tulokset ovat olleet penkissä, maastavedossa sekä kyykyssä ihan hyviä viimeaikoina mutta siitä huolimatta olen ollut todella tyytymätön niihin. Lähinnä sen suhteen ettei mikään ykkösmaksimi ennätys ole ollut edes vaarassa. Tietenkin olen nyt saanut tehtyä erilaisia sarjaennätyksiä suurilla painoilla mutta edes pääsy ykkösmaksimin kimppuun on ollut kaukana.

Varsinkin penkissä tulokset ovat olleet mitä ovat olleet. Toisaalta en ole nyt edes keskittynytkään penkkiin kun olen keskittynyt maastavetoon sekä kyykkyyn. Välillä penkissä on tullut otettua 200kg tuloksia mutta yleisesti olen tehnyt ilman spotteria vakio 150kg - 170kg painoilla sarjoja. Silloin kun olin parhaassa penkki kunnossa ja ennätyksiä paututettiin niin tekeminen oli ihan erilaista ja pääsääntöisesti slingshotilla tehtyjä treenejä ylisuurilla painoilla.

Se mitä tein tämän viikon tiistaina oli käytännössä painaa nappia millä menin ajassa taaksepäin eli päätin vaihtaa treeneissä tyyliä ja tapaa tehdä asioita. Tiistaina niin kuin sitten torstaina PTVGYM:llä penkki treenin jälkeen tein dippiä. En ole tehnyt dippiä vuosikausiin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kun olen kokeillut dippi-laitetta Tampereen Loaded:lla tai PTVGYM:llä.

Tulin siihen tulokseen että tällä hetkellä penkkini sakkaa tuloksissa sen takia että en ole keskittynyt tekemään ojentajia muuta kuin naruilla ja kahvoilla taljassa. Taljassa tehdyt ojentajanpunnerrukset ovat loistava tapa saada ojentajiin tuntumaa ja saada ojentaja pumppiin mutta eihän ne mitään ojentajien voimaliikkeitä ole.

En ole myöskään tehnyt ranskalaista punnerrusta aikoihin mutta jossain vaiheessa huomasin sen ottavan käsiin negatiiviesti että huomasin jotain kipuja. En nyt muista mistä variaatiosta nuo käsien kivut tulivat mutta se oli syy miksi jätin ranskalaisen punnerruksen pois. Toisaalta en ole kyllä käsiäkään treenannut oikeasti kunnolla aikoihin niin eipä noita liikkeitä ojentajille hirveästi ole tullut tehtyä kun ojentajien treenaaminen on jäänyt vain toisen treenin sivulla tehtäväksi.

Tiistaina kuitenkin päädyin tekemään ihan normaalia dippiä heti penkin jälkeen. Aloitin tekemisen ihan ilman lisäpainoja mutta jo seuraavaan sarjaan otin 20kg lisäpainot ja sitä seuraaviin 40kg. Tuon 40kg lisäpainon jälkeen en halunnut enää lisätä painoja vaan keskityin saamaan hyviä toistoja ja pidempiä sarjoja. En kuitenkaan ollut tehnyt dippiä vuosikausiin niin katsoin paremmaksi ottaa 60kg lisäpainot tulevaisuudessa. Dipin jälkeen tein sitten loput liikkeet rinnalle mitä tuossa treenissä nyt teinkään.

Torstaina PTVGYM:llä tein saman asian minkä tein tiistaina pienillä eroilla. Ensinnäkin penkissä käytin ketjuja ja tein paljon raskaamman penkki treenin kuin tiistaina. Tuntui vain kulkevan ihan ok ja sitten päätin ottaa spotterin ja tehdä suuremmilla painoilla kuin jatkaa ilman spotteria hieman pienemmillä. Penkin jälkeen tein saman ratkaisun kun tiistaina mutta kun olin PTVGYM:llä niin dipissä käytin ketjuja enkä lisäpainoja kun siihen oli mahdollisuus.

Käytin kevyempiä ketjuja kuin mitä penkissä kun niissä ei ole tuota painavaa päätä millä ketjut saa helposti tankoon kiinni. Otin siitä suoraan kaksi ketjua mukaani sillä arvelin ettei yksi tule riittämään. Oikeasti olisin tarvinnut kolmannen ketjun sillä kun käytin kahta ketjua niin ei se nyt niin painavalle tuntunut. En kuitenkaan jaksanut alkaa lähteä hakemaan kolmatta ketjua vaan ajattelin jättää sen seuraavaan kertaan.

Sen kuitenkin huomasin mutta saattoi myös johtua ketjujen painosta niin ketjut tuntuivat mukavemmilta niskassa kuin lisäpainot dippivyössä roikkumassa. Ketjuilla paino tuntui tasaisemmalta kun dippivyö tuntuu sille kuin joku painaisia sinua koko ajan alas. Tässä kuitenkin päästään myös siihen että ketjut eivät paina yhtä paljon kuin dippivyö lisäpainoilla ja laittamalla noita ketjuja kolme tai neljä niin sitten tuo määrä alkaa olemaan niin paljon että niiden saaminen hyvin niskaan voi olla mahdottomuus.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.