Penkkaaminen slingshotilla

24.11.2018 - 10:34

Minulta kysytään usein kuinka paljon slingshot auttaa penkin tuloksissa sekä miksi penkkaan slingshotilla? Ensimmäiseen kysymykseen kuinka paljon slingshot auttaa niin on oikeasti vaikea vastata. Nettisivujen mukaan apu on siinä 20% tienoilla mutta eipä tuohon oikeaa vastausta varmaan saa. Luulisin yhden vaikuttavan tekijän olevan myös sinä itse. Slingshot itsenäisesti ei auta oikeastaan yhtään ellet jaksa tai osaa penkata. Slingshot on vain apuväline millä penkaamisesta saa helpompaa mutta painoja se ei automaattisesti nosta.

Mitä toiseen kysymykseen tulee miksi penkaan slingshotilla on juurikin se, että se helpottaa tekemistä yleisesti. Voit käyttää suurempia painoja sarjojen tekemiseen tai yksittäisten nostojen tekemiseen. Myöskin koko tekeminen on turvallisempaa ja helpompaa kuin ilman slingshottia penkatessa. Vastaavasti kun tekeminen helpottuu niin samalla pienemmillä painoilla tai siis sellaisella painoilla joilla tekisi normaalisti voi tehdä rauhassa hitaampi tempoisia nostoja tai pysäytyksiä.

Kun tekeminen helpottuu fyysisesti niin se on myöskin on henkisesti rauhoittavampaa mikä tekee koko penkkaamisesta helpompaa. Näin ollen ei aina tarvitse spotteria vaan voi tehdä ihan rauhassa sarjat ja käyttää jopa hieman suurempia painoja kuin normaalisti. Massaliikkeissä ja varsinkin kyykyn, maastavedon ja penkin tekeminen on vain helpompaa kun henkinen olemus on vakaammalla pohjalla, etkä mieti liikaa tuleeko se vai eikö. 

Herääkin kysymys mitä eroa tai oikeasti järkeä on käyttää slingshottia? Jos penkaa normaalisti 100kg kolme kertaa kymmenen toistoa tai slingshotilla saa vastaavasti 120kg saman kolme kertaa kymmenen niin onko tuosta nyt oikeasti hyötyä? Omasta mielestäni on sillä slingshot ei kuitenkaan ole automaattinen tuloksen nostaja vaan joudut oikeasti myös tekemään töitä painon nostamiseen. Myöskin edellä mainittu henkinen asia on hyvin tärkeä sekä se, että voit tehdä erilaisia erikoistekniikoita helpommin ja penkata tarvittaessa ilman spotteria.

Slingshot ei automaattisesti tarkoita sitä, että slingshottia tosiaan tarvisi käyttää kokoaikaa maksimi painoihin tai lähelle niitä. Voit yhtä hyvin käyttää slingshottia suurinpiirtein samoihin painoihin joilla teet normaalisti mutta keskitytkin enemmän tekniikkaan, tempoon tai teet pidempiä sarjoja. Slingshot onkin erinomainen tapa saada penkki oikeasti osumaan rintaan ja saada rinta pumppiin kun voit keskittyä tekemään penkin tekemiseen tekniikalla kuin vain saamaan painot ylös. Vaikka voikin tuntua sille, että olen itsekkin käyttänyt slingshottia viimeaikoina suurien painojen nostamiseen niin käytän sitä myöskin rinta pumpin saamiseen todella paljon.

Suosittelen slingshottia varsinkin siinä tapauksessa jos penkin saaminen osumaan rintaan ei tunnu onnistuvan. Olen kuullut vuosien aikana monesti sitä, että penkki tuntuu enemmän olkapäissä kuin rinnassa saati sitten pumpin saamisesta. Kun penkki ottaa enemmän olkapäihin kuin rintaan niin tällöin ongelma on tekniikassa ja slingshot auttaa siihen. Samalla kun voi keskittyä tekemään rauhallisia toistoja ja muutoinkin tekniikan pysyminen kasassa sarjan alusta loppuun niin auttaa penkin saamista osumaan oikeasti rintaan.

https://www.improveyourbench.co.uk/collections/slingshots

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.